Inloggen

Gerelateerde blogs

Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

 Drie maanden na de start van de campagne...
De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...
Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de...
“Dit is hét moment om te verduurzamen”

“Dit is hét moment om te verduurzamen”

Het Nationaal Energiebespaarfonds is in 2014 in...

“Nieuwe opdrachtgevers komen vanzelf naar je toe”

  logo duurzame huizenroute.png 
De Nationale Duurzame Huizenroute inspireert de laatste vijf jaar woningeigenaren op het gebied van duurzaamheid. Zij kunnen tijdens deze huizenroute bij duurzame woningen binnenkijken en inspiratie opdoen voor hun eigen woning. Dat kan inmiddels bij 700 woningen, verspreid over het land. Eva Petra Simon van Majada is met haar organisatie Majada Projectmanagement de drijvende kracht achter dit jaarlijkse evenement. Zij zocht zeven jaar geleden zélf informatie over duurzame maatregelen voor haar koopwoning.
 
Wat is de Nationale Duurzame Huizenroute precies?
Simon van Majada: “Een laagdrempelige manier om huiseigenaren bekend te maken met duurzame oplossingen voor in huis. Geïnteresseerden kunnen door het bezoeken van huizen ideeën opdoen voor wanneer zij zelf hun huis gaan verduurzamen. Zij kunnen alvast met eigen ogen het resultaat bekijken van bepaalde maatregelen.” Het evenement vindt jaarlijks plaats in november, gedurende twee zaterdagen. De rest van het jaar kunnen vragen gesteld worden aan de duurzame woningeigenaren via de website. Iedere duurzame woningeigenaar heeft een contactmogelijkheid op de website.
 
Foto interview (2).jpg
Thematours
Simon van Majada: “Nadat vorig jaar thematours - woningbezichtigingen met één duurzaam thema - een succes waren, organiseren we die dit jaar opnieuw. De thematours starten in februari en organiseren we tot eind juni op verschillende dagen. Het zijn excursies van gemiddeld twee uur, waarbij een groep geïnteresseerden één of twee duurzame huizen bezoekt. De thematour heeft steeds een duurzaam thema, bijvoorbeeld nul-op-de-meter.”
 
Om wat voor duurzame huizen gaat het?
Simon van Majada: “Het kunnen bijvoorbeeld passiefhuizen zijn. Dit zijn huizen die geen conventioneel verwarmingssysteem nodig hebben, maar waar toch een aangenaam binnenklimaat heerst. Of het zijn huizen die heel goed geïsoleerd zijn, zonnecollectoren hebben, een hout-gestookte cv, warmwaterterugwinning, of gebouwd zijn met natuurlijke materialen zoals kalkhennep.”
 
Wie mag zijn huis openstellen voor de Nationale Duurzame Huizenroute?
Simon van Majada: “Alle woningeigenaren die vinden dat hun woning duurzaam is en daar een verhaal over kunnen vertellen, mogen zich opgeven. Zij bepalen vervolgens zelf of ze alleen advies willen geven via de website, of ook mee willen doen aan de huizenroute. Ze bepalen ook hoeveel bewoners ze willen toelaten en op welke tijdstippen.”
 
Foto interview (1).jpg
 
Bouwprofessionals
Ook bouwprofessionals die hun eigen huis verduurzaamd hebben, mogen hun huis openstellen voor de huizenroute. “Een voorwaarde hierbij is wel dat ze een persoonlijk verhaal hebben, geen commercieel verkooppraatje,” aldus Simon van Majada.
 
Wat kan een professional doen?
Simon van Majada: “Voor professionals is dit het ideale moment om hun klanten te motiveren om hun huis open te stellen. Geïnteresseerde bezoekers zullen de duurzame huiseigenaar automatisch vragen naar het bedrijf waar de maatregelen zijn uitgevoerd. Nieuwe opdrachtgevers komen zo vanzelf naar je toe.”
 
Ideeën
Ondernemers of professionals met ideeën over bijvoorbeeld thematours, kunnen contact opnemen via de website. De organisatie gaat dan met je in gesprek. Daarnaast is financiële ondersteuning door professionals welkom, geeft Simon van Majada aan: “Maar we willen wel onafhankelijk blijven, want het onafhankelijke advies is juist zo aantrekkelijk voor geïnteresseerde woningeigenaren.”
 
Thematours
Voor een overzicht van de thematours, klik hier.
 

Dit artikel maakt deel uit van de 11e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

 Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers