Inloggen

033Energie maakt wijken warm voor energiebesparing

  Werkgroep Energiebesparing Woonconsument
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 63

  Artikel 5.1

  Ruim zesduizend. Zoveel bestaande woningen zijn er in Amersfoort in een paar jaar tijd energiezuiniger gemaakt dankzij de inzet van 033Energie. “Met onze aanpak zijn we landelijk koploper in het aanmoedigen en helpen van woningbezitters hun woning energiezuiniger te maken”, meldt een trotse voorzitter Jan Costa van Stichting Blok voor Blok Amersfoort, onder wiens vlag het consortium 033Energie opereert.

  “Voorlichtingsbijeenkomsten, cv-ketel- en zonnepanelenacties, een loterij waarbij mensen hun energiegedrag kunnen monitoren, een financieringsconstructie voor verenigingen van eigenaren, een duurzaamheidslening met gemeentegarantie voor mensen met een kleine portemonnee.” Moeiteloos schut Costa marketing tools uit z’n mouw waarmee 033Energie als regio-initiatief van bedrijfsleven en overheid inhoud geeft aan de missie om Amersfoorters te helpen woningen en gebouwen energiezuiniger te maken. Als wapenfeit meldt hij ook dat de financiële regeling voor VvE’s inmiddels voor de hele provincie Utrecht geldt.

  Overtuigen
  Opgericht in 2011, heeft 033Energie ondertussen ook zestig zelf opgeleide straatambassadeurs die wijkbewoners warm proberen te maken voor energiebesparing. Mensen die met eigen ogen willen zien hoe isoleren in z’n werk gaat, kunnen terecht in het duurzaamheidscentrum dat 033Energie in april 2014 opende bij Bouwschool Amersfoort. “Dat centrum kwam er omdat we inzagen dat, om mensen te overtuigen, je veel moet laten zien. Alleen onze website www.033Energie.nl was daarvoor niet voldoende.”

  Costa, wiens bouwbedrijf Bloemendal Bouw in Leusden een van de dertien partners is van 033Energie, vertelt dat het duurzaamheidscentrum ook trainingen geeft aan bouwpersoneel: “Om het kwaliteitsniveau van isolatiemaatregelen te verbeteren. Zoals van luchtdicht bouwen. Die training gaat binnenkort het hele land door.” Voor het nog beter kunnen garanderen van de geleverde kwaliteit, gaat het initiatief ook nauwer samenwerken met installateurs. Om te voorkomen dat die bij het inbouwen van installaties isolatiemaatregelen weer voor een deel teniet doen, ‘bijvoorbeeld door een pijpje door een geïsoleerde gevel te prikken’.

  Nul-op-de-meter
  Die extra kwaliteitsslag is ook nodig omdat 033Energie meer aan de slag wil met nul-op-de-meter (NOM)-woningen “Daarvoor zijn we in 2013 aangehaakt bij het Hoogspringerstraject van Platform 31”, licht Costa toe. Met de gemeente, woningcorporaties en ook schoolbesturen ondertekende het samenwerkingsverband toen de intentieverklaring ‘Energieneutraal renoveren in Amersfoort’ met als doel een brede beweging in gang te zetten naar een energieneutrale stad.

  “Er wordt veel gepraat over NOM-woningen, maar er staan er nog maar heel weinig. Maar om mensen over de streep te trekken heb je wel voorbeelden nodig”, aldus Costa. Hij geeft aan dat de Economic Board Utrecht (EBU) als innovatie-katalysator de ambitie heeft voor 50.000 NOM-woningen in de provincie tot 2020. 033Energie wil er daarvan als pilot 2000 realiseren.

  Levensbestendig
  Volgens Costa gaat het bij NOM-woningen veel meer dan om alleen het besparen van energie.  “Een mevrouw met astma wier woning we nu bezig zijn NOM te renoveren, voelt zich door de betere isolatie nu al veel beter. NOM-woningen zijn dus meer levensbestendig. Daardoor kunnen mensen langer in hun eigen woning blijven wonen. En met een hele nieuwe schil krijgt zo’n woning ook een hele andere uitstraling. Vooral in achterstandswijken levert dat meerwaarde op.”

  Lees ook
  Uitrol slimme meter jaagt markt voor energiebesparing aan
  ‘Veel interesse consumenten voor energielabel’
  ‘Een oude koelkast is een energievreter’
  Duurzaam Bouwloket volgt klanten op de voet
  Informatie op internet over energiebesparing nog onvoldoende

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers