Inloggen

Gerelateerde blogs

Naisolatie van spouwmuren met reeds beperkt aangebrachte isolatie

Naisolatie van spouwmuren met reeds beperkt aangebrachte isolatie

Er zijn vele wijken in Nederland uit de periode...
De onzin van hoge isolatiewaardes

De onzin van hoge isolatiewaardes

Eenvoudig isoleren van de gevel naar Rc 2,5...

Spouwmuurisolatie

  Tony Schoen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 117
  Door Tony Schoen 523 dagen geleden Reacties (3)

  Utrecht, 17 mei 2016 / Vandaag worden de voor- en achterkant van ons huis geïsoleerd. De aannemer boort gaatjes in de voegen van het metselwerk en vult de spouwen met isolatievlokken. Een bescheiden investering van nog geen € 600,= voor ons jaren-30 huis, een investering die we in drie jaar terug hopen te verdienen door te besparen op onze energierekening.

  Bij het inmeten van het werk bleek onze rechterbuurman ons voor te zijn geweest, zijn spouwmuur is al vol geschuimd. Ter linkerzijde is de gevel nog niet geïsoleerd. Ik vroeg vorige maand of ze mee wilden doen, maar daar zagen ze van af. “Je hoort van die verhalen over vochtdoorslag, dingen die fout gaan, we beginnen er liever niet aan”.

  Daar tegenover staat dan het verhaal van vriend B., die mij gisteren meldde dat zijn huis een stuk comfortabeler en droger is, sinds de gevel is geïsoleerd. En bij de voorlichtingsavond in de wijk, over energiebesparing in de woning, was de deskundige positief over de manier waarop we nu de gevel isoleren. Er zijn in de buurt geen klachten of schades bekend vanuit deze of vorige besparingsacties, en het isolatiebedrijf biedt verder een ruime garantieregeling, mocht het wel mis gaan.

  Jammer toch dat er twijfel blijft bestaan over gevelisolatie. Het lijkt wel alsof we de deskundigen wantrouwen, dat we denken dat ze met ondeugdelijk werk op ons geld uit zijn. Hoe harder we roepen “het is een goed plan, doe mee!”, des te meer argwaan roepen we op.  Met dakisolatie, een nieuwe keuken of een uitbouw lijken we minder moeite te hebben, de deskundigen te volgen. Is dat misschien omdat bij gevelisolatie er materiaal in de spouw verborgen wordt, dat we niet kunnen zien wat er gebeurt?

  Of neemt de argwaan gewoon over de hele linie toe, naarmate we over meer informatie kunnen beschikken via Google en Wikipedia? Zoals dat ook bij de medische zorg, voeding en referenda gebeurt? Meer informatie, meer desinformatie ook, meer consumenten die in vertwijfeling achterblijven. “Je hoort van die verhalen, we weten niet wat we moeten geloven, we doen dus maar even niks, we zijn tegen.”

  Ik hoop maar dat we qua gevelisolatie de juiste beslissing hebben genomen.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • HenkDaalder
    HenkDaalder 520 dagen geleden

    Er zullen altijd mensen blijven die beschikbare informatie niet tot zich nemen.
    Kennelijk is aardgas niet duur genoeg, en als het inkomen hoog genoeg is, maakt de aardgas rekening weinig uit.

    Missachein helpt het om de aardgasrekening inkomensafhankelijk te maken.
    Bijvoorbeeld met een progressieve energiebelasting op aardgas.

    Maar waarschijnlijk is een andere vorm van communicatie effectiever.
    Zoals eigenaren van woningen en bedrijven die fossiele warmte  te veel laten weglekken, aan de schandpaal nagelen, met warmte foto's van hun huis.
    Gewoon naast, of zoals google streetview, maar dan met IR foto's van een warmtecamera, die laat de gemeente dan maken, en zorgt dat ze gepubliceerd worden.

    Een actiegroep die een warmtecamera kan lenen, kan een begin maken.

    • Stoyan Lazarov
     Stoyan Lazarov 521 dagen geleden

     Beste Tony Schoen, wat vreemd dat u heeft gekozen voor gevelisolatie met vlokken. Dit materiaal is bekend met zijn hoge hygroscopische vochtopname, omdat is gemaakt van cellulose en minerale zouten. Isolatievlokken worden meestal gebruikt bij plafond- en vloerisolatie. Gevel isoleren met vlokken betekend daling van de isolatie waarde na paar maanden door de sterk geabsorbeerde vocht uit de natte lucht in de vlokken en een eeuwigdurende Nederlandse natte gevel.
     Het meest geschikte isolatiemethode voor Nederlandse bestaande gebouwen is buitenmuren laten isoleren van de binnenzijde. Er zijn meer voordelen dan nadelen.  

     • Sandra Taal
      Sandra Taal 522 dagen geleden

      Hallo Tony,

      Spouwmuurisolatie blijft toch een 'dingetje' lijkt het. Terwijl het toch een zo relatief lage investering is. Ik ben benieuwd of er mensen op Energieplein20 zitten die persoonlijk ervaringen kunnen delen. Ik vraag me trouwens af of mensen die in de (negatieve) twijfel en argwaan blijven zitten dat niet ook zouden doen als er geen bergen aan informatie op internet te vinden zou zijn.

      Zie voor een eerdere discussie over spouwmuurisolatie op deze site de volgende link:

      Discussie spouwmuurisolatie

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers