Inloggen

Gerelateerde blogs

Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

De uitrol van het voorlopig energielabel spoort...
Zonnepanelen op daken basisschool

Zonnepanelen op daken basisschool

Op zoek naar een deskundige met ervaring bij...
Energiecafe010

Energiecafe010

Bijeenkomst voor milieu - en energiecoaches en...
 • Blogs
 • Wim Sinke
 • De toekomst van zonnestroom in Nederland: de zegeningen van overschot

De toekomst van zonnestroom in Nederland: de zegeningen van overschot

De toekomst van zonnestroom in Nederland: de zegeningen van overschot

Langzamerhand begint het door te dringen dat zonnestroom ook in Nederland een substantiële bijdrage kan leveren aan de energievoorziening. En dan niet pas in 2050, maar al op veel kortere termijn.  Een hardnekkig misverstand blijft echter dat zonnestroom ons alleen gaat helpen om de elektriciteitssector te verduurzamen. Vandaar dat er al snel wordt gesproken over een plafond in het vermogen aan systemen dat we zinvol “kwijt kunnen”. Immers, het elektriciteitsnet heeft een beperkte capaciteit, op een gegeven moment overstijgt het aanbod de momentane vraag, de mogelijkheden van vraagsturing zijn beperkt en grootschalige elektriciteitsopslag is te duur. In die gedachtegang blijft de bijdrage van zonnestroom beperkt tot hooguit enkele tientallen procenten van het huidige elektriciteitsgebruik en daarmee ruim minder dan tien procent van het totale energiegebruik. Voor een bron met zo’n groot technisch potentieel als zonne-energie is dat natuurlijk nogal teleurstellend. Gelukkig is dit maar een deel van de waarheid, of misschien nog beter: een deel van de korte-termijn waarheid.

Nu de mondiale ontwikkelingen op het gebied van zonnestroom zo snel gaan als in de afgelopen jaren wordt het tijd om na te denken over veel ambitieuze scenario´s dan tot nu toe. Wie op 13 maart 2016 heeft gekeken naar VPRO´s prachtige Tegenlicht-aflevering “De doorbraak van duurzaam” (en wie dat niet heeft gedaan moet hem beslist alsnog zien) heeft kunnen constateren dat de aardverschuiving is begonnen. Opwekkosten van 5 dollarcent per kilowattuur in zonnige gebieden nú, 3 cent over een paar jaar en mogelijkheden voor verdere kostenverlaging tot ergens tussen de 1 en 2 cent maken zonnestroom een echte game changer. Natuurlijk, in Nederland zal het altijd wat meer kosten, maar ook hier liggen ultra-lage kosten in het verschiet. We moeten daarom juist streven naar grote “overschotten” in de productie van zonnestroom in plaats van ze te proberen te vermijden. Met die overschotten kunnen we via warmtepompen met compacte warmteopslag de gebouwde omgeving van lage-temperatuur warmte voorzien, elektrische auto’s laden, de industrie van proceswarmte voorzien en, op termijn, misschien zelfs zonnebrandstoffen produceren, al dan niet gebruikmakend van CO2. Die brandstoffen zijn een prachtig opslagmedium, maar komen vast ook goed van pas in het vracht- en vliegverkeer. Op die manier kan (zonne)stroom op een elegante wijze andere vormen van energiegebruik vervangen. De natuur heeft het naar verhouding makkelijk gemaakt om op efficiënte en betaalbare wijze duurzame elektriciteit te maken. Laten we daarvan dankbaar gebruik maken. Zonnestroom kan dus een prominente plaats krijgen in het korte lijstje van duurzame-energieopties die écht verschil kunnen maken.

Ik ben me ervan bewust dat velen mij een fantast zullen vinden. Nog vorig jaar rekende het CPB voor dat het met zonnestroom in Nederland en Europa nooit veel kan worden. Ik heb geen kristallen bol, maar ben in de afgelopen decennia keer op keer aangenaam verrast door de spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van technologie. Ik zie een stralende toekomst voor zonnestroom, ook in Nederland, en laat me graag opnieuw verrassen.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Paul Derks
   Paul Derks 488 dagen geleden

   De problemen die je noemt, lijken misschien een "luxe probleem", zoals de noodzaak van netverzwaringen en het kunnen ontstaan van momentane overschotten. Laat die problemen eerst maar ontstaan... Nederland loopt ten slotte al achter qua doelstelling.

   De genoemde problemen lijken nu misschien "luxe" maar zijn straks wel reëel. De load factor van zonne-energie ligt in Nederland op ong. 900 uur per jaar. Dit betekent dat wanneer we 100% zouden kiezen voor zonne-energie, we in ong. 10% van de tijd alle energie voor een heel jaar zouden moeten produceren. Dit kán alleen lukken als we een oplossing vinden om in korte tijd grote hoeveelheden energie op te slaan en door te leveren op moment dat de markt daar behoefte aan heeft.

   De prijzen van zonne-energie zijn al enorm gedaald en zullen vermoedelijk nog verder dalen. De kosten van zonne-energie lijken daarmee niet meer het probleem. Maar wanneer de kosten van opslag daarbij komen, dan kan het totaalplaatje nog wezenlijk verschuiven. Ik wil maar zeggen: we zijn goed op weg maar we zijn er nog niet. Als we zien dat de opslag een probleem wordt, laten we daar dan oplossingen voor bedenken en deze tijdig realiseren. Het tijdig onderkennen van het probleem is de eerste stap op weg naar de oplossing. Laten we daar niet mee wachten!

   • Marco Bouwkamp
    Marco Bouwkamp 504 dagen geleden

    Ik zou je absoluut geen fantast noemen. Ik ben het helemaal met je eens dat overproductie geen vies woord is, zolang je de opslagcapaciteit hebt of de overproductie om kunt zetten. 

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers