Inloggen

ErvaringsEtalage: Eenvoudiger energie besparen met goede stuurinformatie

  Annemarie Huibers-Kessen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 212
  Door Annemarie Huibers-Kessen 173 dagen geleden

  Jaap Neeleman neemt ons mee in zijn 3de blog.

   

  blog 3 ervaringsetalage.jpg

   

  Gas en elektriciteit stromen zonder dat wij dat doorhebben in grote hoeveelheden onze woning binnen. Het zou helpen wanneer een echt slimme meter de bewoner via bijvoorbeeld een app of gewoon per e-mail gaat coachen met minimaal een jaarlijkse update van besparingsmogelijkheden.

  Slim analyseren
  Door slim metadata te analyseren kunnen bijvoorbeeld jaarlijks reflecties op maat worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Uw woning verbruikt op winderige dagen 50% meer energie dan vergelijkbare woningen,
  • Verbeter de luchtdichtheid of
  • De luchtdichtheid van uw woning is het afgelopen jaar met 25% verbeterd ten opzichte van vergelijkbare woningen, wat hebt u hieraan gedaan?
  Een ander voorbeeld: u hebt een wasdroger die 70% meer energie verbruikt dan wat nu te koop is, vervang u wasdroger of droog uw was meer in de buitenlucht. Op deze manier wordt de ‘slimme’ meter pas echt slim. Nog slimmer dan de mogelijkheden van bijvoorbeeld Toon, Anna, Spider of Enelogic.
   
  Taak netbeheerder
  Waarom wordt dit bijvoorbeeld geen wettelijke taak van de netbeheerder? Zij hebben tenslotte een belang dat hun netten niet overbelast raken. Marktpartijen hebben dan direct een goed instrument om hun beloofde energieprestaties op een onafhankelijke manier aan te tonen!  
  Wanneer goed rekening wordt gehouden met de privacy, dan wordt hiermee de zwakke schakel van laagdrempelige stuurinformatie opgelost.
   
  Wat vind jij?
  Spreekt deze ideeën je aan, heb je een aanvulling of veel betere ideeën, reageer dan op deze blog.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers