Inloggen

Zaaien bij Rotterdamse VvE's

  Mirjam Pronk
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 216
  Door Mirjam Pronk 990 dagen geleden Reacties (4)

  Misschien herkent u het wel? Bij het opruimen van de kerstspullen in de garage kwam ik een paar zakken bloembollen tegen, die ik nog vergeten te planten was. Aangezien ik het zonde vind als die dit jaar niet in de tuin wortel schieten, toch maar even in de kou de to-be bloemetjes buiten gezet. Onder het motto: wie niet gezaaid heeft, gaat sowieso geen fraai uitzicht krijgen!

  Sinds een aantal maanden is de gemeente Rotterdam bij Rotterdamse VvE’s ook duurzaamheidszaadjes aan het planten. Na grondig analyseren van de Rotterdamse praktijk en de voorbeelden in het land over VvE’s, zijn we het gewoon maar gaan doen. Uiteraard jaloersmakend kijkend naar de praktijk in bijvoorbeeld de gemeente Den Haag, waar op een wijkavond over energiebesparing bij VvE’s zo tientallen VvE’s komen. Zou dat in Rotterdam ook kunnen?

  Ik neem u mee in de afwegingen die we binnen de gemeente Rotterdam hebben gemaakt. Allereerst hebben we een mooi Rotterdams initiatief, VvE’s met Energie, die landelijk furore maakt in onderzoek naar het energieneutraal maken van VvE’s in opdracht van Energiesprong. Zij stonden te popelen om in Rotterdam een cursus te organiseren voor geïnteresseerde VvE’s. Dat doen ze niet alleen, maar in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum en de energie coöperatie Blijstroom. Voor meer informatie: http://www.rotterdam.nl/rotterdamsevvesmetenergie. Een mooi voorbeeld hoe proces en inhoud te combineren is en burgers zelf actief maakt om stappen in hun VvE te zetten. De oogst tot nu toe: de twee cursussen zitten vol! Energieneutraal en VvE’s geen thema in deze tijd? Ik dacht het niet.

  Een ander initiatief is via het informatiepunt duurzaam bouwen van de gemeente voorbeeld VvE’s creëren die hun omgeving inspireren om gezamenlijk te investeren in hun VvE. We gaan op pad naar VvE’s om hen te helpen met ingewikkelde energievraagstukken. Zo zaten we vanmiddag bij een VvE die al jaren enorme stookkosten afrekeningen krijgt voor een collectieve ketel. Zelfs als je het hele jaar niet stookt (en dus in de kou zit met een dekentje) betaal je honderden euro’s op jaarbasis. De bewoners krijgen deskundig advies over wat te doen en worden strijdvaardig gemaakt om hun 24 medebewoners over de streep te gaan trekken om te gaan besparen en te investeren. Alleen al vanuit woonlastenbeheersing en armoedebestrijding moet je dit soort initiatieven faciliteren als gemeente. Ik vind het zeer motiverend om te zien hoe deze bewoners met het juiste advies door een onafhankelijke partij zelf het initiatief nemen om te agenderen en te activeren. En het mooie is: men roept ook nog “we doen het ook voor het milieu, hoor!” En “met deze info gaan we de andere flats ook informeren!” Zo creëer je je VvE energie-ambassadeurs. En geloof me, de financiële situatie voor deze bewoners is niet makkelijk. Je zit niet voor de lol in de kou om maar geen schulden te maken voor je stookkostenafrekening.

  Kortom de bollen staan in de tuin in Rotterdam, we hopen dit jaar veel bloemen te zien bloeien bij Rotterdamse VvE’s. En hopen dat in het kader van het Energieakkoord en de VNG ondersteuningsstructuur andere gemeenten ook het voortouw te nemen om dit onderwerp en vooral het gesprek met VvE’s niet uit de weg te gaan.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hilde Vink
    Hilde Vink 945 dagen geleden

    Beste Mirjam,

    ik wil hier graag aan toevoegen dat ik afgelopen donderdag op de VvE-beurs 2 energieworkshops heb gegeven,op uitnodiging van de gemeente Den Haag,  laagdrempelig en zeer enthousiast ontvangen. Hieruit blijkt ook wel dat er nog heel erg veel blijft liggen op het gebied van besparen, komt ook doordat de nota vaak niet wordt begrepen. klanten denken een goed tarief te hebben afgesproken en dan blijkt h niet duidelijk te zijn. Wij willen graag de nota inzichtelijk maken en hieruit volgen nog een aantal afspraken. Met deze besparing kan dan namelijk weer verder geinvesteerd worden in Ledverlichting of anders besparingsmogelijkheden. Wij maken dus een totaalproejct voor de klant, zonder kosten te berekenen voor het uitrekenen van de besparing!  Er is veel mogelijk, ik hoor dan ook graag de reacties,

    Hilde Vink, mob. 0645601244

    • jjhm schretlen
     jjhm schretlen 971 dagen geleden

     In Amsterdam hebben we een heel grote vve (Gouden Leeuw, 10 woontorens) kunnen helpen met een bijzondere financieringsconstructie, de solidariteitslening, gebaseerd op financiering van de eigen bijdrage met afkoop van risico's van non-financiering. 

     Met Assen zijn we bezig met een MVO-ESCO als pilot. Bijzonder traject voor energienota nul. We draaien de zaak om. De financieringskenmerken worden vastgesteld op basis van woonlastenneutraliteit. Maatschappelijke issues en discussies met de bewoners worden besproken. Publicatie is op te vragen.

     In utrecht hebben we een maatwerk garantiestructuur uitgewerkt voor een vve (wilthenburg) waarbij de investering van 30K per woning op een heel schappelijke wijze is gefinancierd.

     Daarnaast zijn we voorstander van structurele communicatie naar vve-en op lange termijn. Niet de ene na de andere hype. 

     • ALTEIDFrenken Klimaattechniek en Duurzaam CIA
      ALTEIDFrenken Klimaattechniek en Duurzaam CIA 972 dagen geleden

      Hallo Elvira, ik hou me bezig ( o.a. ism Gemeenten ) met VvE's op het gebied van zinvolle duurzame oplossingen. Ik zie in je bericht dat er een fonds komt voor VvE's, m.i. een goed initiatief. De VvE's zijn vaak erg divers, een uitdaging om de neuzen de zelfde kan op te krijgen sommige VvE's verpouperen door het alsmaar uitstellen van beslissingen mede door verschillende belangen. Merkbaar is dat zonnepanelen "hot" zijn, inregelen en isolatie zijn financieel aantrekkelijker en geven meer comfort het is niet zichtbaar ( voor de buiteenwereld ) en vaak kiest men hier niet voor. Voorzover ik heb begrepen mogen VvE's geen leningen aan gaan, dit zou in de statuten zijn aangegeven. Heb jij hier meer informatie over?

      Groet Johan Frenken

      • Elvira Nijkamp
       Elvira Nijkamp 973 dagen geleden

       Hallo Mirjam, leuk en interessant artikel heb je geschreven. Het is een hele uitdaging om VvE's te bereiken om met hen in gesprek te gaan over energieneutraal bouwen. Mooie initiatieven heeft Rotterdam ook ondernomen! Naar aanleiding van jouw artikel realiseer ik mij dat er vele organisaties zijn die op zoek zijn naar contact met VvE's. Zo ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wij starten dit jaar met een nieuw fonds voor energiebesparing, bedoeld voor VvE's. Maar hoe bereiken we die? Volgens mij is dit het moment om een nieuwe discussiegroep te starten: Energiebesparing en VvE's. Wat denk jij?

       Elvira

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers