Inloggen

Gerelateerde blogs

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Gouden tips voor aannemers die vlekkeloos willen samenwerken met consumenten

Bouwnu.nl lanceerde begin oktober een vernieuwde...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...
Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond
Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene...

Huiswerkboek met leerervaringen energiebesparing particuliere bewoner

 Huiswerk breed  
 
Op 18 april 2017 is het boek ‘Huiswerk’ officieel gepresenteerd. Het boek bundelt de leerervaringen rondom energiebesparing opgedaan tijdens het kennis- en leerprogramma Blok voor Blok. In de rondetafeldiscussie laten de schrijvers Gertjan Brand en Stendert de Vries samen met marketingpsycholoog Niels Götz van 5plus1 en Helma van de Veerdonk van BENG! hun licht schijnen hoe de particuliere woningeigenaar te bereiken. En hen te motiveren (meer) energie te besparen.
 
Het huiswerkboek biedt concrete praktijklessen, diverse tips en aandachtspunten. Belangrijke conclusie is dat de bouwsector van aannemen naar ondernemen moet. Tips? Denk niet in termen van ‘one size fits all’, maar ga uit van de doelgroep, de wijk en de emotie. Stem daar het aanbod op af. Creëer de vraag zelf en maak daarin ook zelf als aannemer duidelijke keuzes: wat doe je wel en wat doe je niet? En zet de vrouw centraal: zij beslist meestal als het gaat om veranderingen aan het en in het huis. Het gaat de particuliere eigenaar dan ook vaak niet zozeer om de producten of de techniek, maar veel meer over de emotie.
 
Energie besparen? Lekker belangrijk
En daarover is iedereen het aan deze tafel eens: wie de particuliere bewoner wil overtuigen energie te besparen, moet kijken wat zij belangrijk vinden. Dat zijn soms hele andere behoeften dan ‘wooncomfort’ of een ‘lagere energierekening’. Welke vraag of behoefte is er wél? Waar dromen mensen van? Willen mensen een gezond huis voor hun kinderen? Willen ze af van rotte balken, schimmels en zilvervisjes? Of vinden ze het belangrijk om langer thuis te blijven wonen? Als je die ‘droom’ centraal stelt, dan kun je energiebesparing zijdelings introduceren, aldus Götz.
 
De paden op, de lanen in
De bewoner centraal stellen, is een ding. Maar de boodschap moet ze ook bereiken. Hoe doe je dat? De gemeente De Bilt kent bijna alleen maar particuliere bewoners. Hier informeert energiecoöperatie ‘BENG!’ hen over energiebesparing. Ze starten een campagne die een stroom- en warmtescan aanbiedt. Ook laten ze de energierekening van de buren zien en organiseren ze maandelijks bewonersavonden. BENG! werkt samen met de gemeente om een inventarisatie van de energiebesparing per huis te stimuleren. Daarbij werkt het goed om zaken gratis aan te bieden of korting te geven op inventarisatie. De lokale aannemers worden gestimuleerd offertes aan te bieden.
 
Je investeert pas als je hersenen ervoor open staan
Koplopers enthousiasmeren anderen; men weet uit de blok voor blok-ervaringen dat peer-to-peer communicatie het beste werkt. Maar het kost energie om energie besparen. Oftewel, er moet eerst veel worden geïnformeerd en gesproken voordat mensen open staan om energie besparen. Zeker in de wijken waar de woningen er slechter aan toe zijn en de inkomens lager. Er is maatwerk nodig. De wijk ingaan, levert veel meer mensen op bij bijeenkomsten dan een brief; respectievelijk 78 versus 3 van de 120 bewoners die werden benaderd. De conclusie is dan ook: stem je aanbod af op de wensen en behoeften per particuliere bewoner. Wie die omslag als aannemer kan maken, zal resultaat oogsten.
 
 

Dit artikel maakt deel uit van de 13e Nieuwsbrief Energie besparen doe je nu. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

 - Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

- Professionele partijen kunnen onze video’s gemakkelijk delen op hun eigen website

- Huiswerkboek met leerervaringen energiebesparing particuliere bewoner

- Dag van de Bouw levert aandacht en publiciteit voor bouwsector

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
    • Chris Bruijnes
      Chris Bruijnes 211 dagen geleden

      Allemaal waar, maar het lijkt alsof de tijd stilstaat.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers