Inloggen

Gerelateerde blogs

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...

Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

VvE Hamershof - bovenaf.png
De Vereniging van Eigenaren (VvE) Bewoners Hamershof in Leusden zit midden in een uniek traject: de renovatie van bijna honderd jaren ‘70 appartementen tot Nul-op-de-meter woningen. “Het is voor het eerst dat er individuele financiering plaats gaat vinden aan een VvE mét een extra langlopende lening. Dat is vooral te danken aan de intensieve samenwerking”, zegt René Pie.  
   
René Pie is een van de voortrekkers van het renovatieproject. Als ondernemer is hij actief op het gebied van duurzaam renoveren en is hij betrokken bij het Energieloket Leusden. Daar kwam november 2015 de vraag binnen vanuit het bestuur van VvE bewoners Hamershof hoe zij het beste het achterstallige onderhoud van de woningen onderhoudsarm konden uitvoeren. Een specifieke vereiste hierbij was dat de servicekosten niet mochten stijgen. Pie: “Wij hebben toen teruggekoppeld: waarom de ambitie niet hoog leggen en kijken of het energieneutraal kan? Want hoe meer je bespaart op energie en onderhoud, hoe meer geld er beschikbaar komt om de investering te kunnen betalen.”
 
VvE Hamershof bestaande situatie.jpg
 
Samen sterker
Hierop is samenwerking gezocht tussen het bestuur van VvE Hamershof, provincie Utrecht, Energieloket Leusden, gemeente Leusden en 033Energie. Met korte lijnen naar het VvE-bestuur is er continue betrokkenheid tussen alle partijen gezocht. Hierop zijn drie scenario’s uitgewerkt en voorgelegd aan de bewoners: regulier onderhoud, bouwkundige renovatie en een NoM-renovatie. “Doel was dat de totale woonlast niet mag stijgen. Het VvE-bestuur speelde een belangrijke rol door deur-tot-deur te gaan met de scenario’s en de berekeningen”, zegt Pie.
 
Kijk naar het individu
Bewoners wilden vooral weten wat het voor hen als individu gaat betekenen. Aan de hand van beschikbare data zijn persoonlijke profielen gemaakt. Duurzaamheid is belangrijk, maar waar het de bewoners echt om draait is de vraag: kan ik het betalen? En welke zekerheden heb ik als ik voor NoM kies? Pie: “Je moet in een keer dat integrale voorstel kunnen aanleveren.” Toen werd voorgelegd dat in één klap woonlasten-neutraal, het achterstallig onderhoud en asbest kan worden aangepakt, was de eerste reactie ongeloof. “Mensen geloven niet dat het NoM-scenario betaalbaar is. Weerstand ebt weg zodra je individuele situaties inzichtelijk maakt. Nu vraagt men letterlijk of ze als eerste aan de beurt kunnen komen”, zegt Pie.
 
Unieke financieringsconstructie
De subsidieregeling van het Nationaal Energiebesparingsfonds bleek geen optie: de korte looptijd van 15 jaar maakt de maandlasten te hoog. De Hamershof-woningen bestaan uit 10 verschillende woningtypes. Met de VvE’s eigen verdeelsleutel, bestaande uit het energieverbruik en de loonbelastingschaal van de bewoner, zijn samen met een financieel expert individuele woningberekeningen gemaakt voor het NoM-scenario. Hierop is met de bank speciaal voor de VvE een gebouwgebonden financiering ontwikkeld, met een looptijd van 30 jaar. Deze constructie voorkomt het drastisch stijgen van de maandlasten.
 
VvE Hamershof 3_PROTEX_7016.jpg
 
Leerpunten
Achteraf hadden in het proces twee zaken anders gekund volgens Pie: de bewoners minder keuzes geven en het stappenplan explicieter communiceren. “Twee scenario’s bieden was voldoende. Hoe meer keuze, hoe lastiger mensen kunnen beslissen en des te groter de uitdaging om voldoende stemmen te krijgen”, vertelt Pie.
 
Tips: het proces kickstarten
De VvE-besluitvorming rondkrijgen? Volgens Pie ziet het proces er in een notendop als volgt uit: krijg het probleem duidelijk, bied zekerheid, maak de persoonlijke situatie inzichtelijk en houd bewoners betrokken. Gooi je het over de boeg van woningverduurzaming, ga dan maar weer naar huis zegt Pie: “Je triggert door een probleem op te lossen dat de VvE dagelijks voelt. Stel een eenvoudige vraag als ‘heb je last van tocht?’ Leg je vervolgens uit dat dit is op te lossen zonder dat het iets kost, dan kun je zo aan de gang.”
 
Ook aan de slag met NoM-renovaties en energiebesparing?
Bezoek de campagnewebsite http://www.energiebesparendoejenu.nl.
 

Dit artikel maakt deel uit van de 15e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Klanten enthousiasmeren over energiebesparing met de Duurzame Huizen Route

- Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

- Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

- We maken de stap van installateur naar energieregisseur
 

 Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

 
 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers