Inloggen

Gerelateerde blogs

De 'do's en don'ts' bij benadering van VvE's

De 'do's en don'ts' bij benadering van VvE's

 Den Haag, koploperstad voor wat betreft het...
Achtergrond van de Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument

Achtergrond van de Nieuwsbrief Energiebesparing Woonconsument

Een aantal weken geleden ontvingen jullie via...
Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

Goed nieuws voor woningeigenaren en verenigingen...

VvE's krijgen wind in de rug bij energiebesparing

Minister Blok voor Wonen wetsvoorstel VvE'sen Rijksdienst wil Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)   meer mogelijkheden geven om energiebesparende investeringen te doen. In een wetsvoorstel regelt hij dat VvE’s hiertoe makkelijker leningen kunnen aangaan.

Nu al kunnen woningeigenaren een zogeheten VvE Energiebespaarlening afsluiten, waarmee zij tegen een aantrekkelijke rente energiebesparende investeringen kunnen financieren voor hun appartementencomplex. Deze lening wordt gefinancierd uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze regeling geldt alleen voor VvE’s met 10 of meer appartementrechten. Dit  betekent dat veel VvE’s er geen gebruik van kunnen maken. De VvE’s die er wel gebruik van kunnen maken zijn echter groot en omvatten een zeer groot aantal woningen. Naast het Nationaal Energiebespaarfonds bieden ook enkele gemeenten en banken leningen aan VvE’s aan.

In een wetsvoorstel waarvan deze zomer de internetconsultatie start, neemt minister Blok een aantal maatregelen om het functioneren van VvE’s te verbeteren. Belangrijke wijziging is het verplichten van een minimaal te sparen jaarlijks bedrag in het reservefonds van de VvE. Deze maatregel is bedoeld om sparen bij VvE’s stimuleren. Ook wordt expliciet in de wet opgenomen dat VvE’s leningen mogen aangaan. Dit is belangrijk om juridische onduidelijkheid over de mogelijkheden hiervan bij banken en VvE’s weg te nemen. Verder verbetert de wetswijziging de regels met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid.

De planning is dat de internetconsultatie van dit wetsvoorstel in de zomer van 2015 start en de wetswijziging na de zomer van 2016 van kracht wordt.   

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt het belang van VvE’s bij energiebesparing. “VNG Programma Energie vindt dat aparte aandacht nodig is voor de VvE’s, omdat ongeveer een kwart van alle woningen zich in een VvE bevindt. En daarmee zijn ze een grote subgroep van de groep particuliere eigenaren met duidelijk onderscheidende uitdagingen om te komen tot verduurzaming”, aldus VNG.

Voor meer info over de VvE Energiebespaarlening: www.ikinvesteerslim.nl

Dit artikel maakt deel uit van de 2e Nieuwbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen:

- De do's en don'ts' bij benadering van VvE's

- Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

- Negen op de tien huis(ver)kopers vragen definitief energielabel aan

- Overijssel wil proeftuin zijn voor regionale verduurzamingscampagnes


Voortaan altijd op de hoogte van alles wat er op Energieplein20.nl gebeurd? Schrijf je dan nu in!

 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Sandra Taal
   Sandra Taal 881 dagen geleden

   Ik kreeg op dit artikel nog een waardevolle reactie van Meike Kolkman van SVN. Zij wees me erop dat er in het artikel weliswaar staat dat VvE's kleiner dan 10 appartementen geen VvE Energiebespaarlening kunnen aanvragen, maar vulde daarbij terecht aan dat individuele bewoners van kleinere VvE's natuurlijk wel de 'gewone' Energiebespaarlening kunnen aanvragen voor zaken zoals zonnepanelen of dakisolatie.

   En dat is natuurlijk de moeite waard om voor de duidelijkheid nog te vermelden.

   Bedankt voor deze reactie Meike!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers