Inloggen
  • Blogs
  • Een duurzame doorstart van een 19e-eeuws monumentaal pand

Een duurzame doorstart van een 19e-eeuws monumentaal pand

 Uneto_VNO_Haarlem (26).JPG        
 
Een uitgewoond monumentaal pand opknappen, terugbrengen naar z’n oorspronkelijke staat én tegelijkertijd verduurzamen? Peter Besnard en Anne Marie ten Cate gingen de uitdaging met succes aan. De hele begane grond van hun 19e-eeuwse woning in Haarlem wordt op duurzame wijze verwarmd. Het pand is onder meer voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp.  
 
Bijzondere geschiedenis
De woning kent een bijzondere geschiedenis: in de 19e-eeuw startte de bewoonster in haar tuin het eerste Diaconessenhuis van Haarlem. Het stucplafond in de gang dateert uit de 18e-eeuw evenals een 8-tal eiken deuren. Op de kijkdag waren Peter Besnard en Anne Marie ten Cate dan ook direct verkocht. “Mijn vrouw is restauratie adviseur in de bouw en wilde nog een restauratieproject voor zichzelf. We vielen voor dit huis vanwege de aparte bouw en prachtige stadstuin. Het is een pand van 460 m2, staat 16 meter breed aan de gracht en is 9 meter diep. Dit maakt het een grachtenwoning met veel licht”, zegt Peter Besnard.
 
In één keer goed
Het huis bestaat uit twee verdiepingen en een zolder. Bij aankoop was het in slechte staat,  geheel opgedeeld in kleine compartimenten. In de eerste fase is het gestript en ontdaan van de verlaagde plafonds, rotte vloeren, latere tussenmuren en bitumen dakbedekking. Hierop stond de woning weer als een huis. “Je breekt vloeren maar eenmalig weg. Ik zag het als een kans om alles direct goed te doen en na te denken over verduurzaming. Zo wilde ik graag vloerverwarming en een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Samen zorgt dat voor lager energiegebruik”, zegt Besnard
 
Duurzame maatregelen
Op het nieuwe zinken roevendak liggen nu hoge rendement zonnepanelen, gelinkt aan een lucht-water warmtepomp in de tuin. Deze elektrische pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en voedt onder andere de vloerverwarming op de begane grond en badkamer. Besnard: “Het comfort van een vloerverwarming is heel plezierig. De thermostaat kan tot 3 graden lager dan die van de CV. Onze gasrekening is dan ook minimaal. Maar het is lastig iets over het rendement te zeggen. We hebben geen benchmark om mee te vergelijken. Het is echt een nieuwe start van een oud pand. Als we er wat langer wonen ontdekken we in welke ruimtes we wel of niet hoeven te stoken.”
 
Drietrapssysteem
Tijdens de renovatie is er veel contact geweest met Monumentenzorg. De woning is een gemeentelijk monument, waarvoor specifieke regels gelden. Zo mochten bijvoorbeeld de zonnepanelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. Voor de installaties is nauwkeurig samengewerkt met installateur Ben Lindeman van Kapitein BV. Besnard: “Ik heb geen ervaring met warmtepompen en vreesde tijdens koude winters het huis niet goed warm te zullen krijgen. Vanuit Kapitein kwamen ze met het idee voor een drietrapsschakeling. Is het niet te koud, dan staat de warmtepomp naast de vloerverwarming ook op de radiatoren geschakeld. Wordt het te koud, dan draait de CV-combinatieketel op zolder voor de radiatoren en de warmtepomp voor de vloerverwarming. Tenslotte kan de CV-ketel ook bij vloerverwarming helpen, mocht de warmtepomp het helemaal niet trekken. Maar die kans is vrij klein.”
 
 Uneto_VNO_Haarlem (22).JPG  
    
Voortouw ligt bij installateurs
Met het eindresultaat is Besnard tevreden. Peter Besnard: “Vooral de toevoeging van een warmtepomp is positief. Het systeem is helemaal keurig verwerkt in een oud monumentaal huis, waar zich op de begane grond nauwelijks radiatoren meer bevinden. Installateurs kunnen in deze echt het voortouw nemen. Door mee te denken en bewoners goed te adviseren over verduurzamingsmogelijkheden, uiteraard met een helder rendementsoverzicht.”
 

Zelf ook energie besparen of een woning duurzaam renoveren? Kijk voor meer informatie en inspiratie op de campagnewebsite Energie besparen doe je nu.

 

Dit artikel maakt deel uit van de 14e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Duurzame Aanbieders maken verduurzamen makkelijker

- De bouwsector kan zichzelf nu echt vernieuwen

- Online hulp bij gesprekken over energie besparen

- Een duurzame doorstart van een 19e-eeuws monumentaal pand

  

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!