Inloggen

Gerelateerde blogs

Dé financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

Dé financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

Bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met een...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...
Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

Opnieuw multimediale zichtbaarheid campagne Energie besparen doe je nu

De campagne ‘Energie besparen doe je nu’ wordt...
Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

In het Drentse Emmen is de pilot ‘Huis kopen?...

Klanten enthousiasmeren over energiebesparing met de Duurzame Huizen Route

Duurzame huizenroute DSC_6997.jpg
 
Op 4 en 11 november stellen honderden duurzame huiseigenaren hun woning weer open tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Voor bouwprofessionals is dit de ideale gelegenheid om te leren van praktijkervaringen. Of om eigen klanten erop uit te sturen en te enthousiasmeren voor energiebesparing.
 
Dit jaar vindt de Nationale Duurzame Huizen Route voor de vijfde keer plaats. Tijd dus voor vijf vragen aan initiatiefnemer Eva Petra Simon van Majada Projectmanagement.
 
Welke groei heeft het evenement doorgemaakt?
Eva Petra Simon: “Door de jaren is de huizenroute uitgegroeid tot een kennis- en deelplatform voor woningeigenaren. Het is een manier om verduurzamingstips en persoonlijke ervaringen te delen, zonder dat hier direct commercieel belang achter zit. Via het contactformulier op de website stellen mensen het hele jaar door vragen aan woningeigenaren. Men blijft echt in contact met elkaar. Zie de opendeurdagen in november als een oriëntatiemogelijkheid, tijdens de thematours in februari tot juni wordt ingezoomd op een specifiek thema.”
 
Zien jullie trends?
“Ruim 80% van de deelnemers zijn particuliere woningeigenaren, maar we zien steeds vaker huurders en VvE’s aanschuiven. Ook groeit de groep doe-het-zelvers. Vooral de toename van VvE’s is interessant. Alleen al in Amsterdam waren er recentelijk vier VvE-tours. Hier ging het vooral over het proces. Met vragen als: hoe krijg je iedereen mee? Of hoe zijn bepaalde financiële constructies aangepakt? Ook zijn er populaire thema’s die oppoppen, zoals gasloos wonen. Het zijn de verhalen van woningeigenaren die de doe-stap vervolgens dichterbij halen.”
 
Welke woningentypen komen vooral langs?
“Alles eigenlijk wel. Van nieuwbouw en bestaande bouw tot monumenten. Het zit hem toch vaak in conceptueel wonen, zoals Nul-op-de-meter woningen, jaren ’70 woningen of passiefhuizen. Op een laagdrempelige manier kun je het resultaat zien van verschillende duurzame maatregelen. Dit is interessant voor woningeigenaren, maar ook voor bouwprofessionals. Daarbij gaat het inmiddels al verder dan alleen energiebesparing. We hebben het ook over het grijswatercircuit, het gebruik van milieuvriendelijke materialen of het afvoeren van regenwater.”
 
Hoe blijft de Nationale Duurzame Huizen Route zichzelf vernieuwen?
“We merken dat steeds meer mensen die als bezoeker deelnemen, het jaar daarop zelf hun huis openstellen. Dit zorgt jaarlijks voor veel vernieuwing. Het eerste jaar waren het vooral early adopters, nu is de groep gemêleerd met mensen vanuit het hele politieke spectrum. Bij de bezoekers zie je dat ze steeds vaker uit de omgeving van de tourlocatie of het opengesteld huis komen. Dus buren of plaatsgenoten. In totaal hadden we dit jaar ruim 40 thematours, die waren zo goed als allemaal volgeboekt.”
 
Duurzame huizenroute IMG_0029.JPG
 
Waarom is het interessant voor ondernemers? “De eigenaren vertellen hun persoonlijke ervaringen. Maar natuurlijk is men benieuwd naar aanbevelingen en met welke partijen is samengewerkt. Uit onze enquête blijkt dat 88 procent van de bezoekers na deelname aan de Nationale Duurzame Huizen Route van plan is aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen. Ook zie je dat men een idee heeft, op pad gaat en door de huizenroute tot een praktischer inzicht komt. Ze zien bijvoorbeeld in dat het loont om naast zonnepanelen je ook te focussen op isolatie. Het gaat immers echt om het integrale plaatje.”
 
Ook meer verdiepen in energiebesparing?
 

Dit artikel maakt deel uit van de 15e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Klanten enthousiasmeren over energiebesparing met de Duurzame Huizen Route

- Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

- Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

- We maken de stap van installateur naar energieregisseur
  

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers