Inloggen

Ontzorgen of ontdrempelen!?

  Redactie Energieplein20
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 271
  Door Redactie Energieplein20 1155 dagen geleden Reacties (4)

  Ontzorgen en ontdrempelen zijn twee veel gebruikte termen. Echter hebben ze een compleet andere betekenis ten opzichte van elkaar. Ontzorgen gaat over het uit handen nemen van activiteiten en keuzes, waar ontdrempelen voornamelijk gaat over het zo goed mogelijk ondersteunen en het zo gemakkelijk mogelijk maken om de stappen in het proces van energiebesparing te doorlopen. 


  Tot hoever is het nodig om bewoners te ontzorgen? 


  En wanneer moeten we juist niet ontzorgen, maar gaan ontdrempelen? 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Cliff Lesmeister
    Cliff Lesmeister 1142 dagen geleden

    Met ontzorgen wordt waarschijnlijk bedoeld dat een woning energiezuinig maken veel stress met zich mee brengt. Het kost veel geld, er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt en er moet verbouwd worden: als dat maar goed gaat. 

    Als je verbouwd voor meer vierkante meters is het resultaat duidelijk de moeite waard en is de drempel lager. Als je verbouwd voor een lagere energierekening, dan is dat natuurlijk ook de moeite waard, maar je gooit je huis wel tijdelijk overhoop voor iets relatief onzichtbaars: een lagere energierekening. Ik wijs particulieren liefst ook op de zichtbare resultaten: hoger comfort, huis in een betere staat, kans om dingen handiger in te richten en dergelijke. Toch blijft de drempel hoog om een huis dat nog 'goed' is te verbouwen.

    Feit is wel dat het voor een oudere woning in slechtere staat lucratiever is om flink te investeren in energiezuinige renovatie dan voor een huis in goede staat. 

    Zo zijn er nog tientallen feiten, waar veel particulieren geen weet van hebben, maar die de drempel om energiezuinig te verbouwen wel verlagen. Ontdrempelen kan door particulieren goed voor te lichten en dit is noodzakelijk. Ontzorgen is ook noodzakelijk! Particulieren woningeigenaren die een woning verbouwen staat een stressvolle periode te wachten. Een goede architect kan ze ontzorgen in deze stressvolle periode. Waarom? Omdat een architect de energiebesparing berekent, de verbouwingskosten in de gaten houdt en ervoor zorgt dat de aannemer het project goed oplevert. Zie het als een garantie voor een goed resultaat.

    • sanderwillemsen
     sanderwillemsen 1143 dagen geleden

     Heel Nederland is al heel lang nagenoeg volledig ontzorgd als het om energie gaat, vergeet dat niet hè. We hebben allemaal stroom uit het stopcontact en een verwarming die het meestal doet. De rekening wordt automatisch betaald en het plusje of minnetje aan het eind van het jaar ook. 

     We zitten er warmpje bij. 

     Zo bezien is niet ontzorgen het devies, maar het opwekken van een zorg. Bij het grote publiek dan. De mensen die al wel een zorg hebben, mag het inderdaad makkelijk gemaakt worden om hun huis te verbeteren. Of daar een term als ont-dit of ont-dat bij helpt, weet ik niet. Ik zou het die mensen eens vragen. 

     • Emma
      Emma 1153 dagen geleden

      Beste Marijke, dank voor je reactie en je uitleg. Wat jij zegt is ontdrempelen door corporatie met juiste informatie en expertise. De keuze, verantwoordelijkheid en risico liggen bij de bewoner. Wat is jouw rol in het proces kon ik niet terugvinden in je profiel? Ben jij hiermee bezig vanuit corporatie?

      groet Emma

      • Marijke Vos-Kroeze
       Marijke Vos-Kroeze 1154 dagen geleden

       Ontdrempelen is inderdaad een betere actie en term. De verantwoordelijkheid, de vrije keus en  het risico liggen bij de individuele bewoner. Als cooperatie moet je een stuk dienstverlening toevoegen aan het proces + waar mogelijk financieel voordeel door voorwaarden te scheppen voor gezamenlijke inkoop. De dienstverlening kan bestaan uit het opstellen van een lijst bedrijven die voldoen aan het KOMO-keur, uit het begeleiden door energiecoaches, uit het organiseren van buurtbijeenkomsten, opties tot financieren, ..... waardoor de stap naar isoleren makkelijker wordt, de drempel wordt lager.

       Marijke

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers