Inloggen

Gerelateerde blogs

ErvaringsEtalage: Maak kennis met Gertjan Brand en Stendert de Vries!

ErvaringsEtalage: Maak kennis met Gertjan Brand en Stendert de Vries!

  Vanaf vandaag start de ErvaringsEtalage!Maak...
ErvaringsEtalage: De zwakste schakel bepaalt het succes

ErvaringsEtalage: De zwakste schakel bepaalt het succes

Gemeenten en het Rijk stoppen veel energie in het...

ErvaringsEtalage: Duurzaamheid & business: een vreemde combinatie?

  Stendert De Vries
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 153
  Door Stendert De Vries 406 dagen geleden

  Duurzaamheid & business: een vreemde combinatie? Veel mensen vinden van wel. Want wat hebben begrippen als duurzaamheid, energiebesparing en klimaatdoelstellingen te maken met het creëren van business en marktkansen in de (bestaande) woningbouw?

  Overheden kijken vaak vanuit hun beleidsperspectief, maar deze sluit niet altijd aan bij de praktijk van woningeigenaar. Ondernemers laten vaak kansen liggen omdat ze niet aansluiten bij de – passieve – behoefte van de woningeigenaar. En de woningeigenaar? Die weet vaak niet goed genoeg waar hij moet beginnen, mocht hij al op het idee komen om te investeren in energiebesparende innovaties in of rond zijn huis voor een stukje extra comfort en geldbesparing op langere termijn. Want was kost dat allemaal wel niet? En waar vind ik een betrouwbare installateur in mijn regio? En wat kan mijn gemeente hierin betekenen? En bij wie moet ik dan zijn?

  Vanuit VersnellingNL komen wij deze vraagstukken in veel verschillende regio’s en plaatsen tegen. De vraag van woningeigenaar naar energiebesparende maatregelen is nog maar beperkt aanwezig (zeker als we kijken naar het energieneutraal maken van woningen). Ook mooie en verleidelijke aanbiedingen van energiebesparingspakketten worden nog maar weinig aangeboden en verkocht. Is het allemaal kommer en kwel? Nee, zeker niet. Er zijn voldoende woningeigenaren die wel willen investeren. De sleutel is om aan te sluiten op hun belevingswereld. Wat wil hij/zij nu echt? En hoe kun je energiebesparing eraan koppelen? Dit geldt ook voor de ondernemers. Ondernemers willen graag energiepakketten aanbieden aan de woningeigenaar, maar zijn veelal zoekende hoe ze binnen kunnen komen.

  Hoe breng je deze belevingswerelden samen? Wij introduceren de 3 sporen aanpak:

  Spoor 1: Creëer vraag bij de woningeigenaar!

  De woningeigenaar heeft geen directe behoefte om energie te besparen, maar heeft van nature wel interesse. De grote vraag is hoe krijg je de woningeigenaar van interesse tot het investeren in energiebesparing?

  Als iemand voor het eerst over energiebesparende aanpassingen/maatregelen hoort, duurt het gemiddeld anderhalf jaar totdat men daadwerkelijk tot investeren overgaat! De woningeigenaar maakt als het ware een reis van ‘eerste interesse’ naar ‘realiseren van maatregelen’. De kunst is om woningeigenaren niet alleen aan te spreken op het energiebesparingsgedeelte, maar om vooral aan te sluiten bij de behoefte van woningeigenaren. Elke woningeigenaar investeert jaarlijks voor honderden tot duizenden euro’s in zijn woning. Kijk eens bijvoorbeeld naar woningeigenaren die verbouwen, verhuizen of comfort toevoegen om betaalbaar, veilig en prettig te kunnen wonen. Hoe mooi is het om aan deze investeringen energiebesparing te koppelen. Door van tevoren je goed te verdiepen in wijken, woningen en de mensen die er wonen kan je gericht en verleidelijk aanbod aanbieden. Immers, de woonwens van iemand van 65+ is anders dan die van een jong stel van 30!

  Spoor 2: Biedt als ondernemer een aantrekkelijk aanbod!

  Een slimme ondernemer denkt dus van tevoren na over de behoefte van zijn doelgroep en biedt concreet een aantrekkelijk aanbod. Hier zien we veel ondernemers uit de bouwsector mee worstelen. Het is ook een lastige opgave om de stap te maken van aannemen naar ondernemen! Het begint met het kiezen van uw klant. Werk vervolgens vanuit zijn behoefte en biedt hierop een aantrekkelijk aanbod. Dit kan vanuit het eigen bedrijf of in samenwerking met andere bedrijven. Kijk hierbij ook eens naar bedrijven uit andere sectoren. Succesvolle oplossingen vragen namelijk vaak compleet nieuwe invalshoeken. Door bestaande en nieuwe producten en diensten intelligent met elkaar te verbinden wordt het mogelijk om betaalbaar slimme en energiezuinige woningen te realiseren. Het bewust selecteren van de goede samenwerkingspartners hoort hier ook bij.

  Spoor 3: De hulp van de overheid

  Gelukkig bieden gemeenten hulp. Zij kennen de wijken, de ondernemers en worden als betrouwbare afzender gezien. Gemeenten kunnen partijen bij elkaar brengen en helpen om woningeigenaren te interesseren voor energiebesparing. Het is hierbij wel belangrijk te beseffen dat elke lokale situatie anders is, maar ook weer niet. Er is geen gegarandeerde blauwdruk voor succes die werkt in ‘alle gemeenten’ in Nederland, maar door juist samen met lokale ondernemers en partijen de lokale beweging/sentiment te vinden ga je stappen maken. Een slimme gemeente denkt vanuit kansen en kijkt waar wél (potentiele) beweging zit bij woningeigenaren en bedrijven en sluit daarop aan. De gemeente is een natuurlijke onafhankelijke partij richting de woningeigenaar. Zij kan zichtbaarheid creëren voor burger- en marktinitiatieven. Daarbij lijkt het credo: ‘Variëren en selecteren en vooral doen!’ De ervaring leert namelijk dat het eerst ‘zaaien is en dán pas oogsten’. Zorg dus voor continuïteit, geduld en blijf zaaien. Haak aan op partijen die kunnen, willen en doen! Dan zult u zien dat u ook gaat oogsten! En loopt het eenmaal, laat dan als overheid ook op tijd het proces verder los!!

  Kortom, energiebesparing komt niet vanuit beleid, maar door aan te sluiten op de beweging die er al is (veld), te kiezen voor een doelgroep (aardappels of groenten), een concreet en verleidelijk aanbod te bieden (zaaien), dit herhalen en in contact blijven met de klant (bemesten, groeien) zodat je uiteindelijk kunt OOGSTEN!

   

  Gertjan Brand en Stendert de Vries

   

  Coöperatie VersnellingNL

  Gertjan en Stendert zijn al jaren actief op het landelijk speelveld van energiebesparing bij particuliere woningeigenaren (koopwoningen) en zijn samen de gangmakers achter coöperatie VersnellingNL. Intrinsiek gemotiveerd delen zij samen met anderen graag opgedane ervaringen en inzichten. Vanuit o.a. de VNG expertpool en andere opdrachten in Noord Holland Noord, de regio Arnhem-Nijmegen-Rivierenland, Noord-Veluwe, Utrecht, Limburg, Zeeland en regio Haaglanden. Daarnaast vanuit de opgedane ervaring met het opzetten en uitvoeren van een groot aantal gemeentelijke energieloketten, campagnes en actieve marktaanpakken (bedrijfsactivering) in de projecten Blok-voor-Blok (Hardenberg), Overijsselse Aanpak en bij Syntens Innovatiecentrum en Kamer van Koophandel. En door actieve participatie in diverse kennisnetwerken, waaronder o.a. het landelijk Themateam Duurzame Gebouwde Omgeving. Samen met anderen werken ze in coöperatie VersnellingNL aan het ‘vandaag realiseren van de kansen voor morgen’.

  www.versnellingnl.nl

  Meer weten over Gertjan en Stendert? Zie ook:

  "ErvaringsEtalage: Maak kennis met Gertjan Brend en Stendert de Vries!"

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers