Inloggen

Gerelateerde blogs

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

De Nationale Energiedialoog is in volle gang....
Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

inhoud komt nog Dit artikel maakt deel uit van de...
Duurzaam wonen in Den Haag

Duurzaam wonen in Den Haag

Ook Den Haag werkt hard aan duurzaamheid en...

Te koop: kant-en-klare renovaties

4. Energiebesparing.PNG

Koenders Totaalbouw biedt in samenwerking met specialist in warmtepomptechniek GEO-Energie integrale renovatieconcepten aan. De concepten richten zich op energiebesparing en comfortverhoging in woningen. De duurzame maatregelen die samen de basis voor de concepten vormen, zijn aangebracht in het zogeheten Energie Bespaar Huis waar mensen duurzaamheid en comfort in het echt kunnen beleven.

Het Energie Bespaar Huis van Koenders Totaalbouw in Westervoort (Arnhem) is een gerenoveerde woning die van alle duurzame gemakken is voorzien. Peter Koenders, directeur Koenders Totaalbouw: “We isoleerden de binnenschil, installeerden een zonneboiler en een warmtepomp met lagetemperatuurverwarming, en brachten zonnepanelen op het dak aan. Op die manier laten we mensen zien hoe je all-electric – dus zonder gasaansluiting – kunt wonen en wat er bij een duurzame verbouwing komt kijken. Maar het gaat vooral om de ervaring hoe een comfortabel huis vóélt. Wooncomfort moet je laten beleven, dat kun je niet met enkel woorden op papier verkopen.”

Kant-en-klare renovaties

In de zogenoemde Renovatiewinkel verkoopt Koenders kant-en-klare renovaties. “We bieden twee duurzame concepten aan, gericht op een integrale aanpak van een grondgebonden woning. Met het concept OPTIMAAL Duurzaam Renoveren bespaart een woning minimaal zestig procent op de energierekening. Als je dat omrekent, is dat in plaats van bijvoorbeeld 200 euro per maand nog maar 80 euro. Met het nul-op-de-meter-concept YELLOW Energieneutraal Renoveren ontvangt een bewoner helemaal geen energienota meer.”

Terughoudend met investeren

Inmiddels zijn er al drie woningen volgens het OPTIMAAL-concept aangepakt en werd onlangs een huis in Breda omgebouwd naar energieneutraal. Koenders ontkent niet dat het aantal renovaties wat achterblijft bij de verwachtingen. “Er komen veel enthousiaste mensen in de modelwoning kijken, maar veel van hen haken uiteindelijk op prijs af. Een renovatie begint bij 34.000 euro. Wil je een energieneutrale woning, dan start de prijs vanaf 55.000 euro. Mensen zijn terughoudend met grote investeringen. Niet gek, want er is ook nog weinig vergelijkingsmateriaal om het belang van dergelijke renovaties op de lange termijn aan te tonen. Het kwartje moet nog vallen dat het niet alleen om wooncomfort en energiebesparing gaat, maar dat renoveren ook kwaliteitsbehoud van een woning ten goede komt.”

Meer voorbeelden all-electric wonen

Toch geeft Koenders de moed niet op. “Naast bewoners direct te benaderen zijn we nu ook in gesprek met makelaars. En we denken na over leaseconstructies als oplossing voor de financiële bottleneck. Daarnaast zijn we hartstikke tevreden met het werk dat we voor woningcorporaties doen. Voor hen isoleren we huizen en installeren ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Ik ben ervan overtuigd dat mensen sneller geneigd zijn om de investering in een all-electric woning te doen als ze in hun eigen buurt meer voorbeelden zien. Dat heeft gewoon nog wat tijd nodig.”

Nieuwsgierig naar het Energie Bespaar Huis? Loop er doorheen of kijk op de website www.energiebespaarhuis.nl.

 

Dit artikel maakt deel uit van de 7e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Landelijke voorlichtingscampagne energiebesparing van start

- Duurzaam wonen in Den Haag

- Energiebesparing in woningen staat of valt met financiën

- Te koop: kant-en-klare renovaties

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?  Schrijf je dan nu in en word lid!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers