Inloggen

Gerelateerde blogs

Te koop: kant-en-klare renovaties

Te koop: kant-en-klare renovaties

Koenders Totaalbouw biedt in samenwerking met...
Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Budget subsidie energiebesparing eigen huis blijft beschikbaar

Per 1 januari blijft er geld beschikbaar voor de...
Historisch wonen met een nieuwbouwsausje

Historisch wonen met een nieuwbouwsausje

Dat je monumentale panden kunt verduurzamen mét...

Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

3 Subsidieregeling1.jpg

Goed nieuws voor woningeigenaren en verenigingen van eigenaren (VVE’s). Vanaf 15 september 2016 is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor energiebesparende maatregelen in een bestaande woning dankzij de 'Subsidie energiebesparing eigen huis'. Het kabinet heeft besloten dat 100 miljoen euro extra beschikbaar wordt gesteld voor energiebesparing, en deze subsidie is daar onderdeel van. Bij het uitvoeren van bijvoorbeeld twee isolatie-maatregelen in een woning, kunnen woningeigenaren en VVE’s nu een deel van de kosten vergoed krijgen.

Isolatie & maatwerkadvies

De subsidie is er niet alleen voor energiebesparende maatregelen, maar biedt ook een tegemoetkoming in de kosten voor maatwerkadvies. ‘Soms weten mensen precies wat ze nodig hebben in hun woning. Maar andere keren niet’, vertelt projectleider Robert Salomons. In dat geval biedt maatwerkadvies de uitkomst. Een geïnteresseerde bewoner of VVE schakelt zelf de hulp in van een expert en ontvangt een volledige rapportage van alle energiebesparende oplossingen voor de woning. ‘Zoals je ook een loodgieter inschakelt’, aldus Salomons. Na afloop kan de VVE of bewoner een vergoeding aanvragen voor de kosten van de rapportage.

Financiële zekerheid 3 Subsidieregeling2.jpg 

Wie er klaar voor is om zijn of haar woning(-en) energiezuiniger te maken, heeft een offerte en een verklaring nodig om de subsidie te ontvangen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst en bepaalt voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd de hoogte van de vergoeding, wat extra financiële zekerheid geeft aan de bewoner of VVE. ‘Er is wel een ondergrens,’ vertelt Salomons, ‘Je kunt geen subsidie aanvragen voor de isolatie van je keukenraam bijvoorbeeld. Er bestaat een minimaal aantal vierkante meters waarbinnen de isolatie moet plaatsvinden.’

Zeer energiezuinig pakket particulier

Wie het huis – of de huizen in het geval van een VVE - grondig wil renoveren om deze energiezuiniger te maken, kan aanspraak maken op het ‘zeer energiezuinig pakket’. ‘Het gaat dan om serieuze maatregelen, die betrekking hebben op het hele huis,’ benadrukt Salomons, ‘niet alleen het raam en het dak, maar ook de deuren, kozijnen en de vloer.’ Wie op deze manier aan de slag gaat, kan een bonus van 4.000 euro ontvangen, bovenop de rest van de subsidie.

De Subsidie energiebesparing eigen huis geldt tot eind 2018.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Naast de nieuwe Subsidie energiebesparing eigen huis, is er de Investeringssubsidie duurzame energie. Deze subsidie bestaat sinds 1 januari 2016 en richt zich op particulieren en bedrijven. ‘Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund’, vertelt communicatieadviseur Peter Lambooij. Binnen de regeling zijn verschillende mogelijkheden om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, zoals een zonneboiler of een pelletkachel.

‘Een pelletkachel werkt op kleine blokjes geperst hout’, legt Lambooij uit, ‘hiervoor wordt afvalhout gebruikt. Door de persing krijgt het hout een hoge dichtheid waardoor de verbranding substantieel beter en langer is dan bij niet-geperst hout. Daarnaast kun je met de pelletkachel gemakkelijk en automatisch de temperatuur regelen.’ Ook de warmtepomp is volgens Lambooij populair: ‘Dat is een apparaat dat met behulp van een warmtewisselaar warmte onttrekt aan een hernieuwbare bron als lucht, bodem of grondwater. De warmtepomp geeft de warmte binnen af voor ruimteverwarming of warm tapwater.’

Meer informatie over:

 

Dit artikel maakt deel uit van de 6e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Huiseigenaren stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen tijdens landelijke campagne

- Van huiskamerbijeenkomsten tot energiecoaches

- Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

- Eigenbouw biedt kansen verduurzaming woningvoorraad

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt?  Schrijf je dan nu in en word lid!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers