Inloggen

Voor moed is geen weg onbegaanbaar.

  Carel Versteeg
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 102
  Door Carel Versteeg 517 dagen geleden

  Los van allerlei technische aspecten spelen in de discussie over de energietransitie een aantal randvoorwaarden mee:

  -het transitieproces in de energiesector staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een veel breder innovatieproces waarin sectoren zijn betrokken zoals klimaat, communicatie en vervoer, voedselproductie en gezondheid, grondstoffenvoorziening, digitalisering en de opkomst van de smart cities.

  De ontwikkelingen in die verschillende sectoren gaan niet even snel , maar beinvloeden elkaar zodanig, dat onverwachte oplossingen daardoor gemakkelijker binnen handbereik komen.

  Het doorgronden van deze wederzijdse betrokkenheid en afhankelijkheid vormt een uitdaging voor wetenschappers en beleidsmakers, maar legt wel een zware hypotheek op de snelheid in het transitieproces.

  -Juist in de energiesector spelen in het besluitvormingsproces sterk conflicterende belangen mee waardoor het transitieproces onnodig wordt vertraagd.

  Op voorhand wordt dit door een aantal wetenschappers en beleidsmakers afgedaan met veelal narratief getinte opmerkingen, terwijl ook zij weten dat het kompas onverbiddelijk richting duurzaamheid wijst.

  18/05/2016

  Carel Versteeg. 

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers