Inloggen

Gerelateerde blogs

Campagne ‘Energie besparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

Campagne ‘Energie besparen doe je nu’ gaat nieuwe fase in

Op 23 november begint een nieuwe fase van de...
“De investering is groot, maar het geld verdient zichzelf wel terug”

“De investering is groot, maar het geld verdient zichzelf wel terug”

Tjeerd Hoekstra koos als één van de eersten voor...
Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene...

We maken de stap van installateur naar energieregisseur

De installatiesector is volop in beweging. Volgens Claudia Reiner, vicevoorzitter van UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en directeur van installatiebedrijf Caris & Reiner, kenmerkt een succesvolle klantreis zich door een integrale samenwerking tussen ketenpartners.
 
 Claudia Reiner CP 300617 V2.jpg  
 
Reiner is een warm pleitbezorger voor de omslag naar duurzame energie. Door haar daadkracht, charisma en visie om de gebouwde omgeving te verduurzamen, won ze dit jaar de ABN AMRO Duurzame 50 verkiezing. Maar deze eigenschappen zijn volgens Reiner in het huidige landschap voor alle installateurs belangrijk: “Bij een sector in transitie gaat vernieuwing altijd gepaard met terughoudendheid en angst. Dan moet je goed over de grenzen van je eigen vakgebied heen kunnen kijken.” De verkiezing is volgens haar een mooie erkenning voor de rol van de installateur. “De installatiequotum in de gebouwde omgeving groeit enorm, van 25% naar nu al 40%. Dat betekent dat techniek weer belangrijker wordt. Deze benoeming is een duw in de rug en biedt ons als sector een platform om nog meer impact te kunnen maken.”  
  
De rol van installateurs
Installateurs nemen in de energietransitie een steeds grotere rol. Zo maakt de sector de omslag van leverancier van technische installaties naar aanbieder van integrale energieconcepten inclusief de daarbij horende producten en diensten. “We maken de stap van installateur en adviseur naar energieregisseur. Door het gesprek met opdrachtgevers op een andere manier aan te gaan en eindverantwoordelijkheid te nemen voor het hele traject - van advies en installatie tot en met beheer en onderhoud. Bijvoorbeeld met gegarandeerde energieprestaties en nieuwe businessmodellen op basis van bijvoorbeeld leasing of een abonnementenstructuur. Hiermee ontzorg je de klant en het profileert je als expert op het terrein van duurzame energie en energiebesparing”, zegt Reiner.
 
Pak je verantwoordelijkheid
De installateur heeft als enige bouwprofessional met grote regelmaat direct contact met klanten. Dat biedt mogelijkheden voor verduurzaming. “Iedere installateur die een cv-ketel onderhoudt of vervangt, kan op dat moment het gesprek aangaan over verduurzaming. Door niet meteen de cv-ketel vervangen, maar het gesprek aan te gaan over de optimale energiemix. Dan kom je uit bij oplossingen als zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers. Daarmee beperken we de CO2-uitstoot en krijgt de klant een lagere energierekening.”
 
Denk vanuit de keten
In de particuliere sector is ketensamenwerking belangrijk, maar dat is in nog sterkere mate het geval in de zakelijke markt. Toepassing van duurzame energieconcepten vraagt de betrokkenheid van alle partners in een project en begint al op het moment dat de eerste ideeën worden besproken. Volgens Reiner verbetert de samenwerking tussen partners, maar is er nog veel winst te behalen. “Je ziet soms een terugval in oud gedrag, zoals aanbesteden op laagste prijs. Dan ontstaat weer die vechtcultuur gedurende de ontwerp- of realisatiefase. Men gooit problemen bij elkaar over de schutting. Dat komt niet ten goede van het eindproduct. Samenwerking is het sleutelwoord; het concept van aannemer en onderaannemer past niet meer in de huidige tijd en de huidige stand van de techniek.
 
Quick win
Reiner haalt haar drijfveren uit haar eigen idealen: een positieve impact geven aan onze leefomgeving. “Het mooie is dat de techniek mij hiertoe heeft aangezet, omdat het de oplossingen aandraagt voor onze maatschappelijke vraagstukken”, aldus Reiner. Een quick win is volgens haar te vinden in het goed inregelen van installaties. Nog te vaak worden kamers of delen van gebouwen verwarmd of gekoeld die helemaal niet in gebruik zijn. “Vervolgens kun je de stap maken om meer structureel energie te besparen, door aanpassingen aan installaties te doen of door slimme energiemanagementsystemen en nieuwe technieken toe te passen”, aldus Reiner.
 
3 tips voor installateurs
Drie praktische tips van Claudia Reiner aan installateurs:
1. Blijf investeren in de leercultuur binnen je organisatie.
2. Ga vooral de samenwerking in de keten aan, dus doe het niet alleen.
3. Verbind techniek aan maatschappelijke waarde door een klantgericht verhaal te vertellen. De opdrachtgever is geïnteresseerd in het resultaat van de techniek, zoals comfort, veiligheid en gezondheid, maar niet in de techniek zelf.
  

Dit artikel maakt deel uit van de 15e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

 - Klanten enthousiasmeren over energiebesparing met de Duurzame Huizen Route

- Makelaars zijn de eerste trigger voor energiebesparing

- Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

- We maken de stap van installateur naar energieregisseur
 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?

Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers