Inloggen
  • Blogs
  • Sandra Taal
  • Overijssel wil proeftuin zijn voor regionale verduurzamingscampagnes

Overijssel wil proeftuin zijn voor regionale verduurzamingscampagnes

erik_lievers_dsc5377.jpg De Rijksoverheid en provincies moeten gezamenlijk optreden om de invoering van het energielabel tot een succes te maken. Dat stelt gedeputeerde Erik Lievers, portefeuillehouder Energie, Milieu en Europa in Overijssel. Overijssel is volgens Lievers prima geschikt als proeftuin voor zo’n gezamenlijk aanpak.

In aansluiting daarop pleit projectleider renovatie koopwoningen Freek Kranen van het regionale samenwerkingsverband De Overijsselse Aanpak er voor dat volgende landelijke campagnes voor energiezuinigheid goed aansluiten bij acties van lokale overheden en bedrijven.

Begin dit jaar ontvingen vijf miljoen huiseigenaren per post een voorlopig energielabel, een schatting van de energiezuinigheid van hun woning op basis van openbare gegevens. Verplicht tot het definitief maken van het voorlopige label zijn eigenaren pas bij verkoop of verhuur van hun woning.

Een flink aantal huiseigenaren zette het voorlopige label destijds direct om in een definitief label, na controle door een erkend deskundige. Kranen: “In de weken dat de brieven met het label bij de mensen op de mat vielen, kregen de energieloketten en ook de provincie flink wat adviesvragen te verwerken. Dus zonder dat ik er cijfers over heb, neem ik aan dat er toen ook een piekje is geweest in het aantal verduurzamingsmaatregelen door zittende huiseigenaren. Die profiteerden dan overigens ook van de duurzaamheidslening van het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) die de provincie faciliteert en die hier heel goed loopt.”

Signalen

Toch constateert hij dat er nog een flinke opgave ligt om de overige woningeigenaren aan te sporen hun label definitief te maken. “Veel van die zittende eigenaren zien het toch als iets dat hun wordt opgelegd, zonder dat ze er zelf beter van worden”, verwoordt hij de ‘signalen’ van gemeentelijke energieadviseurs. Dat brengt hem tot de conclusie dat van het grootste deel van de Overijsselse woningvoorraad het indicatieve label nu niet klopt: “Want bij veel woningen is er de afgelopen 30, 40 jaar natuurlijk best wel wat gebeurt op het gebied van isolatie.”

Doorvertalen

Om zittendEventueel bij artikel Overijssel ENERGIE_renovatie3_3331.jpge huiseigenaren alsnog aan te sporen hun woning zuiniger te maken, overweegt Kranen nu met gemeenten afspraken te maken over het actief gaan benaderen van bewoners. “Gemeenten moeten daar ook het lokale bedrijfsleven bij betrekken. Wat ik daarmee ook probeer te zeggen, is dat je als centrale overheid zo’n landelijke campagne moet doorvertalen naar de regio. Zo’n campagne raakt mensen pas echt als hun eigen gemeente erop inhaakt met een gepaste eigen verduurzamingsactie, samen met lokale bouw- en installatiebedrijven.”

 

Proeftuin

Met in alle 25 gemeenten een energieloket met ook contacten met de lokale verduurzamingsbranche, beschikt Overijssel volgens gedeputeerde Erik Lievers over een uitstekende infrastructuur voor zo’n regionale campagne. Hij pleit er dan ook voor dat de centrale overheid bij een volgende landelijke verduurzamingscampagne Overijssel gebruikt als proeftuin voor een gezamenlijk aanpak met de regio. Gedeputeerde Lievers: “Het aanbod is al gedaan richting Rijk en ik hoop dat het er snel van komt, zeker gelet op de hoge ambitie van het Energieakkoord. Al besef ik dat het complexer is, want het vergt meer overleg en planning. Hoe langer er wordt gewacht met het erbij betrekken van de regio, hoe lastiger het is om een lokale doorvertaling van zo’n nationale campagne te maken. Dan ontstaat het risico dat er op nationaal niveau iets wordt bedacht, wat onvoldoende aansluit bij de lokale werkelijkheid.”

Dit artikel maakt deel uit van de 2e Nieuwbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen:

- De do's en don'ts' bij benadering van VvE's

- VvE’s krijgen wind in de rug bij energiebesparing

- Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

- Negen op de tien huis(ver)kopers vragen definitief energielabel aan

 

Voortaan altijd op de hoogte van alles wat er op Energieplein20.nl gebeurd? Schrijf je dan nu in!

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers