Inloggen

Duurzaam Bouwloket volgt klanten op de voet

  Werkgroep Energiebesparing Woonconsument
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 36

  Artikel 4.1 Woonconsumenten hebben behoefte aan goede en objectieve informatie op internet over energiebesparing. Twee jonge ondernemers uit Noord-Holland sprongen in dit gat, zij namen het initiatief tot Duurzaam Bouwloket, een informatieplatform over duurzaam bouwen en innoveren. Inmiddels hebben 57 gemeenten zich aangesloten bij het loket. Dankzij een uniek klantvolgsysteem kunnen gemeenten en bedrijven gericht inspelen op duurzaamheidwensen van woningbezitters.

  “Naar buiten kijken hoef je niet. Het loket vertelt je of de zomer voor de deur staat of de winter. In het ene geval gaan vragen vaak over zonnepanelen, in het andere over isolatie.” Medeoprichter Raoul Santibanez van Duurzaam Bouwloket legt uit hoe het loket een nauwkeurig beeld oplevert van de energiebesparingsacties van consumenten. “Alle contacten met bewoners, telefonisch en digitaal, worden automatisch opgeslagen. Zo weet je per woonwijk exact welke huiseigenaren vragen hebben over bijvoorbeeld zonnepanelen en welke over dubbelglas of spouwmuurisolatie. Meldt zo’n bewoner zich weer, dan kun je hem dus gelijk gericht verder helpen.”

  Spin-off
  Santibanez somt nog meer voordelen op van het door Duurzaam Bouwloket zelf ontwikkelde klantvolgsysteem: “Met de informatie die het monitoringssysteem aan de achterkant verzamelt, kun je als gemeente ook het effect meten van de energiebesparingsacties die je onderneemt. Bijvoorbeeld van een mailing of van een informatieavond. Na zo’n avond kijken we ook wat er bij lokale bedrijven aan offerteaanvragen binnenkomt, hoeveel er daarvan echte opdrachten worden en voor hoeveel geld. Het systeem brengt dus ook de spin-off voor de lokale economie in kaart.”

  Duurzaam Bouwloket ontstond vier jaar geleden uit het afstudeeronderzoek dat Raoul met een klasgenoot deed naar de informatie- en kennisbehoefte voor duurzaam bouwen en innoveren. In plaats van een kennisgebrek bleek er sprake van een vertaalslagtekort: “Ook nu nog zijn veel woningbezitters zich niet bewust van wat er bij energiebesparing allemaal kan”, verklaart Raoul het succes van Duurzaam Bouwloket dat hij toen samen met zijn klasgenoot opzette. Meteen ook stonden er gemeentes als klant op de stoep voor het gebruik van het informatieplatform als eigen energieloket.

  Artikel 4.2 Heilig
  ‘Heilig’ voor Raoul is dat het loket ongebonden is. “Wil iemand advies over spouwmuurisolatie, dan moet je kunnen uitleggen dat isolatiewol een optie is, maar PUR-schuim en EPS-parels ook. Ben je afhankelijk van de verkoop van een bepaald product of van reclame-inkomsten, dan verspeel je als loket je kracht. Want dat krijgen mensen door en dan haken ze af.”

  Belangrijk is ook, benadrukt hij, dat het loket z’n gezicht laat zien in wijken waar het digitaal voorlichting geeft: “Met alleen een website red je het niet. Om als loket toegevoegde waarde te hebben, moet je zichtbaar zijn. Bewoners willen ook fysiek voor advies bij je terecht kunnen. Opdrachten komen ook vooral uit gemeentes waar we het meest actief zijn.” Raoul en zijn collega’s gaan daarom regelmatig zelf ook de wijk in, zoals met presentaties op  informatieavonden. En het loket werkt mee met bewonersinitiatieven, met het maken van infraroodbeelden en met maatwerkadviezen voor verschillende woningtypen.

  Samenspraak
  Behalve woningbezitters adviseert Duurzaam Bouwloket ook mkb-ondernemers. Ook huurders met vragen staat het te woord, maar dan wel in samenspraak met de betrokken woningcorporatie. En het loket brengt vragenstellers in contact met lokale energieprestatieadviseurs. “EPA-adviseurs zitten door het hele land, dus daar kan je bewoners mooi naar doorverwijzen”, aldus Raoul. Waarmee hij aangeeft dat Duurzaam Bouwloket na in Noord-Holland te zijn gestart ook steeds meer buiten die provincie gemeenten als klant krijgt. Eén van de manieren waarop gemeenten uitvoering geven aan het Energieakkoord is de inrichting van een energieloket. Uiterlijk 1 januari 2016 moeten alle gemeenten een loket hebben. Duurzaam Bouwloket runt zo’n loket nu voor 57 gemeenten, kleine en grote. Santibanez verwacht dat dit er tegen het eind van het jaar een stuk of tachtig zijn.

  Lees ook
  Uitrol slimme meter jaagt markt voor energiebesparing aan
  ‘Veel interesse consumenten voor energielabel’
  ‘Een oude koelkast is een energievreter’
  033Energie maakt wijken warm voor energiebesparing
  Informatie op internet over energiebesparing nog onvoldoende

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers