Inloggen

Gerelateerde blogs

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...
Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Voor organisaties die de campagne ‘Energie...
De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

Tussen 17 oktober en 4 december 2016 liep de...
Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de...

Nieuw boek bundelt leerervaringen energiebesparing

In januari verschijnt het boek Huiswerk. Hierin zijn leerervaringen uit het in 2015 afgeronde kennis- en leertraject blok voor blok gebundeld. In het boek staan inzichten uit de 14 projecten van blok voor blok, maar ook algemene bevindingen uit ontwikkelingen tot nu toe.
 
 boek Huiswerk met schrijvers.JPG
Gertjan Brand, projectleider van de blok voor blok-projecten van Hardenberg en de provincie Overijssel, schreef het boek samen met Stendert de Vries, penvoerder van een project in Hardenberg, en in samenwerking met RVO.nl. Brand: “Het is een boek voor ondernemers, ambtenaren en professionals met lessen, tips en aandachtspunten. De rode – of beter gezegd groene – draad van Huiswerk bestaat uit de hoofdstukken vraag, aanbod en de rol van de overheid en de gemeente.”
 
Vraag en aanbod in balans
Het doel van de blok voor blok-projecten was om een beweging op gang te brengen om zo op grote schaal energie te besparen in de bestaande bouw. “Het belangrijkste inzicht uit de projecten is dat die beweging alleen ontstaat als de vraag- én aanbodkant met elkaar in balans zijn”, vertelt Brand. “Daarbij heeft de overheid vaak een verbindende rol. Neem als voorbeeld een energiecoöperatie of buurtvereniging die een actie wil organiseren voor woningeigenaren en daarbij medewerking nodig heeft van bedrijven. De overheid kan de verbindende schakel zijn tussen die twee partijen.”
 
Cultuurverschillen
Naast bevindingen is er in het boek aandacht voor tips. Zo wordt aan de overheid bijvoorbeeld meegegeven goed naar de vraag te kijken. Brand: “Wil je energie besparen in woningen, maar vinden bewoners dat eigenlijk niet zo belangrijk, kijk dan naar de vraag die er wél is. En neem energiebesparing daarin zijdelings mee, zodat je twee vliegen in één klap slaat.” Ook de klassieke cultuurverschillen tussen overheid en ondernemers komen aan bod. “Die twee snappen elkaar vaak niet”, aldus Brand. “Ondernemers ondernemen, overheden beschouwen en maken beleid. Een ondernemer wil dóén, een overheid is van praten en overleg. Ondernemers roepen vaak dat overheden aan zet zijn, terwijl de overheid hen juist oproept om ook zélf in actie te komen en actief de samenwerking op te zoeken.”
 
Boek nog niet af
Hoewel het boek klaar is, is het inhoudelijk nog niet af volgens Brand. “Wij hebben de wijsheid niet in pacht. We hebben geprobeerd al onze ervaringen te bundelen én met veel mensen te spreken. Maar de ontwikkeling gaat door. Daarom is iedereen die wil meeschrijven aan het volgende hoofdstuk van harte welkom.”
 
Het boek is binnenkort verkrijgbaar en te downloaden. Houd Energieplein20 in de gaten!    

 

Dit artikel maakt deel uit van de 10e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Nieuw boek bundelt leerervaringen energiebesparing

 

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Gertjan Brand
   Gertjan Brand 264 dagen geleden

   Goed om te lezen Charlotte. Fijn dat het herkenning en nieuwe inzichten geeft (zegt het voort...)! Het is mooi als het kan helpen bij de versnelling. Schrijf je met jullie ervaring ook verder mee aan het 'laatste hoofdstuk'?

   • Charlotte Post
    Charlotte Post 265 dagen geleden

    Vorige week boek uitgedeeld gekregen tijdens ontbijtbijeenkomst van RVO in Amersfoort. Ik heb het boek net uit. Ik heb het met veel plezier en herkenning verslonden en heel veel nieuwe dingen geleerd. Eigenlijk een boek dat iedereen die werkzaam is in dit werkveld zou moeten lezen! Goed gedaan Gert Jan en Stendert!

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers