Inloggen

Gerelateerde blogs

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

Meepraten over energiebesparing tijdens Nationale Energiedialoog

De Nationale Energiedialoog is in volle gang....
Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

Oproep: wat doe jij met energiebesparing? Deel het op Facebook!

inhoud komt nog Dit artikel maakt deel uit van de...
Duurzaam wonen in Den Haag

Duurzaam wonen in Den Haag

Ook Den Haag werkt hard aan duurzaamheid en...

Energiebesparing in woningen staat of valt met financiën

Niet het milieu of een beter energielabel, maar de portemonnee geeft de doorslag bij consumenten die overwegen hun huis energiezuiniger te maken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Motieven verduurzaming particuliere koopwoningen’, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Team Vier in opdracht van brancheorganisatie Bouwend Nederland.

“Er bestaat veel onwetendheid onder huiseigenaren over de energiezuinigheid van hun woning”, zegt onderzoeker Remco Frerichs van Team Vier. “Een meerderheid van de ondervraagden weet bijvoorbeeld niet welk energielabel zijn huis heeft. Zelfs de mensen die hun woning onlangs aangepakt hebben, weten niet of ze er wat betreft energielabel op vooruit zijn gegaan.”

Financiën wegen het zwaarst

Volgens het onderzoek deed 40% van de woningeigenaren die hun huis al duurzamer maakten dat uit financiële motieven. Voor iets meer dan een kwart van hen was duurzamer leven de aanleiding. 22% was in actie gekomen om de woning comfortabeler te maken en voor 16% was het milieu de belangrijkste motivatiebron. “Meer dan de helft van de ondervraagde huiseigenaren zegt het belangrijk te vinden om zelf te investeren in het energiezuiniger maken van hun woning”, weet Frerichs, “maar dit vertaalt zich niet in investeringen in het huis.” Slechts 25% heeft plannen om te investeren in een energiezuiniger huis. Ook voor hen is geld de beslissende factor: bij deze groep zit de investering er niet in wegens geldgebrek.

Zonnepanelen of vloerisolatie

Van de rest denkt het merendeel aan zonnepanelen. Voor bijna een kwart van de ondervraagden zou spouwmuurisolatie als investering in aanmerking komen en 20% overweegt vloerisolatie. Dit zijn relatief eenvoudige maatregelen, terwijl voor het compleet verduurzamen van een woning vaak een grondiger verbouwing nodig is.

Subsidie en besparen

Om de afspraken in het Energieakkoord toch te halen, lijken twee dingen nodig. Frerichs: “Ten eerste financiële prikkels, zoals ook Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen al constateerde in een reactie op het rapport. En ten tweede is een goede informatievoorziening nodig om huiseigenaren op subsidie- en besparingsmogelijkheden te wijzen. Want geld blijkt zowel de grootste drijfveer als het grootste obstakel te zijn.”

 

Dit artikel maakt deel uit van de 7e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Landelijke voorlichtingscampagne energiebesparing van start

- Duurzaam wonen in Den Haag

- Energiebesparing in woningen staat of valt met financiën

- Te koop: kant-en-klare renovaties

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?  Schrijf je dan nu in en word lid!

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
    • Lieke Dreijerink
      Lieke Dreijerink 361 dagen geleden

      Dat eigenaar-bewoners hun woning voornamelijk verbeteren vanwege het geld, comfort en/of het milieu, is wel vaker uit onderzoek gebleken. Die 40% in dit Bouwend NL onderzoek die zegt dat geld (rendement) de belangrijkste reden is geweest, is inderdaad een aanzienlijke groep en daar kun je een aanpak op richten; al is het wel ook interessant in het rapport te lezen dat subsidies en waardevermeerdering van de woning voor hen geen belangrijke reden was. Maar juist die andere motieven zouden niet zo snel terzijde geschoven moeten worden, want kennelijk zijn voor andere mensen comfort en milieu of nog andere motieven juist belangrijk en doorslaggevend.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers