Inloggen

Gerelateerde blogs

Grootschalige NoM-renovatie: zo krijg je de VvE-besluitvorming rond
Dag van de Bouw levert aandacht en publiciteit voor bouwsector

Dag van de Bouw levert aandacht en publiciteit voor bouwsector

Op zaterdag 20 mei 2017 wordt voor de 12e keer de...
Dé financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

Dé financieringsoplossing voor VvE’s met hoge energiebesparingsambities

Bij Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met een...
De bouwsector kan zichzelf nu echt vernieuwen

De bouwsector kan zichzelf nu echt vernieuwen

De Bouwagenda moet een revolutie ontketenen in de...

Tienduizenden woningen naar energielabel B in 2020

Overijssel helpt woningeigenaren bij duurzame maatregelen

Voor de provincie Overijssel is het voordeel van de landelijke energiebespaarlening - waarmee woningeigenaren voordelig een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen - niet genoeg. Zij wil haar inwoners extra motiveren om duurzame maatregelen te treffen en biedt daarom een extra gunstige rente op de energiebespaarlening. Het achterliggende doel? Dat Overijssel in 2020 duizend energieneutrale woningen telt en dat vijfenveertig procent van de woningen energielabel B heeft.

Maaike Cestari werkt voor de provincie Overijssel en vertelt over de lening.

Wat kan er met de energiebespaarlening Overijssel?
Maaike Cestari: “De Energiebespaarlening wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) en door een financiële bijdrage van de provincie Overijssel is de lening vanaf 1 juni 2016 met een laag rentetarief – tussen de 1,5 en 1,8% - beschikbaar voor woningeigenaren in Overijssel. Hiermee bieden we woningeigenaren in Overijssel de mogelijkheid om een lening af te sluiten tussen de 2.500 en 50.000 euro om te kunnen investeren in duurzame maatregelen voor hun woning. Denk daarbij aan vloer-, dak of gevelisolatie, zonnepanelen of warmtepompen. Deze maatregelen zorgen voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en zijn uiteraard goed voor het milieu!”
 
Voor wie is de energiebespaarlening Overijssel?
“De energiebespaarlening Overijssel is er zowel voor woningeigenaren als voor VvE’s,” vervolgt Cestari, “een verschil met de landelijke energiebespaarlening is dat in Overijssel ook mensen ouder dan 75 jaar de lening kunnen aanvragen. We willen de energiebespaarlening namelijk niet beperken op leeftijd. Er zijn inmiddels al een aantal leningen verstrekt in deze leeftijdsgroep, dus we merken dat er zeker vraag naar is.”
 
Waarom is de energiebespaarlening Overijssel in het leven geroepen?
“We willen woningeigenaren over de streep trekken om energiebesparende maatregelen te nemen. Het beste kunnen zij hiervoor hun spaargeld gebruiken. Banken bieden immers momenteel nauwelijks rente. Door te investeren in duurzame oplossingen voor je huis, gaan je energiekosten aanzienlijk omlaag en zo verdien je het geld uiteindelijk weer terug. Wie geen spaargeld heeft, kan dus gebruikmaken van de energiebespaarlening,” licht Cestari toe.
 
foto overijssel.jpg
 
Wat is de ambitie van de provincie op dit gebied?
“Als provincie willen we twintig procent nieuwe energie gecreëerd hebben in 2023. Met de Overijsselse Aanpak willen we bereiken dat vijfenveertig procent van de woningen in de provincie energielabel B heeft in 2020 en 1.000 woningen energieneutraal zijn. De Overijsselse energiebespaarlening is één van de middelen die we inzetten om dit doel te bereiken. Verder bieden we inwoners ook ondersteuning via bijvoorbeeld energieloketten en wooncoaches.”
 
Wat kunnen professionele partijen met de energiebespaarlening Overijssel?
“Het voordeel voor professionele partijen is indirect. Als woningeigenaren een flink bedrag lenen om bijvoorbeeld in één keer hun gehele woning te isoleren, hebben installatiebedrijven automatisch een grotere klus te pakken. Het is daarom belangrijk dat bedrijven de lening onder de aandacht brengen bij woningeigenaren en dit altijd in hun aanbod naar de klant meenemen.”
 
 

Dit artikel maakt deel uit van de 12e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers