Inloggen

Gerelateerde blogs

VvE's krijgen wind in de rug bij energiebesparing

VvE's krijgen wind in de rug bij energiebesparing

Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst wil...
Campagne zet Energiebespaarlening op de kaart

Campagne zet Energiebespaarlening op de kaart

Huiseigenaren die hun huis willen verduurzamen,...
Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

Duurzame investeringen in huis nu nog makkelijker

Goed nieuws voor woningeigenaren en verenigingen...
“Dit is hét moment om te verduurzamen”

“Dit is hét moment om te verduurzamen”

Het Nationaal Energiebespaarfonds is in 2014 in...

De 'do's en don'ts' bij benadering van VvE's

Mieke WeteringsDen Haag, koploperstad voor wat betreft het aantal Verenigingen van Eigenaren, vervult ook een voortrekkersrol als het gaat om het ondersteunen van VvE’s bij verduurzaming. Tien medewerkers van de VvE-balie en duurzaamheidsteams besteden een deel van hun werktijd aan begeleiding van VvE-bestuurders bij hun ‘groene’ plannen. Adviseur  duurzaam en gezond bouwen Mieke Weterings van de gemeente vertelt over de do’s en don’ts bij dit advieswerk. 
 

Waarom spoort uw VvE-balie VvE’s nu ook aan op het gebied van duurzaamheid?

Sinds de oprichting van de VvE-balie in 2008 is de hoofdtaak VvE’s uit hun slaap te halen, ze te bewegen meer aan onderhoud te doen en daarvoor te sparen. Vaak is bij onderhoud ook een verduurzamingsslag mogelijk. Door bijvoorbeeld bij dakvernieuwing ook te kiezen voor dakisolatie, een groen dak of zonnepanelen. In Den Haag is ongeveer de helft van de woningen onderdeel van VvE’s, dus voor klimaatbeleid en energieprestaties zijn ze een belangrijke doelgroep. Sinds 2012 leggen we daarom een link tussen onderhoud en verduurzaming.

Hoe succesvol is die balie-aanpak?

“Voor het plegen van onderhoud heeft de balie inmiddels een relatie opgebouwd met 4.000 VvE’s, op een totaal van 22.000. Voor verduurzaming zijn we nog niet zo ver en zitten we op zo’n 200. Ik denk dat het er over een jaar al 400 zijn, want het gaat hard. Dat komt doordat we naast individueel advies steeds meer groepsactiviteiten organiseren. Zoals cursussen en informatiebijeenkomsten over technische zaken, juridische aspecten, financiën en organisatie. VvE’s komen ook uit eigen beweging langs bij de balie, nadat ze in hun wijk hebben gehoord van andere  programma‘s van de gemeente die gericht zijn op individuele woningeigenaren.”

Wat doen VvE’s met balie-informatie over verduurzaming?

“Bij een aantal bleef het tot nu toe beperkt tot kleinere dingen, zoals efficiencyverbetering van een cv-systeem of raamisolatie. Een stuk of 50 namen substantiële maatregelen, zoals isolatie van daken, gevels of vloeren of een zonnesysteem. En 25 hebben een uitgebreid plan gemaakt voor verduurzaming. Die hebben zich dus verdiept in wat er allemaal mogelijk is, wat  vertaald kan worden in een meerjarenplan.”

Ondersteunt de balie VvE’s financieel bij verduurzaming?

“We hebben een potje voor het inhuren van gespecialiseerde adviseurs voor bijvoorbeeld advies over het installeren van een complexe cv-installatie of zonnepanelen. In geval van een individueel advies, krijgt een VvE dat van ons cadeau, of betalen we een deel. In ruil daarvoor vragen we zo’n VvE als Voorbeeld-VvE op een groepsbijeenkomst verslag te komen doen van hun ervaring.”

Zijn er hindernissen die verduurzaming door VvE’s bemoeilijken?

“Het grootste probleem voor VvE’s is het krijgen van draagvlak voor werkzaamheden. Dat kost veel tijd. Dat zit ‘m nou eenmaal in de aard van het beestje. Er moeten veel zaken worden onderzocht en zekerheden worden geregeld. Maatregelen kosten geld en dat hebben mensen niet altijd. Wij adviseren beheerders en bestuurders vooral niet te pushen. Want dan kan het zijn dat mensen helemaal afhaken en ben je nog verder van huis. Beter is te wachten en er later op terug te komen.”

Wat kan draagvlak bij VvE’s voor verduurzaming versnellen?

“We denken dat het meer moet gaan over het realiseren van een schaalvergroting dan over de snelheid per VvE. Plannen maken en relatiebeheer zijn bij VvE’s echt een kwestie van lange adem. Programma’s en regelingen vanuit de overheden zouden dus ook  van lange duur moeten zijn.  Wanneer VvE’s kunnen rekenen op continuïteit, zouden we veel meer duurzaamheidsprestaties kunnen oogsten. Ook zou het fijn zijn als er financiële en kennis-ondersteuning komt die niet alleen voor energiebesparing is, maar juist voor een combinatie van onderhoud en verduurzaming. En waarbij in geval van een lening alleen de VvE op kredietwaardigheid wordt gecheckt en niet alle bewoners. Want veel mensen kunnen nu niets lenen doordat hun huis onder water staat of doordat ze werkloos zijn. We hopen dat er in aanvulling op  het Nationaal Energiebespaarfonds, dat pasgeleden ook  is opengesteld voor VvE’s met 10 of meer woningen, ook nog andere financieringsmogelijkheden beschikbaar komen.”

Dit artikel maakt deel uit van de 2e Nieuwbrief Energiebesparing Woonconsument. Lees ook de andere artikelen:

- VvE’s krijgen wind in de rug bij energiebesparing

- Installateurs en onderhoudsbedrijven krijgen meer werk door energielabel

- Negen op de tien huis(ver)kopers vragen definitief energielabel aan

- Overijssel wil proeftuin zijn voor regionale verduurzamingscampagnes

 
Voortaan altijd op de hoogte van alles wat er op Energieplein20.nl gebeurt? Schrijf je dan nu in!

 

 

 

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers