Inloggen

Jouw mening telt! Samen evalueren we Energieplein20!

  Sandra Taal
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 207
  Door Sandra Taal 922 dagen geleden Reacties (6)

  Deze maand is Energieplein20 al weer 6 maanden officieel online. Vanuit de redactie van het kennisplatform gaan we daarom eerdaags de werking en het gebruik van de website tussentijds evalueren. Heel belangrijk daarvoor zijn de ervaringen van jullie als gebruikers/leden van Energieplein20. Daarom doe ik bij dezen de oproep aan jullie allemaal om jullie ervaringen met me te delen. Loop je op de site ergens tegenaan of valt je iets op en vind je dat dat verbeterd kan worden. Laat het me dan weten in een reactie hieronder. Ook ben ik natuurlijk heel benieuwd naar wat jullie juist goed vinden! 

  Ik ben op zoek naar ervaringen die te maken hebben met de gebruiksvriendelijkheid van de site, maar ben ook benieuwd of het netwerk op Energieplein20 aan de doelen die wij voor ogen hebben beantwoord. Deze doelen zijn het delen van kennis over energiebesparing in de bestaande woningbouw, verrijking van kennis hierover en samenwerking tussen professionals binnen dit onderwerp. Om jullie een beetje te helpen heb ik hieronder een lijstje met voorbeeldvragen getypt. Maar ook over andere zaken/onderwerpen is jullie reactie welkom.

  Denk bijvoorbeeld aan vragen als:

  1)     Kan je makkelijk vinden waar je naar zoekt.

  2)     Is duidelijk hoe je zelf een groep kan opstarten?

  3)     Heb je voldoende overzicht of andere deelnemers van het platform aansluiten bij je netwerk

  4)     Is het doel van Energieplein20 duidelijk?

  5)     Op welke wijze gebruik je Energieplein20: als kennisbank, om te netwerken, om samen te werken, of anders.

  6)     Wat vind je de discussies op Energieplein20?

  7)     Vind je dat op Energieplein20 voldoende kennis over energiebesparing in de bestaande woningbouw wordt gedeeld onder professionals?

  8)     Wordt je kennis over energiebesparing in de bestaande woningbouw verrijkt.

  9)     Heb je het idee dat Energieplein20 nuttig is bij het uitbreiden van je netwerk op het gebied van energiebesparing in de bestaande woningbouw.

  10)  Gebruik je het netwerk dat op Energieplein20 actief is

  11)  Kan je andere professionals op Energieplein20 makkelijk vinden.

  12)  Krijg je door Energieplein20 een beter beeld van de offline evenementen/events waarbij energiebesparing in de gebouwde woningbouw een rol speelt?

  Met vriendelijke groet,

  Sandra Taal

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Sandra Taal
    Sandra Taal 916 dagen geleden

    Dank voor je reactie, Barbara. Daar kunnen we weer verder mee!

    • Barbara Marcus
     Barbara Marcus 916 dagen geleden

     Zelf gebruik ik Energieplein vanwege de platform-functie. Ik heb zelf recent een groep geopend voor onze regio (energiecoöperaties en ambtenaren). Dit ging erg gemakkelijk; het vullen met bestanden ging ook prima. Ook nog veel ondersteuning gekregen vanuit de organisatie. Deze groep is nu een maand geleden gestart; ik ga hier nu actief over communiceren dus hoop dan veel nieuwe leden te krijgen, dan gaat het pas echt werken. Ik hoorde wel dat het onduidelijk is hoe je bij een groep kunt aanmelden. Ook is het niet heel logisch dat je pas bij de groepen komt als je op 'Samenwerken' klikt; de groepen zouden wellicht op de homepagina al zichtbaar moeten zijn.

     Ik gebruik Energieplein eigenlijk (nog) niet als kennisplatform voor andere onderwerpen. Als ambtenaar heb ik daarvoor natuurlijk ook al het ROM-netwerk en Viadesk, dat goed wordt gebruikt en waarop veel informatie te vinden is. En ik vind het zelf lastig in te schatten wat de behoefte is aan informatie bij andere partijen. Voor energie-initiatieven zoals energiecoöperaties is er bijvoorbeeld ook al de website van HIER Opgewekt. Ik onderschrijf wel de reactie van Elvira dat de blok-voor-blok-insteek te beperkt is; je zou het breder moeten insteken.

     Ik merk dat er nog weinig bekendheid is met het Energieplein. Dat is natuurlijk een kip-en-ei-verhaal: je moet eerst gebruikers hebben die er actief mee aan de slag gaan voordat het platform waarde krijgt.

     • Sandra Taal
      Sandra Taal 921 dagen geleden

      Geweldig! Wat een uitgebreide reactie. Hier gaan we zeker wat aan hebben. Bedankt Elvira!

      Je vraagt je af waar utiliteitsbouw in het geheel een plaats heeft. Eigenlijk is de site nu nog gericht op de bestaande woningbouw. Maar je hebt gelijk dat dat maar een deel beslaat. We spelen met de gedachte om het onderwerp uit te breiden, maar zoals je zelf al aangeeft valt er nog veel over alleen al de functionaliteit te zeggen. We moeten goed bekijken hoe we dat goed op elkaar aan kunnen sluiten.

      Ik zal na de evaluatie een update op Energieplein20 geven over alle punten die zijn geuit en worden opgepakt. Jou idee om daar een groep voor de te maken is een goeie en ga ik serieus overwegen.

      Ik ben ook benieuwd hoe de huidige leden een uitbreiding van het onderwerp naar bv. utiliteitsbouw zouden zien?

      • Elvira Nijkamp
       Elvira Nijkamp 921 dagen geleden

       Ik geloof dat Energieplein20 heel veel potentie heeft! De inleiding op de homepage geeft aan: ‘voor iedereen die betrokken is bij energiebesparing in de bestaande bouw.’ Dat is een fantastische context, alleen maakt de rest van de website dit nog niet waar. Bestaande bouw betreft niet alleen woningbouw maar ook utiliteitsbouw. Dat zie ik in de navigatie (nog) niet terug.

       Ik weet dat blok-voor-blok de aanleiding vormde voor het opstarten van Energieplein20, maar wanneer je wilt dat het platform door velen wordt bezocht en intensief gebruikt, dan moet je dat loslaten. Dit betekent dat de ‘boekenkast’ anders ingericht moet worden en ook de inleiding moet je wijzigen. Mensen die het project niet kennen, zegt het niets. Terwijl ze wellicht wel geinteresseerd zijn in de inhoud van de resultaten.

       Vormgeving: je wordt misschien beperkt door Pleio maar ik mis foto's, beelden van mensen, het netwerk. Deze website draait net als LinkedIn om professionals die hun kennis willen delen. Breng hen in beeld. Zo'n grote foto bovenaan de landingspagina (ook nog grijs) van woningbouw (waar is utiliteit?) spreekt minder aan. Breng dan minstens ook de bewoners in beeld.

       De navigatie baart mij grote zorgen. In het algemeen op de website: hoe vindt je informatie wanneer er in de toekomst 30 of 60 groepen zijn? Bij welke groep moet je wezen? Hoe voorkom je dubbelingen in de groepen? Misschien zoek je helemaal geen groep, maar juist specifieke informatie over een onderwerp. Dat komt nu niet omhoog via zoeken. Je zou ook moeten kunnen zoeken op wie je bent (gemeente, installateur, VvE) of onderwerp waarbij automatisch wordt gezocht in alle content van groepen.

       De navigatie specifiek in een groep: hoe vind je als deelnemer relevante informatie wanneer er in de groep 100 bestanden zijn gedeeld, 75 fotogalerijen, 150 blogs en 83 discussies? Een groep aanmaken is heel eenvoudig, zorgen dat de groep succesvol wordt, is een heel ander verhaal. Ik denk dat je de leden van Energieplein20.nl een draaiboekje moet aanbieden voor het opstarten van een groep en het promoten van zo’n groep. Bijvoorbeeld: beschouw een groep als een magazine en zorg dat een groep wordt beheerd door een redactieraad. Deze redactieraad komt regelmatig bij elkaar en bespreekt mogelijke onderwerpen voor discussie, blog, peilingen en verdeelt onderling de taken. Zorg dat niet 1 persoon de beheerder is van de groep, daarmee wordt het succes te afhankelijk. Wanneer je een document publiceert in een groep, schrijf er dan ook een blog over wat de managementsamenvatting van het document is, of de resultaten weergeeft, of de conclusie uit het document in een discussie plaatst. Zorg dat de redactie bestaat uit inhoudelijk onderlegde leden. Mochten deze niet goed/prikkelend kunnen schrijven, huur dan een webtekstschrijver in om dit te laten doen. Het is een vak apart!

       Promoot een blog over een onderwerp door er een tweet over te publiceren, het in LinkedIn-groepen te plaatsen, eventueel op Facebook. Zorg dat Energieplein20  en de onderwerpen onder de aandacht komen van breder publiek zodat je hen naar Energieplein20 trekt. Dit is een hele uitdaging. Een voorbeeld: ik publiceerde een vraag in een paar LinkedIn-groepen met als gevolg dat de discussie nu daar plaatsvindt en niet op Energieplein20. Hoe krijg je de discussie vervolgens weer naar Energieplein20?

       Maak een groep aan over Energieplein20, waar leden vragen kunnen stellen over het platform en met elkaar kunnen discussieren over het nut(tig maken van) Energieplein20.
       Kortom, er valt nog heel wat te verbeteren en daarvoor hoop ik je nu wat tips te hebben aangereikt. Daar heb je meer aan dan wanneer ik jouw vragen beantwoord, aangezien ik die voornamelijk negatief zou beantwoorden. Geef je een update van wat er dit jaar gaat verbeteren? Daar ben ik reuze benieuwd naar en ik zou er ook graag aan bijdragen! 

       • Sandra Taal
        Sandra Taal 921 dagen geleden

        Beste Erwin,

        Dan des te meer dank dat je toch tijd neemt om hier even op te reageren. We nemen je mening mee in de evaluatie. Pijnpuntjes zijn misschien minder leuk om te horen, maar erg waardevol als input hoe het er mee staat en welke kant we wel of niet op moeten.

        Groet,

        Sandra

        • Erwin Lindeijer
         Erwin Lindeijer 921 dagen geleden

         Ik vind Energieplein voor mezelf te weinig toevoegen. Het komt op mij als teveel opgeklopt en te weinig concreet en  vraaggericht over. Ik wil geen tijd in steken

        Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers