Inloggen

Gerelateerde blogs

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...
Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

De campagne ‘Energie besparen doe je nu’ wordt...

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene Mient, de eerste energieneutrale woonwijk van Den Haag die half september geopend werd. De 33 woningen in het bewonersinitiatief wekken jaarlijks evenveel stroom op als nodig is voor verwarming en warm water dankzij de inzet van verschillende energiesystemen. En er is geen aansluiting op het gasnet.
 
“Als je samenwerkt met 33 huishoudens staan niet alle neuzen altijd dezelfde kant op”, vertelt Groene Mient-bewoner Joost Mathot. “Een van de uitdagingen was het energieconcept. Daar kwamen we samen simpelweg niet uit. Daarom kon iedereen kiezen uit drie concepten: de zonnehuishoudens hebben een zonnecollector voor warm water, de warmtepomphuishoudens halen warmte uit de bodem en de elektrische huishoudens gebruiken zonnepanelen en infraroodpanelen voor verwarming. Alle huishoudens streven naar nul op de meter, waarbij evenveel of meer wordt opgewekt dan verbruikt. De energiebesparingsmaatregelen verdienen we in ongeveer tien jaar terug.” Naast een individuele, duurzame energiehuishouding delen de bewoners een grote klimaatbestendige tuin, inclusief waterbergingen vanwege toenemende hevige regenval.
 
  Groene Mient - overzicht Cornelie Quist.jpg 
 
Besluiten en knelpunten
Besluiten namen de bewoners op sociocratische wijze. Mathot: “Smaakkwesties – zoals gevelbekleding en houtkleur – waren lastiger dan technische keuzes over bijvoorbeeld soort beton. Ik denk dat we met maar een dozijn moeilijke beslissingen nog mazzel hebben gehad.” Het grootste knelpunt volgens Mathot was de puzzel van het leidingwerk. “Ik raad andere projecten aan pas te starten met bouwen als het uittekenen van alle leidingen is afgerond. Wij hadden gaandeweg hogere vloeren nodig om leidingen van het riool en de balansventilatie weg te werken. Daardoor kreeg een aantal woningen noodgedwongen een verlaagd plafond. Betrek aannemers dus ook vroegtijdig, liefst al tijdens de ontwerpfase.”
 
  Groene Mient - zonnepanelen Beeldstudio (2).jpg   
 
Ruimte voor duurzame wensen
De totstandkoming van de ecologische woonwijk kent een lange voorgeschiedenis. Na het eerste initiatief in 2002 raakte het project tijdens de economische crisis slapende en nam pas weer een vlucht toen gemeente Den Haag in 2014 de grond verkocht als zelfbouwkavels. Als de vereniging de gehele kavel afnam, liet de gemeente een aantal voorwaarden vervallen. “Dat betekende een enorme ruimte om al onze duurzame wensen waar te maken”, zegt Mathot. De vereniging kocht de grond voor 2,8 miljoen euro van de gemeente. Hoeveel woningen er zouden komen, was toen nog niet bekend. Mathot: “We wisten niet wat we zouden krijgen. Daar moet je in zo’n project wel tegen kunnen. Door die onzekerheid en door budget en woonwensen haakten mensen af. Toch hoefden we ondanks dat er een wachtlijst was door het verloop uiteindelijk niemand teleur te stellen.”
 
Collectief particulier opdrachtgeverschap

Het kostte de Groene Mient drie jaar om het nieuwbouwproject te realiseren. De bewoners traden in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) op als projectontwikkelaar en huurden een architect en aannemer in. De gemeente en hypotheekverstrekkers eisten dat ook een procesbegeleider werd betrokken. Mathot: “We verdeelden taken onderling en vormden werkgroepen. In de ontwerpfase hadden andere mensen de verantwoordelijkheid dan in de realisatiefase. Zo zat iedereen op het juiste moment in zijn kracht.”

Dit artikel maakt deel uit van de 16e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Kans voor ondernemers: Duurzame Huizen Route 4 en 11 november 2017

- Campagne ‘Energiebesparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

- De financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

- Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

- Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

 
 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers