Inloggen

STELLING: Energiebesparing bij particuliere woningeigenaren is alleen rendabel door VVE's te benaderen.

  Redactie Energieplein20
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 219
  Door Redactie Energieplein20 1105 dagen geleden Reacties (8)

  Energiebesparing bij particuliere woningeigenaren is alleen rendabel door VVE's te benaderen.


  EENS / ONEENS


  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Sebastiaan Kikkert
    Sebastiaan Kikkert 1022 dagen geleden

    Fred van Leeuwen, interessant dat je aangeeft dat ook andere groepsvormen interessant zijn om te benaderen. Je geeft zelf ook meteen Meentkracht als voorbeeld, wat een hele wijk als 'groepje' benaderd. Wat is volgens jou het verschil tussen zo'n grote groep als Meentkracht, en een vaak kleine groep zoals een VVE?

    Zijn er anderen die ook ervaring hebben met het benaderen van groepen woningeingenaren (VVE, wijkvereniging of anders)? 

    • Fred van Leeuwen
     Fred van Leeuwen 1042 dagen geleden

     Begrijpelijk vertrekpunt, maar dit kan beter gedefinieerd en ook vollediger.

     Je zou eerst moeten definieren of je bedoelt: rendabel voor degene die energiemaatregelen aan de man probeert te brengen, danwel rendabel voor wie met maatregelen energie gaat besparen.

     Daar het 2e sowieso niet waar is, lijk het erop dat het eerste bedoeld wordt. Dan is het punt dus dat je woningeigenaren per groepje benadert. De VvE is slechts 1 denkbaar voorbeeld van zo'n groepje. Dat kan dus ook in andere vormen, bijv. via een wijkvereniging of een wijkbreed initiatief. Zie bijv. www.meentkracht.nl voor de wijze waarop dit op de Hilversumse Meent werkt.

     • Mark Bal
      Mark Bal 1063 dagen geleden

      Eens

      de grote maatregelen zijn vaak de maatregelen aan de schil van een gebouwenblok en daarmee de VvE. Maar tegelijkertijd is het uiterst zinvol om het proces te benutten. voor een VvE besluit moeten de bewoners in gesprek met elkaar. Dan is een aanbod voor bewustwording (milieucoach) heel erg passend. Maar ook dat er mogelijke individuele maatregelen worden geboden die ieder zelf kan (laten) realiseren. Belangrijk blijft dat voor elke maatregel de kostprijs duidelijk is, de besparing en wat het in het wooncomfort doet voor de bewoners. Kortom, focus ook vooral op het wegnemen van de vandaag ervaren gebreken van de woning (vochtig, tocht, koude)

      • Mike Barkey
       Mike Barkey 1068 dagen geleden

       Oneens.

       Met VVE's doel je op gemeenschappelijke gebouwen zoals appartementen en daarmee valt een enorme groep, de gewone eensgezinswoning, buiten jouw stelling.

       Evengoed gaat het volgende op de woningeigenaar betaald doorgaans een consumententarief en BTW voor de energie die afgenomen wordt. Hierdoor is het terugverdienpotentieel van een duurzame investering voor een particulier gunstiger.

       Besparen begint bij bewust worden.

       Voor ons Soester burgerinitiatief heb ik als ambassadeur/eXpert van het energieteam Energie Aktief Soest, diverse info verzameld en bespaar tools gemaakt. Deze info wordt hier  http://home.hccnet.nl/freedom/index.html gedeeld.

       Energie Aktief Soest : http://www.soest.nl/smartsite.dws?id=8538

       • HenkDaalder
        HenkDaalder 1079 dagen geleden

        Oneens.

        De meeste woningen zijn van individuele eigenaren, een huishouden en een woonwijk, waar ook eigen woningen staan. Vaak wel rijtjeshuizen, maar ieder met een individuele eigenaar, dus beslisser.

        Die woning eigenaren meoten een goede, aantrekkelijke en gemakkelijke reden hebben om maatregelen te nemen en spullen te kopen en meer te investeren in energie besparing.

        Bijvoorbeeld het besef: "let bij de aanschaf van een nieuw appraat op het energieverbruik en streef naar de hoogste label klasse.'

        Maar de warmtevraag van de woning is veruit de grootste verbruiker, dat kan het goedkoopst, (laagste total cost of ownership) door het hele rijtje te verbouwen tot energie neutraal.
        Dat gaat het beste als deze woninge eigenaren een aanbod krijgen dat ze niet kunnen weigeren.
        Dat aanbod is een consumenten product, de verbouweing tot energie neutraal, of nota nul woning.

        Als beslisser, kijkt de woningweigenaar naar de product specificaties
        prijs
        Hoeveel kosten blijven er nog over
        Keuze vrijheid, in deel specs, kleur, prijs prestatie, comfort, zelf werkzaamheid om kosten te besparen, en klus plezier.

         

        • Emile van Rinsum
         Emile van Rinsum 1099 dagen geleden

         Eens. In principe werken we samen met bewoners die aan de slag willen met 'verduurzaming' van hun woningen. Onze cursus Milieucoach (sinds 2007) is vaak de katalisator d.w.z. vanuit de cursus gaan mensen in eigen netwerk aan de slag. Zo onstonden er binnen VVE's verschillende duurzaamheidscommissies/clubs die voorstellen doen over energiebesparende maatregelen en onderzoek doen naar de mogelijkheden. Het milieucentrum ondersteunt deze actieve bewoners zo onafhankelijk mogelijk. Marktpartijen en energiebedrijven worden hierbij op enige afstand gehouden (natuurlijk heb je marktpartijen nodig maar - onzinziens - nog niet in het proces). Een goedlopend proces binnen een VVE is ons uitgangspunt.

         In januari starten we i.s.m. Blijstroom en 'VVE's met energie' (Energiesprong) ook cursussen voor VVE's onder de titel 'Rotterdamse VVE's met energie'. Daarnaast is er een netwerk van VVE's waar ideeen, kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Ook onze inspiratiedag op 1 november past binnen onze energieke aanpak. Op deze dag in het IC-DUBO-centrum kunnen VVE's zich orienteren op de markt en er zijn onafhankelijke workshops en presentaties vanuit de markt.

         • Emma
          Emma 1103 dagen geleden

          Beste Fred, interessant! Zou je wat meer kunnen vertellen over het Personal Power plan is dit gericht op vve's of op individuen?  Ben benieuwd!

           

          Groet, Emma

          • Fred van Lemmen
           Fred van Lemmen 1105 dagen geleden

           Wij Nederlanders voelen ons verantwoordelijk en zijn bereid daar zelf iets voor te doen. Met ThePowerGeneration wordt die mogelijkheid geboden dit door middel van een Personal Power Plan te realiseren.

          Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers