Inloggen

Terugblik Blok voor Blok: wat zou je nu anders doen?

  Redactie Energieplein20
  Door Redactie Energieplein20 1183 dagen geleden Reacties (2)

  Waar moeten projectvoorstellen zeker rekening mee houden om grootschalige impact te maken bij verduurzaming in bestaande woningbouw? 

  Wat zou je anders doen na 2 jaar ervaring in de blok voor blok projecten? Of wat heeft juist goed gewerkt?
  Deel jouw bevindingen!

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ruud van Gisteren
    Ruud van Gisteren 1169 dagen geleden

    'Zonder bewoners, geen energiebesparing!' Dat is de titel van een interessante parallelsessie die wordt gehouden tijdens het congres 'blok voor blok, nieuwe groei in energiebesparing' op 1 oktober 2014 in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Discussieer ook mee in de 'vissenkom' over de rol van bewoners bij projecten om lokale energiebeparing te realiseren! Het programmaonderdeel zit in de derde ronde en begint om 14.15 uur.

    • jjhm schretlen
     jjhm schretlen 1177 dagen geleden

     Veel kritiek is er geweest op de Blok voor Blok voor de particuliere markt. Bij de corporaties een ingebed proces, bij de eigenaar bewoner een ongewenste bemoeienis.

     Door tegen de diverse muren van onbegrip op te lopen zijn de Blok voor Blok aanpakken naar elkaar toegegroeid. Hoewel initieel de aanpakken aanzienlijk verschilden van elkaar, zit daar nu meer lijn in en hebben we van elkaar geleerd.

     Op 1 januari 2015 stopt de Blok voor Blok aanpak als thema voor het ministerie en ROV. Wellicht ook voor de diverse gemeenten die daarbij betrokken waren. Maar waarom zou dat moeten gebeuren ?. Laten we al die expertise nu weglopen…. juist die mensen die de processen van ontwikkeling tot en met oplevering hebben geleid, gemonitord, gevoeld en ervaren..??  Velen met mij denken dat de Blok voor Blok door moet worden gezet, juist om de ommekeer te kunnen maken. Het experiment laten volgroeien tot een serieuze bedrijfseconomisch verantwoorde aanpak, waarin de overheid maatschappelijk investeert en niet op inteert.  Als een individueel huishouden bijvoorbeeld voor euro 5000 investeert, dan is een investering van de overheid tot 15-20% verantwoord met het oog op de beoogde CO-2 reductie.  De overheid verliest niet, ze wint direct en daarmee de maatschappij en ons klimaat.

     De nieuwe thema’s zijn nu de energiecoöperatie en Energienota= nul.  Ambities die hoger liggen dan de Blok voor Blok en dus vooral geschikt zijn voor de doelgroep van “early adaptors”. Doelgroepen die een eigen aanpak vereisen en als voorbeeld dienen voor de massa. Laten we die laatste groep eens de Blok voor Blok groep noemen. Wat zou het mooi zijn als deze thema’s naast elkaar zouden lopen in plaats van tegen elkaar zouden worden uitgespeeld.

      Joost Schretlen

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers