Inloggen
 • Blogs
 • Elwin Baris
 • Eindrapportage Kwaliteitsborging BouwTransparant binnen Blok voor Blok

Eindrapportage Kwaliteitsborging BouwTransparant binnen Blok voor Blok

  Elwin Baris
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 1983
  Door Elwin Baris 698 dagen geleden

  De eindrapportage BouwTransparant binnen Blok voor Blok kijkt terug op de ervaringen die binnen Blok voor Blok met het instrument BouwTransparant zijn opgedaan. De rapportage is uitgevoerd door Servicepunt Duurzame Energie

  De BouwTransparant-methode is een toets met metingen (o.a. Infrarood opnamen, blowerdoormetingen en rookproeven), die kijkt naar de kwaliteit van uitgevoerde duurzaamheidsmaatregelen in woningen. Binnen Blok voor Blok lag de nadruk op het technisch goed functioneren van de aangebrachte maatregelen.

  4 Conclusies uit Blok voor Blok

  De belangrijkste conclusies die uit het traject BouwTransparant binnen Blok-voor-Blok getrokken kunnen worden zijn:

  1. De methodiek achter BouwTransparant is goed bruikbaar binnen de bestaande bouw. Bij seriematige renovatie is BouwTransparant kosteneffectief. Bij de particuliere renovatie is een systeem van steekproefsgewijze toepassing nodig.
  2. De uitkomsten van de BouwTransparant-metingen hebben bij alle consortia, waar metingen verricht werden, ertoe bijgedragen dat de kwaliteit van de aangebrachte maatregelen verbeterd is. Het doen van metingen leidt dus tot een verbeteringsproces.
  3. De methodiek van BouwTransparant benadert een prestatie van een maatregel als integraal onderdeel van de woning. Consortia die meer vanuit losse maatregelen opereren, werden hierdoor soms geconfronteerd met een moeilijke boodschap voor de bewoners: de maatregel is wel uitgevoerd, maar de gewenste comfortverbetering of energiebesparing is slechts deels gerealiseerd.
  4. Het beeld is dat consortia binnen Blok-voor-Blok bij kwaliteitsborging vooral de nadruk leggen op de klanttevredenheid. De klanten hebben beperkt zicht op de effectiviteit van het advies en de kwaliteit van de aangebrachte maatregelen. Hiermee nemen consortia het risico dat hun klanten betalen voor een maatregel, maar dat zij uiteindelijk niet de energiebesparing en/of het comfort krijgen waarvoor zij denken te betalen.

  Lees hieronder het rapport of download het hier: Eindrapport Bouwtransparant.pdf

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers