Inloggen

Is de architect de spin in het web bij verduurzamingsprojecten?

  Jutta Hinterleitner
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 272
  Door Jutta Hinterleitner 621 dagen geleden
  Is de architect de spin in het web bij verduurzamingsprojecten?

  31 maart 2016 - Veel naoorlogse woonwijken staan voor een probleem: ze zijn energietechnisch verouderd, slecht geïsoleerd en genereren dus – naast een hoge energierekening – een hoge CO2-uitstoot. Woningen die in bezit zijn van een woningcorporatie worden steeds vaker integraal aangepakt. Maar wat te doen met de woningen die in eigendom van de bewoners zijn? Hier is geen aangewezen instantie die een verduurzamingsslag coördineert.

  BNA Onderzoek, de onderzoeksafdeling van de Bond van Nederlandse architecten, verkende welke rol architecten kunnen spelen in de verduurzaming van particulier woningbezit. Kan de architect zich als de spin in het web profileren bij verduurzamingsprojecten in bestaande wijken? Welke organisatievorm leent zich voor een dergelijk project? Welke kansen en knelpunten doen zich voor en hoe kun je bewoners(groepen) enthousiast maken voor een duurzamere en comfortabelere woning?

  In het kader van dit project zijn interviews gehouden met verschillende partijen betrokken bij de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, en zijn best-practices geanalyseerd. De uitkomsten van deze verkenning en de aanbevelingen voor architecten en andere partijen betrokken bij verduurzamingprojecten zijn opgenomen in een online-publicatie die per direct gedownload kan worden: 'Duurzame toekomst van de bestaande woning'

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers