Inloggen

Gerelateerde blogs

Uitnodiging: Kennissessie Prestatieborging Duurzame Renovatie 2 juni 2015
Energiecafe010

Energiecafe010

Bijeenkomst voor milieu - en energiecoaches en...
Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Een bewoner wil snel bij zijn informatie zijn

Raoul Santibanez is mede-initiatiefnemer van het...

Duurzaam. Toch?

De laatste week van september stond weer in het kader van duurzaam bouwen. En eind deze week is de dag van de duurzaamheid. De Dutch Green Building Council had onlangs diverse activiteiten en programma’s opgezet om hier aandacht voor te vragen en om kennis uit te wisselen. En ook deze dagen zijn diverse congressen en beurzen waar duurzaamheid een centraal thema is.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt zich voornamelijk af op het terrein van techniek. Duurzaam bouwen, nul–op-de-meter, elektrische auto’s, windmolens et cetera. Het is het veld geworden van de maakbaarheid, normen, meetbare doelen. En dat werkt. Goed zelfs, als we zien wat er nu allemaal gebeurt.

Dat is eigenlijk heel opmerkelijk, want het plaatje is niet compleet. We missen iets.

Biodiversiteit

Een belangrijk element uit de duurzaamheid is de biodiversiteit. Die betere wereld (Planet van de drie p’s) waarnaar we streven is er een waarin we ook van de natuur willen genieten. Waar we zorg voor hebben en waar we verantwoordelijk voor zijn. Maar natuur is minder makkelijk te meten, te wegen, te sturen.

Verbinden

Hoe kunnen we deze twee werelden met elkaar verbinden, zodat de positieve ontwikkelingen elkaar kunnen versterken.

Dat kan in veel gevallen eigenlijk heel eenvoudig: maak en klein beetje ruimte in de gebouwen die we ontwerpen, waardoor een groot positief effect kan optreden. Door grootschalige renovatie zullen veel bestaande verblijven van vogels en vleermuizen verdwijnen. Maar als we tegelijkertijd de nieuwe woningen geschikt maken door het aanbrengen van slimme dakgoten, betimmeringen en andere kleine aanpassingen, kunnen we gelijk een alternatief aanreiken. De pilot ontheffing Flora en Fauna-wet (FF-wet) van Stroomversnelling is een goede stap op weg.

De grotere projecten als kantoren kunnen door hun massa kansrijke winterverblijven bieden voor bijvoorbeeld vleermuizen. Groene inrichting van bedrijventerreinen leveren een geschikte leefomgeving voor plant en dier die ook voor werknemers en ‘buren’ een prettige werk- en woonomgeving kan zijn. Wanneer deze opgaaf bij het opstellen van het programma van eisen wordt opgenomen, is eenvoudig (en veelal goedkoop) grote winst voor de biodiversiteit te behalen.

Deze aanpak kan ook de (gebiedsgerichte) FF-wet ontheffingverlening vergemakkelijken. Dat kan enorme besparingen opleveren in termen van het voorkomen van vertragingen.

Bij duurzaamheidstoetsen en beoordelingen voor gebouwen, zoals BREEAM, kan dit daarbij ook de nodige punten opleveren om een uitmuntende scoren te halen.

Natuurinclusief

Mijn oproep is dan ook om vroeg in het ontwerpproces gebruik te maken van natuurinclusief bouwen, animal aided design, nature meets design. Daarmee kunnen we de duurzaamheid van onze projecten enorm vergroten.

Duurzaam doen begint met duurzaam denken!

 

 

 

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Emma
   Emma 785 dagen geleden

   Gerie Mensink kwam dit ook nog tegen op site van milieucentraal toevallig over vleermuizen & spouwmuren

   Vleermuizen? Vooraf maatregelen nemen

   Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Als er vleermuizen in de spouw zitten, krijg je met de Flora- en faunawet te maken. Je hebt dan een ontheffing nodig om de spouw te mogen vullen. Die ontheffing kun je aanvragen bij jouw gemeente. Verder moet je ruim voor het aanbrengen van de spouwmuurisolatie maatregelen nemen. Bijvoorbeeld zorgen dat vleermuizen de spouw wel kunnen verlaten, maar niet meer naar binnen kunnen.

   http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/spouwmuurisolatie/

    

   • Emma
    Emma 792 dagen geleden

    Beste Gerie,

    mooi aanvullend punt naar mijn mening! Het gaat inderdaad nog veel over de techniek kostenbesparing en veel minder over de biodiversiteit. Heb jij daar nog mooie voorbeelden van uit projecten of misschien wel materiaalgebruik? En welke stelling of vraag zou jij collega professionals willen voorleggen over dit onderwerp?

    ben benieuwd!

    Met vriendelijke groet,

    Emma - moderator Energieplein20

     

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers