Inloggen

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

  Schermafbeelding 2017-04-13 om 13.44.39.png 
 
Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het Duurzaam Bouwloket. Een digitaal loket voor bewoners om vragen te stellen over duurzaamheid. Al 113 gemeenten in Nederland maken gebruik van dit loket, sinds de oprichting in 2011. Welke rol vervult dit loket precies, hoe werkt het samen met professionele aanbieders en wat zijn de plannen voor de komende tijd? Santibanez vertelt.
 
Verplichting vanuit Energieakkoord
“In 2011 startten wij met het loket. Voor gemeenten bestaat er inmiddels - sinds het Energieakkoord - een verplichting om een dergelijk loket te bieden. Op dit moment maken 113 gemeenten in Nederland gebruik van ons loket. Daar zijn we blij mee.”
 
Onafhankelijk advies
“We bieden een onafhankelijk advies aan bewoners, dat is het belangrijkste. Zij kunnen bij ons terecht met al hun vragen over duurzaamheid: via telefoon, e-mail en Whatsapp. Van dat laatste verwachtte ik weinig maar het blijkt dat veel mensen het toch prettig vinden om dit medium te gebruiken, bijvoorbeeld voor het sturen van foto’s van delen van hun huis. De keuze voor een digitaal loket in plaats van een fysieke is een kostenoverweging, bovendien merkten we dat fysieke loketten niet goed bezocht werden en de vragen van bezoekers ook makkelijk telefonisch of per e-mail beantwoord konden worden. Een digitaal loket bleek efficiënter, en daaromheen organiseren we fysieke activiteiten.”
 
Communicatie en monitoring
“We besteden naast het geven van advies een deel van onze tijd aan communicatie, zodat mensen ons weten te vinden. Om te peilen hoe de resultaten daadwerkelijk zijn, doen we aan monitoring. We willen weten wat het effect is van onze werkzaamheden. Dat doen we zowel kwalitatief – de bedragen die ons werk opleveren - als kwantitatief: door het meten van de gebruikersaantallen bijvoorbeeld.”
 
Professionele partijen
“Veel bewoners hebben vragen over verduurzaming. Wij verwijzen hen dan door naar professionele partijen. Maar wat is de reële kwaliteitsborging? We willen geen verkeerd advies geven, waardoor bewoners weer bij ons terugkomen met klachten over een slecht uitgevoerde maatregel. Het liefst bevelen we alleen hoogwaardige kwalitatieve bedrijven aan, maar een aandachtspunt is dat we als energieloket van gemeenten geen bedrijven willen uitsluiten. Daarom hebben we toegankelijke toelatingscriteria vastgesteld, die een stuk kwaliteitsborging realiseren. Per maatregel stellen we bepaalde criteria, afhankelijk van het risico van de betreffende maatregel. Sommige energiebesparende maatregelen hebben een hoger risicoprofiel dan andere.”
 
Landelijke campagne
“We sluiten aan op de nationale campagne ‘Energie besparen doe je nu’ vanuit het Rijk. Inhoudelijk volgen we met onze communicatiekalender alle landelijke thema’s en je kunt vanaf de landelijke website naar onze website doorklikken. We doen veel aan linkopbouw en SEO. Advertenties in kranten bijvoorbeeld, hebben voor ons een kleiner effect dan online marketing. Als bezoekers vanaf de landelijke website doorklikken naar onze website, willen we dat zij maximaal drie tot vier muisklikken nodig hebben, voordat zij een antwoord op hun vraag vinden. Bewoners willen zo snel mogelijk bij hun informatie zijn en niet teveel hoeven doorklikken.”
 
2050
“In 2050 moeten alle bestaande woningen in Nederland energieneutraal zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar als je gaat berekenen wat er moet gebeuren om dit te bewerkstelligen, dan halen we het met huidige tempo in ieder geval niet. Daarom ligt er de komende jaren voor de energieloketten een belangrijke taak. We moeten samen de transitie maken naar gas-loze wijken. De grote vraag is: wie en hoe gaan we de kosten betalen van deze opgave? En gaan we dit nu al communiceren naar bewoners of nog niet? Dat zijn vraagstukken waar vooral gemeenten zich nu druk mee bezig houden. Hoe dan ook gaat er een hoop gebeuren de komende jaren”.
 
 

Dit artikel maakt deel uit van de 13e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

- Professionele partijen kunnen onze video’s gemakkelijk delen op hun eigen website

- Huiswerkboek met leerervaringen energiebesparing particuliere bewoner

- Dag van de Bouw levert aandacht en publiciteit voor bouwsector

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers