Inloggen

Financieringsconstructies voor duurzame ambities

Hoe kom je aan geld?

financieringsconstructies Beeld BNG Bank.jpg

De verduurzaming van de gebouwde omgeving duurt voort. Maar waar haal je investeringen vandaan? BNG Bank geeft inzicht in een aantal mogelijke financieringsconstructies.

BNG Bank draagt duurzaam bij aan het laag houden van de kosten van maatschappelijke voorzieningen voor de burger. Duurzaamheid is een belangrijk element in de missie van de bank. Peter Borghstijn van BNG Bank: “We kiezen binnen dat thema expliciet voor energie: financiering voor besparingsmaatregelen of duurzame energieopwekking. Met onze belangrijkste klanten – gemeenten, woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen – dragen we als financier direct bij aan het in 2013 ondertekende Nationale Energieakkoord.”

Projectfinanciering

Een populair wordende projectfinancieringsconstructie die BNG Bank aanraadt, is een Energy Service Company (ESCo). Hierbij is het mogelijk om duurzaamheidsinvesteringen uit te besteden aan een professionele partij. Borghstijn: “Het voordeel van deze vorm is het minimale risico dat een opdrachtgever loopt. De ESCo neemt dat risico volledig op zich en zorgt naast de investering ook voor installatie, onderhoud en beheer van bijvoorbeeld zonnepanelen of een WKO-systeem.” BNG Bank was onder meer betrokken bij de verduurzaming van negen zwembaden in gemeente Rotterdam. Daar financierde een private partij als ESCo de benodigde investeringen met een lening van BNG Bank en garandeert de gemeente jaarlijkse besparingen op de energiekosten. De ESCo verdient aan het rendement.

Als kanttekening bij de ESCo-constructie noemt Borghstijn de controle die de opdrachtgever moet kunnen loslaten. “Je moet dingen volledig uit handen geven en enkel op resultaten sturen, zoals een energiebesparing of vermindering van CO2-uitstoot. Een ESCo geeft die prestatiegarantie af en is zelf verantwoordelijk voor hóe deze prestaties gerealiseerd worden.” Hoewel de constructie al jaren bestaat, wint deze volgens Borghstijn rap in populariteit. Een vereiste is wel dat een project van redelijke omvang is. “Het is de tucht van de bank om alle contracten nauwkeurig te beoordelen. Zo willen we dat zonnepanelen van een leverancier van goede kwaliteit zijn, dat de juridische aspecten in orde zijn, maar ook dat de verzekering goed geregeld is. Vanwege de hogere transactiekosten die deze beoordeling met zich meebrengen, is deze vorm van financiering pas rendabel bij grotere projecten.”

Financiering via het publieke bedrijf

Hoewel de doelgroep van BNG Bank overheden en instellingen met een maatschappelijk belang zijn, financiert de bank ook andere partijen. Borghstijn: “Gemeente Haarlemmermeer richtte een aparte entiteit op voor het door haar opgezette duurzame energiebedrijf. Onder de garantstelling van de gemeente verstrekten wij dat bedrijf een lening. Maar ook private partijen met overheidsparticipatie komen in aanmerking voor financiering via BNG Bank. Een goed voorbeeld daarvan zijn windparken die privaat ontwikkeld worden, maar door gebruik van bijvoorbeeld de SDE+ subsidie toch grotendeels verbonden zijn aan de overheid.”

Balansfinanciering

“Voorlopig is financiering via de balans voor overheden nog steeds de meest traditionele manier van lenen”, vervolgt Borghstijn. “Het is goed voor 90 procent van de leningen van BNG Bank. Bij deze financieringsvorm zijn de risico’s volledig voor de lenende partij of voor de partij die daarvoor garant staat. Overheden moeten wennen aan nieuwe en nog onbekende vormen waar risico’s op een andere manier zijn afgedekt, zoals bij projectfinanciering. Als bank sturen we niet. We bedenken en adviseren de best mogelijke oplossing, maar wat uiteindelijk de voorkeur heeft, is aan een partij zelf.”

http://www.bngbank.nl/

 

Dit artikel maakt deel uit van de 3e Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen uit deze nieuwsbrief:

- Landelijke voorlichtingscampagne in najaar van start

- Milieu Centraal helpt bedrijven met informatie over energiebesparing

- Energiebedrijven slaan handen ineen voor energiebesparing

- Financieringsconstructies voor duurzame ambities

Voortaan altijd op de hoogte blijven van alles wat er op Energieplein20 gebeurt? Schrijf je dan nu in!

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Huib Lavooij
   Huib Lavooij 572 dagen geleden

   Met een groep hebben wij een concept Delta21 ontwikkeld voor een duurzame transitie van het Rijnmond-Deltagebied. Het concept omvat een transitie naar schone energie, een terugkeer van het zoute getij in de Delta, een Deltaveiligheid zonder dijkverhogingen en een zoetwatergarantie in de Delta en in het Groene Hart. Het concept wordt gepresenteerd op iSEA2016 op 27 mei bij RDM in Rotterdam. Wij zijn op zoek naar mede-eigenaren voor het concept, overheden, kennisinstituten, financiers en bedrijven. Een vijftal bedrijven heeft zich aangemeld.

   • Selina Roskam
    Selina Roskam 599 dagen geleden

    Financieren via energieprestatiecontracten is voorbehouden aan professionele opdrachtgevers en uitvoerende partijen. Woningcorporaties kunnen dit ook doen, mits ze de traditionele werkwijze los durven te laten.

    Voor particulieren zijn ESCo-constructies hooguit via een abonnementsvorm interessant, zoals bijvoorbeeld in Deventer: http://agendastad.nl/wp-content/uploads/2015/07/150717-citydeals.pdf

    RVO heeft op www.rvo.nl/esco meer informatie staan over energieprestatiecontracten.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers