Inloggen

Gerelateerde blogs

Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

“We besparen 680 euro per jaar” Wat drijft...
De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant biedt consument breed palet aan isolatiemogelijkheden

De Isolatiekrant is een samenwerkingsresultaat...
Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de...
De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

De campagnewebsite neemt twijfels over isolatie weg

Tussen 17 oktober en 4 december 2016 liep de...

Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

“Dankzij spouwmuurisolatie blijft mijn muur 2,5 graad warmer dan voorheen”

Wat drijft woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen? Hoe verloopt het proces van de eerste gedachte tot de daadwerkelijke uitvoering? En wat is de ervaring achteraf?

Frits Lakemeier uit Zwijndrecht stuitte bij toeval op Stichting Drechtse Stromen, een burgerinitiatief dat energiebesparing en duurzame energieopwekking stimuleert in de Drechtsteden. Lakemeier woonde een presentatie van de stichting bij en was meteen enthousiast. “Ik liet door specialisten van Drechtse Stromen een energiescan van mijn woning maken en nodigde de buren uit om de uitkomsten te delen met het idee om samen aan de slag te gaan.”

isolatie lakemeier  

Isolatie grootste besparingspotentieel

Van de twintig huishoudens zaten er achttien bij Lakemeier aan tafel. Vervolgens kwam er via Drechtse Stromen een erkend energiespecialist langs die de woningen doorrekende. “Isolatie bleek het grootste besparingspotentieel te hebben”, aldus Lakemeier. “Bovendien is isoleren vrij simpel en merk je er daarna niets van, omdat je niet te maken hebt met een installatie.” De bewoners kochten als collectief in en bedongen zo een korting. Lakemeier: “Als burencollectief ben je voor leveranciers interessant, omdat ze op één locatie meerdere woningen kunnen aanpakken. We stelden hoge eisen aan betrouwbaarheid, productkwaliteit, garantie en prijs. En hoewel de ene bewoner prijs belangrijker vond en de ander kwaliteit, kozen we de leveranciers unaniem.”

Controle met meetapparatuur

 De woningen kregen begin 2016 spouw-, dak- en vloerisolatie. “Sommige huishoudens isoleerden zowel spouw als vloer”, zegt Lakemeier. “Dat werd door twee verschillende leveranciers gedaan. De dakisolatie bracht een aantal bewoners zelf aan.” Drechtse Stromen maakte na afloop beelden met een warmtecamera, zodat ze konden controleren of de isolatie zijn werk goed deed. Lakemeier: “Die controle plus de meting van de leverancier gaf aan dat de spouwmuurisolatie op een paar kleine plekken aangevuld moest worden. De leverancier kwam daar zonder morren voor terug. Ik meet ook zelf regelmatig mijn muur door met een doe-het-zelf-meetapparaatje en constateerde laatst dat deze dankzij de spouwisolatie 2,5 graad warmer blijft dan voorheen. Het werkt dus uitstekend!”

warmtescan lakemeier

Betalen zonder na te denken

Volgens Lakemeier is het betalen van de energierekening voor mensen te veel een standaard patroon geworden. “We zijn er aan gewend en houden rekening met de jaarlijkse, betaalbare nota zonder na te denken of het niet anders kan. Hoewel al onze buren sinds de isolatiemaatregelen energie én geld besparen, is het moeilijk te zeggen hoeveel dat is. Anders dan bij bijvoorbeeld zonnepanelen kun je dit moeilijk meten. Ook gedrag beïnvloedt het energiegebruik. Als buren vergeleken we ons gebruik onderling en zagen soms behoorlijke verschillen tussen woningen van dezelfde grootte. Het is leuk om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Dan krijgt energie besparen ineens een sociaal tintje.”

Meer over de ervaringen van woningeigenaren horen? In de toolkit van de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ zijn video’s toegevoegd.

Volgende keer: woningeigenaar Remco Beijer bespaart 680 euro per jaar met energiebesparingsmaatregelen.

 

Dit artikel maakt deel uit van de 9e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Woningeigenaren op energiebesparingsreis: wat gebeurt er onderweg?

- Renovatiewinkel biedt totaalconcept voor historische woningen

- Toolkit met campagnemateriaal volop gebruikt

Budget subsidie energiebesparing eigenhuis blijft beschikbaar

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers