Inloggen

Gerelateerde blogs

Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

“We besparen 680 euro per jaar” Wat drijft...
Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Voor organisaties die de campagne ‘Energie...
Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

Meer bekendheid voor energiebesparendoejenu.nl

 Drie maanden na de start van de campagne...
De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...

“Dit is hét moment om te verduurzamen”

  Annemarie Huibers-Kessen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 445
  Door Annemarie Huibers-Kessen 273 dagen geleden
  Logo_Energiebespaarfonds.png
   
  Het Nationaal Energiebespaarfonds is in 2014 in het leven geroepen door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. De lening die uit het fonds verstrekt wordt, is door de lage rente aantrekkelijk voor eigenaar-bewoners die geen financiële middelen hebben voor energiebesparende maatregelen. Hoe gaat het met de populariteit van deze lening bij woningeigenaren, en welke maatregelen voeren zij ermee uit?
   
  De lening in het kort
  De Energiebespaarlening is een mogelijkheid voor woningeigenaren, om energiebesparende maatregelen in hun woning mee te financieren. Zij kunnen hiervoor een lening afsluiten tegen een lage rente. Momenteel ligt deze rente tussen de 2.2 en 2.9 procent. Sinds 2015 kunnen naast particuliere woningeigenaren, ook VvE’s van de lening gebruikmaken. De bedragen die men kan lenen liggen tussen de 2.500 en 50.000 euro per woning of appartementsrecht.
   
  Steeds meer bekendheid
  Volgens Heleen Plante van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) - fondsmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds - is de bekendheid van de Energiebespaarlening toegenomen door de landelijke campagne ‘Energie besparen doe je nu’ en de subsidie op energiebesparende maatregelen: “Dit zien wij terug in het aantal aanvragen voor de lening. Daarnaast werken provincies steeds vaker samen met het Nationaal Energiebespaarfonds om het gebruik van de Energiebespaarlening te stimuleren. Hierdoor krijgen de inwoners van Drenthe en Overijssel bijvoorbeeld een nóg lagere rente op de lening. Dit is volgens mij écht het moment om te verduurzamen. Woningeigenaren hebben nu zoveel mogelijkheden om voordelig energiebesparende maatregelen te nemen.”
   
  Wat professionele partijen kunnen doen
  Plante: “Dit is een goed moment voor professionele partijen om de Energiebespaarlening onder de aandacht te brengen. Want met de lening kunnen eigenaar-bewoners energiebesparende direct maatregelen nemen, zonder dat zij eerst geld opzij hoeven te zetten. Bovendien gaan de maandelijkse energiekosten voor eigenaar-bewoners omlaag en hun wooncomfort verbetert.” Ondersteunende communicatiemiddelen kunnen bedrijven halen uit de toolkit NEF op de website van de Energiebespaarlening.
   
  Van projectmatig onderhoud naar een bundeling van onderhoud
  Voor Gert van Dommelen en Bonni Camping, bestuursleden van VvE Titus Brandsmastraat in Breukelen, een appartementencomplex van 63 appartementen, is de VvE Energiebespaarlening een uitkomst. Camping: “We hadden last van veel achterstallig onderhoud. Daarom zijn we ons eens gaan verdiepen in hoe we dit het beste konden aanpakken. De VvE Energiebespaarlening is de enige kans voor ons om groot te kunnen uitpakken.” Van Dommelen vult aan: “Eerst voerden we enkel projectmatig onderhoud uit. Nu kunnen we het onderhoud in één keer bundelen en voeren we alle werkzaamheden van de komende vijftien jaar in twee jaar tijd uit. Zo houden we zelf de regie in handen, in plaats van steeds te hopen dat we voor toekomstige mankementen genoeg financiële middelen hebben binnen onze VvE.”
   
  De VvE overtuigen
  Van Dommelen: “Met meer dan honderd VvE-leden had uiteraard iedereen een mening over de plannen. Maar doordat we ons voorstel uitvoerig hebben onderzocht en goed hebben onderbouwd, ging uiteindelijk op twee leden na, iedereen overstag. Wat we de leden presenteerden waren vier opties: de eerste was niets ondernemen, de tweede was een klein beetje ondernemen, de derde nog iets meer en de vierde optie was een maximale aanpak van het onderhoud. Men koos unaniem voor het laatste.”
   
  De komende tijd
  Camping: “Het voordeel van de Energiebespaarlening is dat we dankzij de lening de servicekosten niet drastisch hoeven te verhogen of een bijdrage hoeven te vragen aan onze leden. De maandelijkse kosten zijn iets omhoog gegaan, maar zullen de komende tijd zo blijven.” Van Dommelen en Camping zijn nu bezig met het klaarmaken van een proefwoning om de bewoners inzicht te geven in de maatregelen. Vervolgens zal de complete buitenkant van het appartementencomplex aangepakt worden: de gevels, het dak, de achterkant, de voorkant, het glas en de deuren. Naast de lening heeft de VvE ook de subsidie energiebesparing eigen huis aangevraagd en wacht zij nu op toekenning.
   

  Dit artikel maakt deel uit van de 11e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

  Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

   

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers