Inloggen

Gerelateerde blogs

We maken de stap van installateur naar energieregisseur

We maken de stap van installateur naar energieregisseur

De installatiesector is volop in beweging....
Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Er gebeurt nogal wat op dit vlak

Er gebeurt nogal wat op dit vlak

Bouwend Nederland stuurde vorige week een...

Campagne ‘Energie besparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

Op 23 november begint een nieuwe fase van de voorlichtingscampagne ‘Energie besparen doe je nu’. Extra aandacht gaat in deze periode naar VvE’s en duurzame warmte. Het campagneconcept richt zich op inspirerende verhalen.
 
De campagne ‘Energie besparen doe je nu’ ging in 2016 van start met als doel particuliere woningeigenaren te stimuleren en te helpen om energiebesparende maatregelen te nemen.
Linda Hulspas van het ministerie van BZK: “Naast de focus op huiseigenaren komt er nu extra aandacht voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Bij VvE’s duurt het doorgaans langer om beslissingen te nemen en ze hebben daarbij vaak extra begeleiding nodig. Die krijgen ze onder meer in de vorm van subsidie op een energieadvies en procesbegeleiding, naast de subsidie op energiebesparingsmaatregelen zelf. De campagne kent een crossmediale mix van televisiespotjes en online kanalen die de doelgroepen aanspoort om actie te ondernemen.”
 
Gedragsverandering door inspirerende verhalen
Om de boodschap ‘Energie besparen doe je nu’ nog beter over te brengen, heeft het campagneconcept een andere nadruk gekregen. Centraal staan nu de inspirerende verhalen van mensen uit de doelgroep. Hulspas: “Dit is gebaseerd op het inzicht dat mensen zich identificeren met anderen op basis van bijvoorbeeld type woning, status of inkomen. Maar ook met familie, vrienden of buren. Als de buurvrouw vertelt hoe comfortabel haar huis is na het nemen van isolatiemaatregelen en je dat ook zelf ervaart als je er binnenstapt, zet dat aan tot denken of zelfs tot actie. Ook mensen die al nadenken over maatregelen doen vaak eerst een check in de omgeving.”
 
 Campagne energiebesparing 1 (2).jpg  
 
Subsidie voor duurzame energie
De campagne richtte zich vooral op isolatie. “Dat blijft zo, maar daar komen duurzame warmtetoestellen, zoals warmtepompen en zonneboilers, bij”, zegt Hulspas. “Dat is vooral interessant voor mensen die een stapje verder willen in de verduurzaming van hun huis. Hiervoor is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) beschikbaar tot 2020. De subsidie op isolatiemaatregelen (SEEH) is sinds voorjaar 2017 uitgeput voor particulieren, maar voor VvE’s is nog wel geld beschikbaar. Aan de snelle uitputting hebben zowel de campagne als de markt bijgedragen door de verhoogde aandacht voor isolatiemaatregelen.”
 
  Campagne energiebesparing 2 (3).jpg 
 
Breder informatiepakket
Volgens Hulspas is de campagnewebsite sinds de start goed gevonden door de doelgroep. “Met de start van de nieuwe fase gaan we een breder informatiepakket aanbieden. Op de website komt nu uiteraard informatie over duurzame warmtetoestellen, maar ook over zonnepanelen en energieverbruiksmanagers, zodat individuele woningeigenaren en VvE’s geholpen worden om de meest geschikte keuze te maken. Partijen als energieloketten kunnen een woningeigenaar lokaal en regionaal verder helpen. De toolkit met campagnemateriaal blijft beschikbaar voor organisaties die de campagne onder de aandacht willen brengen bij het publiek. We werken samen met onder meer RVO.nl, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), UNETO-VNI en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om de toolkit te vullen met materiaal waar professionele partijen straks daadwerkelijk mee aan de slag kunnen.”
 
De voorlichtingscampagne ‘Energie besparen doe je nu’ is een initiatief van de Rijksoverheid. Zij werkt hiervoor samen met diverse partners rondom de thema’s isolatie en duurzame warmte. Kijk op Energie besparen doe je nu voor meer informatie.
 

Dit artikel maakt deel uit van de 16e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

 - Kans voor ondernemers: Duurzame Huizen Route 4 en 11 november 2017

- Campagne ‘Energiebesparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

- De financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

- Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

- Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

  

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

 

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers