Inloggen

Gerelateerde blogs

We maken de stap van installateur naar energieregisseur

We maken de stap van installateur naar energieregisseur

De installatiesector is volop in beweging....
Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Bewoners bouwen energieneutrale woonwijk in Den Haag

Apetrots zijn ze: de bewoners van de Groene...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...
Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond

“De investering is groot, maar het geld verdient zichzelf wel terug”

  Annemarie Huibers-Kessen
  Door Annemarie Huibers-Kessen 247 dagen geleden

  Uneto_VNI_Hoekstra_10.jpg

  Tjeerd Hoekstra koos als één van de eersten voor energiebesparing in zijn huis. Hij startte al in 1989 met besparende maatregelen voor zijn woning in Nieuwkoop. Binnenkort neemt hij een groot formaat warmtepomp, waarmee zijn huis energieneutraal zal worden. Hoe zijn de maatregelen hem bevallen en hoe kwam Hoekstra tot de keuze voor energiebesparing?

  Eerst ervaring opdoen
  Tjeerd Hoekstra: “In 1989 is mijn huis opgeleverd en koos ik voor een HR-ketel. Daar begon het allemaal mee. Op dat moment nam ik ook vloerverwarming, want dat zorgt samen voor een zuinig energieverbruik. De ketel is na tien jaar vervangen door een nieuwe, maar aangezien deze ook op den duur weer vervangen moet worden, heb ik in 2016 een warmtepomp van 5 kWu genomen, voor alleen de begane grond. Ik wilde eerst wat ervaring opdoen met de warmtepomp voordat ik mijn hele huis ermee zou verwarmen. Dit jaar wil ik er een nieuwe warmtepomp bij nemen, een maat groter dan wat ik nu heb. Daarnaast heb ik inmiddels negentien zonnepanelen. Met de grotere warmtepomp is mijn huis straks energieneutraal.”
   
  Reden voor de besparing
  “Mijn zoon is de reden achter de energiebesparende maatregelen, hij heeft mij de weg gewezen. Dat komt omdat hij eigenaar is van het installatiebedrijf ST/Warmte. Het is hetzelfde bedrijf waar ik zelf vroeger eigenaar van was, maar in mijn tijd waren er nog niet de mogelijkheden die er nu zijn om energie te besparen. Mijn zoon begon op een bepaald moment met het plaatsen van warmtepompen in huizen en was daar zo enthousiast over, dat ik besloot dat ik het in mijn eigen huis ook wilde hebben. Zo is het ook gegaan met de zonnepanelen, daar was ik aanvankelijk minder bekend mee. Doordat mijn zoon steeds vaker zonnepanelen plaatste in huizen, zei ik na een tijdje: ‘Doe mij die ook maar.’ ST/Warmte heeft vervolgens alle maatregelen uitgevoerd.”
   
  Subsidie gaf de doorslag
  “De subsidie gaf voor mij wel de doorslag bij het kiezen voor de maatregelen. Want de maatregelen zijn niet goedkoop. Ik kreeg destijds zowel subsidie, als btw-terugvordering. ST/Warmte heeft me gewezen op deze financieringsmogelijkheden. En hoewel de investering in de energiebesparende maatregelen alsnog groot is, verdient het geld zich wel terug. Wat het installatiebedrijf mij heeft beloofd, heeft zij waargemaakt. Mijn energierekening is van 240 euro naar 150 euro gegaan. Het verbruik van mijn energie was eerst 4.000 á 5.000 kWh per jaar. Sinds de zonnepanelen is dat 1.000 kWh per jaar. De gasrekening ging van 3.000 kuub naar 2.000 kuub.”
   
  Uneto_VNI_Hoekstra_2.jpg
   
  Toekomstplannen
  “In de toekomst ga ik misschien wel over tot opslagbatterijen voor de opslag van het overschot aan stroom uit de zonnepanelen. Voor nu is dat nog niet noodzakelijk, omdat ik nog gebruikmaak van de saldeerregeling, en binnenkort ook door de grote warmtepomp, de stroom deels kan gebruiken. Ik vind het erg belangrijk om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken, ik woon aan een natuurgebied, dat speelt ook mee,” aldus Hoekstra.
   

  Dit artikel maakt deel uit van de 12e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

  Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers