Inloggen

Gerelateerde blogs

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

De Nationale Energiedialoog is in volle gang....
Duurzaam wonen in Den Haag

Duurzaam wonen in Den Haag

Ook Den Haag werkt hard aan duurzaamheid en...
Steek energie in een slimme marketingstrategie

Steek energie in een slimme marketingstrategie

   De meeste mensen geven hun geld liever uit aan...

Historisch wonen met een nieuwbouwsausje

_MG_7158.jpg

Dat je monumentale panden kunt verduurzamen mét behoud van het oude karakter bewijst een project van 34 woningen in Heerenveen. Dankzij de ingrijpende renovatie maakten de huurhuizen een fikse verjongingssprong naar energielabel A++.

Woningcorporatie en opdrachtgever Accolade daagde de markt flink uit. Ze zette een Design & Build-opdracht in de markt, waarbij zowel (een deel van) het ontwerp als de realisatie aan één opdrachtnemer wordt overgelaten. Accolade bepaalde de minimale eisen en het budget, met als doestelling nieuwbouwkwaliteit en een gedegen woning voor de komende vijftig jaar. De vraag was hoeveel kwaliteit bouwers konden leveren tegen de gestelde criteria. Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) sleepte de klus binnen door hoge scores op geluidscomfort, binnenklimaat en onderhoudskosten.

Biense Dijkstra alg. directeur BGDD.jpg

Terugbrengen historische waarde

“Een belangrijke eis was het terugbrengen van de oorspronkelijke staat van de buitenkant van de woningen”, vertelt Biense Dijkstra, directeur van BGDD. “We lieten daarom de kozijnindeling intact en brachten de kleuren van vroeger terug. De binnenkant gaven we een ruimtelijker indeling door de muren van alle kleine ruimtes weg te breken. Bij het ontbreken van een spouw isoleerden we de steenmuur van binnenuit. Ook brachten we lagetemperatuurverwarming aan. Op de schuurtjes liggen zonnepanelen, zodat het aangezicht van de daken van de woningen onaangetast blijft. Het is een uniek project met een omvang die ik nooit eerder in Nederland heb gezien. We zijn trots op het eindresultaat, een energielabel A++ voor alle woningen. Daarmee besparen de bewoners een hoop energie.”

Budget per woning

BGDD kreeg voor de renovatie 95.000 euro per woning. “We horen vaak dat je voor dat geld net zo goed kunt slopen en nieuwbouw kunt neerzetten. Daarbij vergeten mensen de projectkosten die er nog bij komen. Daarnaast was slopen voor Accolade sowieso geen optie. Er was immers weloverwogen besloten om het dorpsgezicht te beschermen en de historische waarde in de gemeente te behouden. Abe Lenstra heeft ooit in een van de huizen gewoond. Daar kan geen nieuwbouw tegenop.”

Heerenveen 34 won..jpg

Meest duurzame bouwer

Mede dankzij het project won BGDD begin 2016 een Duurzaam Bouwen Award in de categorie ‘Duurzaamste bouwpartij’. “We zijn een relatief klein bouwbedrijf, maar zeer vooruitstrevend”, aldus Dijkstra. “We vertalen duurzaamheid naar pragmatische oplossingen en nieuwe bedrijfsmodellen. Op die manier investeren we in onze toekomst.”

Heerenveen Renoveren 34 woningen compagnonstraat (2).jpg

 

Dit artikel maakt deel uit van de 8e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

- Nieuwe app geeft real time inzicht in duurzame energieproductie

- Historisch wonen met een nieuwbouwsausje

- Reimarkt geeft impuls aan verduurzamen van woningen

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?  Schrijf je dan nu in en word lid!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers