Inloggen

STELLING: Spouwmuurisolatie is een goede eerste stap.

  Redactie Energieplein20
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 271
  Door Redactie Energieplein20 1119 dagen geleden Reacties (14)

  Spouwmuurisolatie is een goede eerste stap in energiebesparing in de bestaande bouw.


  Ben jij het hiermee EENS of ONEENS?

   

  Meer dan een jaar geleden plaatsten we (redactie) deze stelling op de site.
  Veel leden reageerden. Maar wat is de stand van zaken nu? Wij zijn benieuwd!

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Emma
    Emma 678 dagen geleden

    Beste allemaal, Hans heeft een vraag over naisolatie van oude spoumuur wellicht kan een van jullie hem helpen?

    Hier vind je zijn vraag: http://www.energieplein20.nl/blog/view/41393822/naisolatie-van-spouwmuren-met-reeds-beperkt-aangebrachte-isolatie

    Alvast bedankt!

    • Trees Konijn, bouwkundige023
     Trees Konijn, bouwkundige023 1047 dagen geleden

     ONEENS

     Zo'n 100 jaar geleden werd de steensmuur vervangen, door metselwerk met een luchtspouw, vanwege de hygroscopische eigenschappen van de gebakken gevelsteen. Bij regendoorslag op een gemiddelde winterdag vormen zich druppels aan de binnenzijde van halfsteensmetselwerk, spouwlatten/kozijnen worden kletsnat. Wanneer het buitenblad te lang nat is, is de kans op vorstschade aan de gevelsteen groot.

     Zelden is een spouw meer dan 5 cm en zelden is een luchtspouw vrij van speciebaarden. 

     • Rijsbergen, Onno van
      Rijsbergen, Onno van 1054 dagen geleden

      Eens

      Spouwmuurisolatie is een goedkope en goede basismaatregel. Maar inderdaad niet meer dan een basis met een Rc van meestal niet meer dan 1,8.
      latere verbetering is altijd mogelijk, aan buiten- of binnenzijde, maar de besparing is dan inderdaad niet meer heel groot.

      Ook moet er goed worden nagedacht over de samenhang met de rest van de woning. In het verleden zijn er vaak vochtproblemen ontstaan na de spouwmuurisolatie, maar NIET veroorzaakt door de spouwmuurisolatie. Een vochtige kruipruimte is vaak een vochtbron in de woning. Na de kierdichting met spouwmuurisolatie kan dat vocht slechter weg. En als de ventilatievoorzieningen ook nog slecht zijn, is het probleem geschapen en de spouwmuurisolatie krijgt de schuld.

      In mijn eigen woning uit 1956 die ik vorig jaar kocht heb ik gekozen voor spouwmuurisolatie in combinatie met binnengevelisolatie (in de lege woning), waardoor ik een Rc van 4,0 haal. Uiteraard niet bij de tussenmuren, maar daar zorgt de spouwmuurisolatie ervoor dat er geen koudebrug is.

      • Mike Barkey
       Mike Barkey 1068 dagen geleden

       EENS

       Eenergiebesparen begint met TRIAS Energetica. Stap 1 : beperk de vraag.

       Spouwmuurisolatie valt in deze categorie. "Trek het gebouw een dikke jas aan"

       • Cliff Lesmeister
        Cliff Lesmeister 1092 dagen geleden

        EENS

        Maar het hangt ervan af wie je klant is en uiteraard moet het bouwfysisch gezien mogelijk zijn. Woningcorporaties kunnen in veel gevallen een woonblok beter meteen goed renoveren en gaan voor een Rc van 5 of hoger, afhankelijk van de staat van het bouwwerk. Toch zijn er ook situaties waarin spouwmuurisolatie voor een woningcorporatie een handige oplossing kan zijn.

        Voor particulieren is het een ander verhaal. Met spouwmuurisolatie is een beperkte energiebesparing te behalen en een voelbare verhoging van het comfort. Er zijn dus duidelijk voordelen. Als een particulier niet de middelen heeft om een flinke renovatie uit te voeren dan is spouwmuurisolatie niet zo'n slecht idee. Een Rc van 2,5 is nog altijd beter dan een Rc waarde onder de 1. Spouwmuurvulling verdient zich op korte termijn sneller terug dan zonnepanelen en is een ingreep die niet zoveel rommel met zich mee brengt.

        Als een particuliere klant ambitieuze energiebesparingsdoelstellingen heeft en een hoger verbouwbudget dan adviseer ik andere vormen van isoleren. Als de klant een doe-het-zelver is met een beperkt budget kan de voorzetwand handig en voordelig zijn! 

        Kortom, luister eerst eens naar je klant en geef op basis van zijn of haar wensen een passend oplossing. Sluit geen vormen van energiebesparing uit en stel je onafhankelijk op. Ik verbouw een huis het liefst naar energieneutraal, maar niet voor elke klant is dit haalbaar, jammer genoeg.

        • Marijke Wobben - RVO
         Marijke Wobben - RVO 1112 dagen geleden

         EENS
         ook als je naar energienotaloos wil moet de spouw dicht zijn.

         Onderzoek over fabels en feiten over spouwmuurisolatie is in volle gang. resultaten zullen we eind dit jaar delen op energieplein20

         • Emma
          Emma 1112 dagen geleden

          Op het Blok voor Blok congres is ook aandacht besteed aan dit onderwerp zie hier de presentatie: http://www.energieplein20.nl/file/view/28137672/spouwisolatie-feiten-en-fabels

          • Thijs Meijer
           Thijs Meijer 1117 dagen geleden

           Spouwmuurisolatie is een klus die je met verstand van vocht en temperatuurverschillen (= condens) moet uitvoeren. zoek een betrokken bedrijf en besteed extra aandacht aan kierdichting (bv rond kozijnen).

           Als het dak van goede kwaliteit is raad ik aan eerst zonnepanelen aan te brengen. daarna krijg je de smaak te pakken en ga je energiebesparen en isoleren. Het druist in tegen de triasenergetica maar psychologie speelt een grote rol bij het veranderen van een cultuur of metaliteit. Een cultuur wijziging is echt nodig ivm het stoppen van de klimaatverandering.

           Doe het samen: WijNijker is het platform Samen voor duurzaamheid in Nijkerk.

           • Redactie Energieplein20
            Redactie Energieplein20 1117 dagen geleden

            Als ik het goed begrijp is spouwmuurisolatie isolatie met veel comfort en een beperkte investering, maar haal je niet de juiste Rc-waarde, verdwijnt de prikkel om verder te isoleren en wordt het lastiger om daarna naar energieneutraal te gaan.

            Vanuit de bewoner gedacht lijkt het mij een grote stap om de gehele gevel aan te pakken en snap ik dat een veel kleinere ingreep zoals spouwmuurisolatie aantrekt. Hebben jullie praktijkervaringen, waar bewoners voor deze keus stonden? In welke situatie is het één en wanneer het ander interessant om voor te kiezen?

            ^Sebastiaan

            • Ronald Schillemans
             Ronald Schillemans 1117 dagen geleden

             EENS. Het effect van dakisolatie is natuurlijk sterk afhankelijk van het feit of de zolder een verwarmde ruimte is. Het effect op comfort van spouwmuurisolatie op wooncomfort is m.i. sowieso groter, ergo de kans op vervolginvesteringen ook. Dak- en vloerisolatie komen dan snel in zicht en wellicht ook een nieuwe voorzetgevel. Overigens denk ik dat een goed, onafhankelijk advies pas echt helpt. 

            Meer ...

            Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers