Inloggen

Energiebespaarlening maakt verduurzaming bereikbaar voor VvE’s

Is het mogelijk binnen een jaar 42 appartementen van energielabel D naar energielabel B te krijgen? Het lijkt erop dat Vereniging van Eigenaren (VvE) Mensingestraat/Molenstraat uit Assen deze vraag nog voor het einde van dit jaar positief kan beantwoorden.
 
Artikel 1 - foto renovatie VvE Assen.jpg
 
De 42 appartementen van VvE Mensingestraat/Molenstraat in Assen stammen uit het begin van de jaren 70, met een energielabel D. Een voormalig lid van het bestuur ontdekte in december 2016 dat VvE’s subsidie kunnen krijgen voor verduurzaming en koppelde dit aan de wens van de VvE voor een kwaliteitsslag op het gebied van energiebesparing en comfort. Voor voorzitter Mattias Tepper was dat het startsein om de mogelijkheden in vliegende vaart tot op de bodem uit te zoeken. “Onze Algemene Ledenvergadering stond gepland voor begin mei”, vertelt hij. “We wilden het dan meteen in stemming brengen.”
 
Dus nam Tepper contact op met leveranciers, financiers, uitvoerders én met de leden van de VvE: “De eerste e-mail verstuurde ik al meteen in de onderzoeksfase, zodat leden wisten dat we bezig waren met een haalbaarheidsonderzoek en we het dit jaar nog in stemming wilden brengen en ook laten uitvoeren. Dit in verband met subsidies en de gunstige financiering via de Energiebespaarlening.”
 
Energiebespaarlening
Drie maatregelen zouden er worden uitgevoerd: Dakrenovatie en –isolatie, spouwmuurisolatie en kozijnrenovatie. Al deze maatregelen zouden ruim € 300.000 kosten. Al snel bleek dat de VvE voor deze maatregelen een subsidie kon krijgen van € 40.000. “Een ander deel betalen we uit eigen middelen, maar we wilden ook genoeg in kas houden voor onvoorzien onderhoud”, zegt Tepper. “Dus hebben we aangeklopt bij het Nationaal Energiebespaarfonds om de Energiebespaarlening aan te vragen.”
 
Het Energiebespaarfonds is in het leven geroepen door de overheid, met als doel particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren een gunstige Energiebespaarlening te kunnen bieden. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) treedt op als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar, wat betekent dat deze organisatie de Energiebespaarlening namens het fonds verstrekt.
 
De VvE Energiebespaarlening is bedoeld voor VvE ’s met meer dan tien appartementen. Richard Kuiper, accountmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds, vertelt dat er al voor meer dan € 20 miljoen aan VvE Energiebespaarleningen is verstrekt. “Daarnaast hebben we voor € 45 miljoen aan lopende aanvragen.”
 
Daarbij gaat het vaak om oudere panden. “Aan een nieuw pand valt nu eenmaal minder te verbeteren“, legt Kuiper uit. De meest populaire maatregelen zijn hoogrendementsglas, dakisolatie en gevelisolatie. “Ook combineren VvE’s energiebesparende maatregelen dikwijls met groot onderhoud. Je bent dan toch bezig met het opknappen van het pand, dan kun je het net zo goed meteen upgraden en aanpassen aan de eisen van deze tijd.”
 
Eenvoudige aanvraag
Voor de VvE uit Assen verliep de aanvraag van de lening heel eenvoudig, vertelt Tepper: “Eind februari begonnen we met de aanvraag, en medio april kregen we al bericht dat de eerste beoordeling positief was.” Wat daar volgens Tepper ook bij hielp is dat de VvE de aanvraag zelf goed had voorbereid aan de hand van checklists en dat er een vaste accountmanager was die beschikbaar was voor vragen. Deze accountmanager kwam ook naar de ALV waar gestemd werd over het voorstel, waar hij de leden informeerde over de lening en vragen daarover beantwoordde.
 
Die bewuste ledenvergadering was de drukst bezochte vergadering uit de hele geschiedenis van de VvE. “Bijna iedereen was aanwezig. Samen hebben we alle opties doorlopen, zodat we een weloverwogen besluit konden nemen. Uiteindelijk stemden de leden unaniem vóór verduurzaming.”
 
Advies voor andere VvE’s
Een goede voorbereiding is volgens Tepper het halve werk bij een verduurzamingstraject: “Helaas is er voor VvE’s geen goede centrale database waarin je alle benodigde informatie kunt vinden. Bij ons wees uiteindelijk een leverancier ons de juiste wegen.” Zijn tip voor VvE’s met verduurzamingsplannen is dan ook: “Bel met  verschillende partijen om alle mogelijkheden helder te krijgen. Nodig meerdere partijen uit en blijf voortdurend communiceren met je achterban.”
Ook een energiebespaarlening aanvragen? Kijk op: energiebespaarlening
 
De top 5 van de meest genomen verduurzamingsmaatregelen
Dit zijn de populairste energiebesparende maatregelen voor VvE’s en particulieren:
 
1. Hoogrendementsbeglazing
 
2. Gevelisolatie
 
3. Zonnepanelen
 
4. Energiezuinige Deuren
 
5. Hoogrendementsketel
 
 
Dit artikel maakt deel uit van de 17e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:
 
Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?
 
 
 
 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers