Inloggen

Gerelateerde blogs

Energiebespaarlening maakt verduurzaming bereikbaar voor VvE’s

Energiebespaarlening maakt verduurzaming bereikbaar voor VvE’s

Is het mogelijk binnen een jaar 42 appartementen...
Communiceren over energiebesparing? Zet de buurvrouw in!

Communiceren over energiebesparing? Zet de buurvrouw in!

Hoe kun je je doelgroep het beste bereiken als...
Cursus Milieucoach Rotterdam 6, 13, 27 oktober en 3 november

Cursus Milieucoach Rotterdam 6, 13, 27 oktober en 3 november

Een praktische cursus van 4 avonden over energie...
  • Blogs
  • Anita Janse-Hefner
  • Efficiënt verduurzamen: Stichting Huizen Aanpak heeft voor elk woningtype een kant-en-klaar format

Efficiënt verduurzamen: Stichting Huizen Aanpak heeft voor elk woningtype een kant-en-klaar format

In de provincie Noord-Holland werkt Stichting Huizen Aanpak (SHA) met diverse marktpartijen samen aan de verduurzaming van particulier vastgoed. Zo wordt bijgedragen aan het doel in 2050: een energieneutrale regio IJmond - Zuid Kennemerland. Marktpartijen vervullen hierbij een centrale rol. “De installateur kruipt steeds vaker in de huid van adviseur”, zegt ondernemer en SHA-deelnemer Frans Zegwaart.
 
TORREN_171106_1_082-V2 (2).jpg

Zegwaart is onder meer directeur van drie installatiebedrijven, waaronder Maas Warmtetechniek Santpoort BV en is sinds de start betrokken bij SHA: “De stichting is in 2012 in Haarlem vanuit de Stroomversnelling gestart. Het proces begon met trainingen om deelnemers op hetzelfde kennis- en kwaliteitsniveau te brengen. Vanaf 2017 ontwikkelen we ook Product Marktcombinaties (PMC’s). Hierbij onderzoeken we per gebouwtype hoe huiseigenaren en woningcorporaties hun woning of wijk het beste energieneutraal kunnen renoveren.”
 
Samenwerking tussen marktpartijen en installateurs
Om de PMC’s te specificeren heeft SHA een indeling gemaakt: woningen uit de jaren ‘30, ‘60/’70 en jaren ‘90, historische gebouwen, villa’s, nieuwbouw en gasloze wijken. Betrokken professionals, van architecten tot installateurs, werken per segment samen aan een format om tot de meest efficiënte verduurzamingsaanpak te komen. Om de innovatiekracht en flexibiliteit te waarborgen, functioneren de bedrijven als een zelfstandig team met een eigen projectleider en samenwerkingsovereenkomst.
 
De uitdaging zit hem volgens Zegwaart in het maatwerk: “Aan vastgoed uit bijvoorbeeld de jaren ’30 is al 80 jaar gesleuteld. De vraag die wij moeten beantwoorden is: Wat kun je nog meer doen om de woning naar nul op de meter te brengen? Daar ontwikkelen we nu allerlei scenario’s voor.”
 
Voorbeeldprojecten
Zo is Zegwaart aan de slag gegaan met een project voor jaren ’90 woningen. Met de bevindingen uit dit project is een woning in acht weken tijd verduurzaamd. “De woning is van het aardgas af, kierdicht en heeft een warmtepomp. Door de samenwerking wisten we precies hoe we dat moesten aanpakken”, aldus Zegwaart.
 
Ook zijn er samenwerkingsverbanden gericht op buurtinitiatieven en VvE’s. Zo is in een 1900/1930 woonwijk een buurtcollectief opgezet om het onderhoud collectief aan te besteden. In het Garenkokerskwartier in Haarlem loopt een project dat reguliere onderhoudsmomenten zo inplant dat VvE’s direct energiebesparende maatregelen nemen. Zegwaart: “Zulke initiatieven bieden ook de mogelijkheid om vragen van bewoners beantwoord te krijgen. De gemiddelde burger ziet vaak door de bomen het bos niet meer en heeft vragen over de verschillende verduurzamingsmaatregelen.”
 
Grotere rol voor de installateur
Zegwaart ziet dat hierin een steeds grotere rol is weggelegd voor installateurs: “We moeten de vraag naar energie beperken. Dat vereist nieuwe berekeningen om bijvoorbeeld de isolatiegraad van een woning te bepalen. Hier komt de expertise van de installateur goed van pas, met onze kennis van elektrotechniek en werktuigbouw.”
 
Daarnaast moet de installatiebranche volgens Zegwaart nog een aantal belangrijke stappen zetten: “We moeten een nieuwe leercurve in, gericht op de samenwerking. We zien dat de installateur steeds vaker in de huid van de adviseur kruipt. Dat vraagt om nieuwe businessmodellen. Kwaliteit moet blijvend voorop staan. Daar moeten we met z’n allen dan ook in investeren.”
 
Samen slagen maken
In de laatste jaren ziet Zegwaart de interesse van particuliere woningeigenaren naar verduurzamingsmogelijkheden groeien. Steeds meer bewoners weten de SHA in Haarlem te vinden. “Fondsen beginnen hier ook langzaam op in te springen. Ik zie steeds vaker initiatieven over financieringsmogelijkheden voor particulieren om de verduurzaming te betalen”, aldus Zegwaart.
 
Een van de grootste uitdagingen blijft volgens hem de bouwcyclus. “Er is een groot tekort aan professionals in de installatiebranche, en breder, in de hele bouwkolom. Dat komt omdat er geen constant beleid is. De afgelopen vijf jaar is het hele bouwapparaat geminimaliseerd. Nu is de ambitie om weer veel woningen te bouwen en renoveren. Dat kost tijd en arbeidskracht. Door binnen de Stichting Huizen Aanpak de samenwerking op te zoeken en te experimenteren, maken we hier een mooie slag in.”
 
Ook een woning of wijk verduurzamen met behulp van Stichting Huizen Aanpak? Zie huizenaanpak. Voor meer informatie over energie besparen, bekijk de campagnewebsite
 
 

Dit artikel maakt deel uit van de 17e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

 Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers