Inloggen

Gerelateerde blogs

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...
Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de...
De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

Tussen 17 oktober en 4 december 2016 liep de...
Nieuw boek bundelt leerervaringen energiebesparing

Nieuw boek bundelt leerervaringen energiebesparing

In januari verschijnt het boek Huiswerk. Hierin...

Renovatiewinkel biedt totaalconcept voor historische woningen

  modelwoning delft 

De Renovatiewinkel in Delft richt zich op huizen met een historische waarde. Woningeigenaren kunnen er advies krijgen over hoe ze hun woning energetisch kunnen verbeteren en een energieneutraal totaalpakket kopen.

“Het gaat voornamelijk om vooroorlogse woningen met renovatiepotentieel”, vertelt Martijn Kramer, betrokken bij het opzetten van de Renovatiewinkel, waarvan Stichting de Witte Roos de eigenaar is. “In het concept zijn we uitgegaan van een modelwoning – een jaren 20 tussenwoning – maar uiteindelijk is elke woning maatwerk. Woningeigenaren kunnen een adviesgesprek aanvragen om de mogelijkheden te verkennen. Daarbij kijken we naar de aanwezige installaties en naar zaken als isolatie en ventilatie.”

Monumentale waardes

In de modelwoning is rekening gehouden met de monumentale waardes die bij oudere panden vaak voorgaan. Kramer: “Er is enkel isolatie aan de binnenzijde aangebracht. Aan de buitenkant is dat meestal lastig vanwege het historische karakter van een woning. Als het wel kan doen we het, want het komt de energiezuinigheid ten goede. Verder heeft de modelwoning een luchtwarmtepomp met lagetemperatuurverwarming, zonnepanelen en een zonneboiler. Ook zonnepanelen zijn situatieafhankelijk en niet altijd toegestaan vanwege het aangezicht. Wat we als alternatief voor duurzame energieopwekking aandragen, is deelname in een postcoderoosproject. Daarmee kun je voordelig meedoen bij collectieve opwek van energie.”

Integrale benadering

Het mooie van de Renovatiewinkel is volgens Kramer de integrale benadering. “Het gaat om een totaalconcept, waarmee je investeert in de toekomst van je woning. Nu treffen veel mensen enkele maatregelen en leggen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak, terwijl de gevel isoleren misschien een zuiniger optie is.” Kramer ziet dat bewoners die bij de Renovatiewinkel aankloppen veelal mensen zijn die zelf al veel hebben uitgezocht rondom duurzame maatregelen. “Het zijn de koplopers onder woningeigenaren, maar de grote massa blijft nog achter.”

Grotere rol makelaar

Om de massa meer in beweging te krijgen, denkt Kramer dat makelaars een grotere rol zouden kunnen spelen. “Bij de opzet van de Renovatiewinkel vroegen we een makelaar met ons mee te denken. Een makelaar kan zowel kopers als verkopers stimuleren tot energiebesparingsmaatregelen en samen met een taxateur een indicatie geven over de waardevermeerdering die kan optreden. Voor een verkoper kunnen maatregelen de verkoopbaarheid van zijn woning ten goede komen. Een hoog comfort en een lage energierekening zijn immers aantrekkelijk voor potentiële kopers. Kopers stimuleren kan met diezelfde argumenten, maar ook met de reden dat juist een leeg huis een mooi, natuurlijk moment is om bijvoorbeeld installaties aan te brengen of te isoleren. Bovendien kan het nemen van duurzame maatregelen voordelig zijn voor het verkrijgen van een bankfinanciering. Daarnaast kan een makelaar voor een woning met een slecht energielabel door de Renovatiewinkel al een kostenraming laten maken, zodat potentiële kopers meteen een idee hebben wat het energieneutraal maken van die woning kost.”

Meer weten of een maatwerkadviesgesprek aanvragen? Kijk op www.witteroos.nl/renovatiewinkel

 

Dit artikel maakt deel uit van de 9e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

- Renovatiewinkel biedt totaalconcept voor historische woningen 

- Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Budget subsidie energiebesparing eigenhuis blijft beschikbaar  

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers