Inloggen

Gerelateerde blogs

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

De Nationale Energiedialoog is in volle gang....
Duurzaam wonen in Den Haag

Duurzaam wonen in Den Haag

Ook Den Haag werkt hard aan duurzaamheid en...
Steek energie in een slimme marketingstrategie

Steek energie in een slimme marketingstrategie

   De meeste mensen geven hun geld liever uit aan...

Nieuwe app geeft real time inzicht in duurzame energieproductie

Voor het eerst in Nederland maakt energieopwek.nl het mogelijk om informatie over duurzame energieopwekking real time inzichtelijk te maken. De webapplicatie laat zien hoeveel duurzame energie er dagelijks wordt opgewekt uit wind, zon en biogas.

In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat in 2020 14 procent van de opwek hernieuwbaar moet zijn. En 16 procent in 2023. Een uitdagende opgave met als belangrijke vraag: hoeveel wekken we nú eigenlijk op in Nederland? Sinds 1 november kan iedereen via www.energieopwek.nl op ieder moment van de dag zien hoeveel megawatt (MW) er afzonderlijk én samen uit wind, zon en biogas geproduceerd wordt. En wat het aantal inwoners is dat daarmee kan worden voorzien van energie. Zo leert een snelle blik op een willekeurige dag dat de dan 1.873 MW opgewekte duurzame energie genoeg is voor de energiebehoefte van een stad ter grootte van Utrecht (ruim 300.000 inwoners). De app kan een belangrijke rol vervullen bij het monitoren van de afspraken die in het Energieakkoord gemaakt zijn.

Verschuivende dynamiek

Dat de productie van energie steeds meer op lokaal niveau plaatsvindt, is al langer bekend. Energieopwek.nl laat zien hoeveel duurzame energie er op een zeker moment in een regio wordt opgewekt en in welke onderlinge verhouding. Voor veel partijen is inzicht in die ontwikkeling interessant, om te zorgen voor een naadloze aansluiting van duurzame productie op het elektriciteitsnet. De dynamiek kan in de loop van een dag of een week sterk verschuiven. Zo zijn weersafhankelijke bronnen als wind en zon een stuk wisselender in aanbod dan het constantere biogas. De webapplicatie is een voorbeeld hoe slimme dataverwerking kan bijdragen aan de optimale inzet van duurzame energie. Het laat bijvoorbeeld zien wanneer biogas als back-up kan dienen als zonne- en windenergie niet beschikbaar is.

Straks nog meer bronnen

EnTranCe (Hanzehogeschool Groningen) ontwikkelde de app, die nu met drie bronnen werkt. Op termijn moeten naast wind, zon en biogas ook de opbrengst uit biomassa, geothermie en waterkracht meegenomen worden. Henk Pijlman, voorzitter van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool, kijkt ook naar de dagelijkse toepasbaarheid van de app, die het voor consumenten makkelijker kan maken om in te schatten wanneer energie goedkoop is. Pijlman: “Mensen kunnen ervoor kiezen op de meest duurzame uren van een dag hun wasmachine aan te zetten of hun elektrische auto op te laden.” De app kan daarmee een belangrijke rol spelen in de doorontwikkeling van variabele tarieven en slim energiegebruik.

Energieopwek.nl is een samenwerking van TenneT, Netbeheer Nederland, Gasunie New Energy, EnTranCe (Energy Transition Center) en het SER-Energieakkoord.

 

Dit artikel maakt deel uit van de 8e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

- Nieuwe app geeft real time inzicht in duurzame energieproductie

- Historisch wonen met een nieuwbouwsausje

- Reimarkt geeft impuls aan verduurzamen van woningen

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?  Schrijf je dan nu in en word lid!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers