Inloggen

9 op de 10 huis(ver)kopers vragen definitief energielabel aan

  Werkgroep Energiebesparing Woonconsument
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 137

   

  De brief en folder over het voorlopig energielabelenergielabel die de rijksoverheid begin dit jaar stuurde naar 5 miljoen huisbezitters hebben veel effect gehad. Negen op de tien huis(ver)kopers geven aan dat ze naar aanleiding hiervan het voorlopige energielabel gaan omzetten in een definitief energielabel of dit al hebben gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

  Huisverkopers zetten voorlopig Energielabel om in definitief label
  Het definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop of verhuur en oplevering van woningen. Huiseigenaren kregen begin dit jaar een voorlopig energielabel uitgereikt, dat zij kunnen omzetten in een definitief label. De meeste huis(ver)kopers hebben hieraan gehoor gegeven. Maar ook onder woningbezitters zonder verhuisplannen geeft de helft aan een definitief energielabel te hebben aangevraagd of dit nog te gaan doen. Een ruime meerderheid vond het regelen van het definitieve energielabel gemakkelijk, blijkt uit het onderzoek van BZK.

  Naast brief horen 6 van de 10 eigenaren via andere kanalen van Energielabel
  Ook andere informatiebronnen dragen bij aan het groeiende energiebewustzijn onder consumenten. Nieuws en actualiteitenprogramma’s worden door zes op de tien huis(ver)kopers en huiseigenaren genoemd als kanalen via wie zij iets over het energielabel hebben gehoord. Voor huis(ver)kopers zijn de makelaars en de Vereniging Eigen Huis (VEH) eveneens belangrijke informatiebronnen: vier op de tien hebben via die weg over het energielabel gehoord. Ruim vier op de tien huis(ver)kopers hebben de informatiewebsite van de overheid www.energielabelvoorwoningen.nl bezocht.

  1 op de 3 huiseigenaren is van plan om maatregelen te nemen
  Het energielabel is bedoeld om huiseigenaren te verleiden tot het verduurzamen van hun woning. Een derde van de huiseigenaren en een vijfde van de huis(ver)kopers is van plan om energiebesparende maatregelen te nemen. Huiseigenaren noemen als reden om dit te doen vaak geld besparen (87%) en het comfortabeler maken van het huis (49%). Huis(ver)kopers noemen als reden vaak geld besparen (69%) en dat het hun kansen op de verkoop van hun huis vergroot (62%).

  Energielabel belangrijke stap in bewustwording
  Het ministerie is tevreden over het effect van het voorlopig energielabel en de informatie hierover. “Veel mensen hebben de brief en folder gelezen. Het is goed om te weten dat de voorlichting over het voorlopig en definitief energielabel veel huisbezitters heeft bereikt. Het is een eerste belangrijke stap in de bewustwording bij consumenten over het energiezuinig maken van hun woning”, aldus onderzoeksadviseur Anke Stapels van BZK.

  Meer info: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen

  en www.energielabelvoorwoningen.nl

  Feiten en cijfers over het energielabel

  Januari t/m mei 2015  

  • Ongeveer 5 miljoen voorlopige energielabels;
  • Ruim 500.000 unieke inloggers op energielabelvoorwoningen.nl;
  • Meer dan 180.000 definitieve energielabels geregistreerd;
  • 833 erkende deskundigen zichtbaar in de webtool;
  • In mei werd 76% van de woningen verkocht met energielabel;
  • 1100 aanvragen bij het Nationaal Energiebespaarfonds voor ruim 12 miljoen euro.

   

  Dit artikel maakt deel uit van de 2e Nieuwbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen:

  - De do's en don'ts' bij benadering van VvE's

  - VvE’s krijgen wind in de rug bij energiebesparing

  - Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

  - Overijssel wil proeftuin zijn voor regionale verduurzamingscampagnes


  Voortaan altijd op de hoogte van alles wat er op Energieplein20.nl gebeurd? Schrijf je dan nu in!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers