Inloggen

Gerelateerde blogs

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...
Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

De campagne ‘Energie besparen doe je nu’ wordt...

Dé financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

Bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met een hoge ambitie voor energiebesparing is financiering bijna altijd een struikelblok. Banken lenen VvE’s als juridische entiteit geen geld, omdat er geen eigendom is dat als onderpand dient. En verhogen van de hypotheek is voor veel individuele appartementseigenaren ook geen optie. Maar wat zijn de financieringsalternatieven als het aanspreken van de opgebouwde VvE-reserves geen optie is?
 
Nederland telt 125.000 VvE’s met een woonfunctie. Veel van de woningen binnen deze VvE’s hebben een laag energielabel en zijn tevens aan grondige renovatie toe. Ton van Erp adviseert VvE’s en schetst het probleem: “Renovatie en energiebesparingsmaatregelen gaan vaak samen. Als je vloer toe is aan vervanging, leg er dan meteen een goed geïsoleerde vloer voor terug. Echter, huidige financieringsmogelijkheden zijn beperkt. Ze richten zich bijvoorbeeld enkel op energiebesparingsmaatregelen of zijn niet aantrekkelijk bij grotere renovaties.”
 
Huidige financieringsmogelijkheden
“Neem de VvE Energiebespaarlening uit het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF)”, vervolgt Van Erp. “Hiermee kunnen VvE’s energiebesparingsmaatregelen nemen, maar het fonds financiert geen achterstallig onderhoud. Ander nadeel is de korte looptijd van 15 jaar, die leidt tot een stijging van de woonlasten. Woonlastenneutraliteit is een belangrijke voorwaarde binnen VvE’s. Een andere financieringsoptie biedt VvE Belang met crowdfunding. Financieel gezonde VvE’s kunnen geld uitlenen aan andere VvE’s met een looptijd van 7 tot 8 jaar en een rente van 4 tot 5%. Het zijn goede initiatieven maar er is behoefte aan leningen met een lange looptijd en met behoud van huidige woonlasten.”
 
Nieuw financieringsfonds
Van Erp denkt dé oplossing te hebben gevonden. In de regio Eemland werkt hij samen met onder meer Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), zeven gemeenten en provincie Utrecht aan een financieringsfonds: Energiefonds Eemland. “Het fonds richt zich op VvE’s die grote energielabelsprongen willen maken en/of richting energieneutrale of Nul op de Meter-woningen willen. Financiering van achterstallig onderhoud kan en leningen hebben een looptijd van 20 tot 30 jaar. Het geld komt van verzekeraars en pensioenfondsen, die garantie krijgen via het Waarborgfonds Eigen Woning.” Binnen een jaar moet het fonds in de lucht zijn. Van Erp: “Er staan nu al VvE’s te popelen met hun financiële aanvraag. We beginnen klein en regionaal, maar ik hoop dat we daarna snel kunnen groeien. Er is namelijk interesse vanuit VvE’s in meerdere regio’s.”
 
Subsidies gebruiken
Naast een lening kan een VvE ook gebruikmaken van subsidies. Eén daarvan is de Subsidie Energiebesparing eigen huis (SEEH). Voor particulieren is deze volledig uitgeput, maar voor VvE’s zit er nog voldoende in kas. “Hoe meer maatregelen of hoe groter de omvang, hoe hoger het subsidiebedrag”, zegt Van Erp. Hij vindt het niet vreemd dat er nog zo veel geld beschikbaar is. “Beslissingen zijn binnen een VvE niet zomaar genomen. Maar het gemengd bezit speelt ook een grote rol. Van de 1,2 miljoen appartementen uit de 125.000 VvE’s is de helft huur. Huurwoningen hebben geen recht op de SEEH voor VvE’s, maar vallen onder de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP). Die moeten verhuurders aanvragen en het geld gaat – echter pas na 24 maanden – naar hen in plaats van naar de VvE. Daar zit dus een kronkel waar de overheid onvoldoende over heeft nagedacht.”
 
Voor vragen over het financieringsfonds is Ton van Erp bereikbaar op ton@aefinance.nl
 

Dit artikel maakt deel uit van de 16e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Kans voor ondernemers: Duurzame Huizen Route 4 en 11 november 2017

- Campagne ‘Energiebesparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

- De financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

- Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

- Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers