Inloggen

Gerelateerde blogs

Cursus Milieucoach Rotterdam 6, 13, 27 oktober en 3 november

Cursus Milieucoach Rotterdam 6, 13, 27 oktober en 3 november

Een praktische cursus van 4 avonden over energie...
Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

 Drie maanden na de start van de campagne...
Hoe motiveer je anderen om energie te besparen? Met reviews!

Hoe motiveer je anderen om energie te besparen? Met reviews!

Ervaringen met energie is een platform waar...
De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...

Quick Guide De Duurzame VvE: voor iedereen die VvE’s helpt verduurzamen

Naast knelpunten op het vlak van kennis en mogelijkheden staan knelpunten in de relationele sfeer verduurzaming door Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in de weg. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, LENS Energie en de VvE-beheerders VvE Metea en vb&t VvE diensten. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in een Quick Guide. Dit stappenplan voorziet bedrijven die samenwerken met VvE’s van tips voor het verduurzamingsproces binnen deze organisaties.

Hobbels in verduurzaming
TNO, LENS Energie en de VvE-beheerders VvE Metea en vb&t VvE diensten onderzochten de verduurzaming van VvE’s en de klantreis die zij daarbij doormaken. Daaruit bleek dat de hobbels waar VvE’s op stuiten enerzijds liggen op rationeel gebied, de kennis en mogelijkheden, en anderzijds op relationeel gebied. “Aan de technische mogelijkheden ligt het vaak niet”, vertelt onderzoeker Nicole de Koning van TNO. “Isolatie, zonnepanelen of warmtepompen zijn in principe beschikbaar.”
 
Besluitvorming
Wat wel een rol speelt, is dat de besluitvorming binnen de VvE vaak veel tijd in beslag neemt. Bewoners zijn vaak weinig betrokken bij de VvE en moeilijk te overtuigen van de noodzaak van verduurzamingsmaatregelen. Uit interviews met VvE-voorzitters kwam naar voren dat er binnen de VvE een sterke leider nodig is die voldoende tijd heeft om het proces te kunnen begeleiden. “Dat kost soms zelfs net zoveel tijd en energie als een fulltime baan”, legt De Koning uit.
 
Quick Guide: help VvE’s verder
TNO, LENS Energie en de VvE-beheerders VvE Metea en vb&t VvE diensten ontwikkelden op basis van het onderzoek een Quick Guide. Dit stappenplan is bedoeld voor VvE-beheerders en voor organisaties die producten en diensten leveren voor het verduurzamen van VvE’s. “Als je zaken doet met een VvE, is het belangrijk om te beseffen hoe hun klantreis in elkaar zit,” legt De Koning uit. “Vaak vragen VvE’s bijvoorbeeld in een te vroeg stadium offertes aan. Met de Quick Guide kun je inschatten op welk punt in de klantreis de betreffende vereniging zich bevindt en wat de beste ondersteuning is.”
In aanvulling daarop bevat het document praktische adviezen op het gebied van sociale, juridische en economische kanten van de besluitvorming. “Bij elke stap kun je een VvE dan ondersteuning bieden. Dat vergroot de kans dat de verduurzaming een succes wordt.” Benieuwd naar de tips? De Quick Guide is te downloaden op de website van TNO: download
 
Artikel 4 - foto Aan de slag in 7 stappen (met een VvE).JPG
 

Dit artikel maakt deel uit van de 17e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

 

 

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers