Inloggen

Vrouwen lijken de sleutel te zijn tot energiebesparing

  Djoera Eerland
  Door Djoera Eerland 257 dagen geleden Reacties (1)
  Vrouwen lijken de sleutel te zijn tot energiebesparing

  Vrouwen lijken de sleutel te zijn tot energiebesparing

  Dat blijkt uit een verkennende studie naar de rol van vrouwen in de besluitvorming over aanschaf van energieproducten en -diensten. In het onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en Buurkracht en met ondersteuning van Alliander en Rijkswaterstaat, werd gebruik gemaakt van functionele hersenscans (fMRI). 5plus1 voerde het onderzoek uit. De resultaten van de studie zijn openbaar beschikbaar gesteld.

  Djoera Eerland van Buurkracht: "We merken in de praktijk dat ‘de vrouw’ vaak de beslisser is en daarmee een cruciale rol vervult bij het realiseren van energiebesparingen en verduurzaming." Annemarie Huibers van RVO.nl vult aan: "Maar wat die rol precies is en hoe je vrouwen kunt prikkelen om te investeren in energiebesparende maatregelen, is een grote witte vlek." Om daarachter te komen werd een verkennende studie op poten gezet.

  Uitgevoerde onderzoeken

  De studie maakt naast literatuurstudie, diepte interviews en enquêtes, gebruik van een functionele MRI-scan, (fMRI) als onderzoeksmethode. Via de fMRI worden onbewuste processen in het brein inzichtelijk gemaakt. Twaalf mannen en twaalf vrouwen kregen, liggende in een MRI-scanner, energiebesparingsboodschappen voorgeschoteld. Op basis van hun hersenactiviteit kon bepaald worden welke afzender daarvan en welke motieven het effectiefst is.

   

  Vrouwen sleutel tot energiebesparing

  De studie bevestigt het beeld dat vrouwen een belangrijke rol hebben als het gaat om de aanschaf van energieproducten en -diensten. De motieven van mannen en vrouwen om in actie te komen lopen sterk uiteen. Vrouwen hechten vooral aan sociaal bewijs en comfort, mannen reageren het sterkste op verspilling en milieu. De afzender van de bespaarboodschap blijkt ook een belangrijke rol te spelen in bespaarbeslissingen; de krachtigste afzender is een buur én een vrouw.

  Het eindrapport vind je hier: Eindrapportage verkennende studie vrouwen en energiebesparenEindrapportage verkennende studie vrouwen en energiebesparen 

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Chris Bruijnes
    Chris Bruijnes 181 dagen geleden

    Dus toch maar aanpappen met mijn buurvrouw...Ik heb nu een goede reden.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers