Inloggen

‘Een oude koelkast is een energievreter’

  Werkgroep Energiebesparing Woonconsument
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 114

  Artikel 3.1 Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee is het verstandig om je koelkast, als die minimaal zeven jaar oud is, in te ruilen voor een nieuw exemplaar met label A+++. Het bespaart energie en je ziet het terug op je energierekening. Dat is de boodschap van de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’ van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, in samenwerking met de stichting Witgoed, brancheorganisatie UNETO-VNI en een groot aantal retailketens, zoals de Media Markt en BCC.  

   “Koelkasten zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden”, zegt Puk van Meegeren, programmamanager Energie in Huis en woordvoerder van Milieu Centraal. “Een oude koelkast is een energievreter. Door je oude koelkast tijdig te vervangen kun je veel energie besparen. Wacht niet totdat je koelkast stuk is, maar vervang hem op tijd, al werkt hij nog goed. Hoe ouder de koelkast is, hoe groter het milieuvoordeel en hoe lager de energierekening vanaf het moment van vervanging.” De extra afschrijvingskosten van het wegdoen van een werkende koelkast van zeven jaar of ouder worden goedgemaakt door de lagere energiekosten.

  Forse besparing
  Het verschil in energieverbruik tussen nieuwe koelkasten en oude exemplaren is groot. Zo verbruikt een twintig jaar oude koelkast circa 500 kilowattuur per jaar en een modern, zeer zuinig exemplaar met energielabel A+++ slechts 150 kilowattuur. Volgens Milieu Centraal scheelt dat zo’n 70 procent in het energieverbruik, wat neerkomt op een besparing van 85 euro per jaar. Van Meegeren: “Koelkasten verbruiken veel energie, want ze staan dag en nacht aan. Mensen realiseren zich niet dat die apparaten zoveel zuiniger zijn geworden.”

  Koelkasten met een label A+ vormen momenteel de ondergrens voor koelkasten. Label A+++  is de meest zuinige categorie. Van Meegeren vindt dit nogal verwarrend voor consumenten, want die menen dat A+ ook heel energiezuinig is. “Maar een A+++ koelkast is maar liefst twee keer zo zuinig als een apparaat met A+ label. Het verschil op de energienota bedraagt zo’n 35 euro per jaar. Als mensen dan toch een nieuwe koelkast gaan kopen, raden wij hen aan een A+++ exemplaar aan te schaffen. Dat is ook de boodschap van onze campagne.”

  De campagne van Milieu Centraal en de partners heeft vorig jaar wel wat stof in de media doen opwaaien. “Het klinkt vanuit het milieuoogpunt raar om iets weg te doen, terwijl het apparaat nog goed is. Bij milieuvriendelijk gedrag is de vuistregel om zo lang mogelijk met spullen te doen. Die vuistregel is in veel gevallen waar. Maar in het geval van koelkasten en vriezers is het toch beter om een werkende koelkast of vriezer af te danken. Het apparaat moet natuurlijk wel netjes gerecycled worden en niet worden gegeven aan iemand die hem opnieuw gaat gebruiken.”

  Merkbaar effect
  Milieu Centraal heeft vorig jaar oktober in diverse media veel publiciteit gegenereerd voor deze campagne. Volgens Van Meegeren hebben met name de retailketens dat toen duidelijk gemerkt. “Er zijn in die maand veel koelkasten gekocht. Vooral energiezuinige exemplaren waren in trek. In juni willen we deze actie met koelkasten en vriezers herhalen. Vervolgens gaan we in oktober met onze partners aan de slag met de wasdroger.”

  Op de campagnewebsite energievreter.nl kunnen consumenten checken of hun koelkast al aan vervanging toe is.

  Lees ook
  Uitrol slimme meter jaagt markt voor energiebesparing aan
  ‘Veel interesse consumenten voor energielabel’
  Duurzaam Bouwloket volgt klanten op de voet
  033Energie maakt wijken warm voor energiebesparing
  Informatie op internet over energiebesparing nog onvoldoende

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers