Inloggen

Gerelateerde blogs

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...

Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

 logo.jpg      
 
In het Drentse Emmen is de pilot ‘Huis kopen? Energie besparen doe je nu!’ van start, waarbij woningkopers aanspraak maken op gratis energieadvies. Door al in een vroeg stadium huiseigenaren via de makelaar te wijzen op energiebesparingsmogelijkheden, zijn ze eerder geneigd duurzame maatregelente treffen.
 
De hoofdrol in het pilotproject is weggelegd voor de makelaars. Het is aan hen de (potentiële) woningkoper te wijzen op energiebesparingsmogelijkheden en financieringsopties. Op het moment dat het voorlopig koopcontract is ondertekend en het financieringstraject start, kunnen zij de koper een gratis energieadvies van Zuinig Wonen aanbieden. “Iedereen die een woning koopt, krijgt met een makelaar te maken. Zij zijn het eerste aanspreekpunt en kunnen de eerste trigger zijn voor het nemen van energiebesparende maatregelen”, zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe.
   
Draagvlak creëren
Dat vraagt om draagvlak, want energieadvies is in de praktijk nog niet bepaald een hot item onder makelaars. Zo is contact gezocht met NVM makelaars en Milieu Centraal. Beide partijen bleken al langere tijd iets te willen met het verduurzamingsvraagstuk, maar vonden geen aansluiting bij andere marktpartijen. “Samen zaten we op één lijn, waarop we een projectplan hebben opgesteld. Met medewerking van de provincie, het Drents Energieloket en de gemeente Emmen is het balletje toen gaan rollen”, zegt Stelpstra.
 
Extra financieringsmogelijkheden
Tijdens een bijeenkomst met 25 makelaars, werkzaam in de gemeente Emmen, is de pilot uitvoerig besproken. Aanvankelijk was men sceptisch. “Er werd gezegd dat je de woning die je juist probeert te verkopen niet moet afkraken. Bijvoorbeeld als de isolatie slecht blijkt te zijn. Na het noemen van de voordelen zagen ze in dat verkoopdeals door de extra financieringsmogelijkheden  juist net wel kunnen doorgaan. Iedere makelaar maakt wel mee dat een deal op de laatste duizend euro stokt, omdat de koper niet genoeg kan lenen. Door te kiezen voor duurzame regelingen ontstaat die leenruimte wel”, vertelt Stelpstra.
 
  bijeenkomst2.jpg 
 
Overtuig de doelgroep
Voor de pilot is bewust gekozen voor het contactmoment tussen koper en makelaar, wanneer men zich al oriënteert op een specifieke woning. De meeste focus ligt daarbij op geld, en bijna niet op energiebesparing. Gedeputeerde Stelpstra: “Die hypotheek moet er nu eenmaal komen. Wat men vaak niet weet, is dat wanneer je energiebesparende maatregelen treft je bij de bank een hogere hypotheek kunt regelen, tot wel 9000 euro extra. Ga je naar een Nul-op-de-meter woning, dan kun je zelfs 25.000 euro extra lenen. Als je kopers laat zien dat met een hogere hypotheek de maandlasten toch dalen en het comfort verbetert, maak je het ineens interessant.”
 
Voordelen voor makelaars
Dit brengt ook voordelen mee voor makelaars. Deelnemers kunnen als ‘groene makelaar’ een speciaal logo op hun website plaatsen. Meer inzicht in de woning werkt daarbij een vlotte verkoop en goede verkoopprijs in de hand. Ook is het een verbetering van de dienstverlening, door net dat beetje meer te bieden ten opzichte van andere makelaars.
Energiebesparendoejenu.png
 Landelijk voorbeeldproject
In totaal zijn er 50 waardebonnen voor gratis energieadvies beschikbaar. De verwachting is dat bij iedere verkochte woning men het advies afneemt. Spannender is de vraag wat ze vervolgens met dit advies doen. Dat wordt gemonitord. “Daarnaast zijn we benieuwd naar de ervaring van de makelaars. Blijkt dat een woning met een goed energieadvies beter verkoopt, dan is ons doel bereikt. Dan gaan makelaars de verkopende partij standaard een energieadvies aanbevelen. Zo fungeert de pilot als een voorbeeldproject voor makelaars in heel Nederland”, aldus Stelpstra.
 
Het pilotproject is onderdeel van Expeditie energieneutraal Drenthe, een verduurzamingsproject met als doel om in 2040 een energieneutrale woonomgeving in Drenthe te realiseren.
Voor vragen of meer informatie over de pilot, zie: het Drents energieloket
 

Dit artikel maakt deel uit van de 15e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Klanten enthousiasmeren over energiebesparing met de Duurzame Huizen Route

- Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

- Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

- We maken de stap van installateur naar energieregisseur 

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers